Wat is nou precies 'breakdancemuziek'? Wel de heren van het SWOT Team breng je dit ten gehore op hun nieuwe release: BBoy Bootcamp.

Over dit onderwerp lopen de meningen volkomen uiteen en is eigenlijk iedereen vrij om zijn/haar beats te kiezen die de meeste flava losmaken.
Zo zijn er crews die in hun showcases in het theater en op Bboy-battles zelfs klassieke stukken gebruiken, zoals de Vagabonds Crew (de regerende WK!) en The Illusionairy Rockaz’ uit Nieuwegein in hun show ‘The Age of Chaos’.

Het is opvallend dat jonge kinderen die ik les geef, geen of nauwelijks binding hebben met de muziek die ik voor hen draai. Bij hen gaat het voornamelijk om lekker te ‘breekdensen’ op herkenbare deuntjes van MTV etc. En daar is niets mis mee.
Hun ouders daarentegen,kennen de tracks maar al te goed als hits uit de oude Soul en Blaxplotation tijd: strakke up-tempo beats (James Brown), veel getrommel en bongo’s (Incredible Bongo Band) en hier en daar een gitaarrifje à la Isaac Hayes, gelardeerd met Hammondorgel en blazers.
Ook Oldskool beats uit de 80’s komen vaker voor in Bboy-land.
Zo af en toe hoor ik een DJ Zoals Cu N.I.C.E dope mixes maken tussen OldSkool en 70’s. Op Amsterdam Breakz 2003 liet DJ Broky-B publiek, Bboys/Grrls al losgaan op het slotgedeelte uit de Ouverture van Jesus Christ Superstar (1973).
Ga maar es luisteren, phat gruwelijk!

Een belangrijk element wat ook niet vergeten mag worden, zijn de zogenaamde acid jazzbeats uit begin 90’s: Erg jazzy, up-tempo, veel trompet, drums en piano.

Je kunt je dus indenken dat het produceren van een cd die dit allemaal moet bevatten, een behoorlijk moeilijke klus is waar goed over nagedacht moet worden…
Niettemin is het SWOT team erin geslaagd deze elementen samen te laten smelten. De luisteraar kan feitelijk kiezen uit een aanbod van diverse muziekstijlen.
Zo hoorde ik cross-overs met Jimi Hendrix’ blues/rock en Bboy-beats, alleen jammer dat het eindgedeelte een beetje afzwakt…
Persoonlijk was ik erg gecharmeerd van de special appearance van niemand minder dan mijn homeboy Tony Scott! Much respect 2 Tha Chief!
Verder lenen de uitgebreide intro’s op enkele tracks en de wat langzamere beats met veel herhalingen, zich uitstekend voor showcase-choreografieën .
Tenslotte ging ook ondergetekende los op de strakke mix tussen EWF Get Away vermengd met jazzy-nu-beats, geïnspireerd op 90’s bands als Brand New Heavies en Incognito (duidelijk te horen aan de computersound).

Het SWOT Team, bestaande uit Mista’ Sweet en DJ Knowledge, heeft zich inmiddels een uitstekende rep in de Bboy scène verworven: daar waar zij zijn, dat is “where tha party @!” Deze heren hebben teveel gepresteerd om hier zomaar op te sommen. Straks laat ik iets weg, heb ik het weer gedaan!
Dus, check out the site voor meer info: www.swotteam.nl en let op de beatsamples op de mainpage waarmee je een eigen mix kunt maken! Helaas sluiten de samples niet echt strak op elkaar aan, maar wie daarover zeikt is een muggenzifter!

Tracklist:
01. The Mission
02. First Day On The Base
03. Clean Up Your Footworks
04. Dutchbatters
05. Bloody Basics
06. Buffalo Soldiers
07. Powermove Platoon
08. Guantanamo Breaks
09. Task Force
10. 5th Gear – Practise Harder
11. War Of The Beats
12. World War 6 Part One
13. Love Light – Remix

Bonus CD
1. Turn The Heat Up
2. Definition Of World War 1
3. Definition Of World War 2

Meer info: http://www.swotteam.nl

Meer Reviews