Sol.iLLaquists of Sound is een vier leden tellende groep uit Orlando. As if we existed is hun overtuigende debuutcd met scherpe, sociaalbewuste teksten en een fris, jazzy hiphop geluid.

De namen van de vier leden van Sol.iLLaquists of Sound (SoS) deden bij mij niet echt een belletje rinkelen. Maar Swamburger (MC), Alexandrah (leadzangeres), Tonya Combs (achtergrondvocalen) en DiViNCi (producer) uit Orlando overtuigen wel degelijk met hun debuutalbum. As if we existed is een cd die je meerdere keren moet luisteren om echt alles te ontdekken. De verfrissende mix van vloeiende raps, jazzy zang en verschillende live-instrumenten gaat bij SoS namelijk samen met sociaal-maatschappelijke teksten, die behoorlijk diep kunnen gaan.

Dat is meteen het punt waarop waarschijnlijk een flink gedeelte van de luisteraars afhaakt. De teksten zullen voor sommigen te moralistisch en te dwingend van aard zijn. Zo zal het herhaaldelijk wijzen op de nadelen van drank in Property and malt liquor menig hiphopfan tegen gaan staan. SoS is een groep die af en toe eerder als zeurderig dan als sociaal bewust kan worden bestempeld. Toch overheerst dit bewustzijn wat mij betreft positief op deze plaat. Choices gaat bijvoorbeeld over individualisering van de samenleving, terwijl er in Ur turn aandacht wordt besteed aan de sociale positie van vrouwen.

Mark it place is een uptempo-track waarop Swamburger en Alexandrah in sneltreinvaart om en om rappen over leugens en misleiding in de reclamewereld en de daarmee gepaard gaande mindcontrol. “This is the market place, hucksters, monopolies, schools of charts, diagrams, programs, microchips. This is the market, advertising slight of hand out the corners of the public eye, supplying what the times demand. This is the market place, piggy banks, open hand, gimme some, kill a man, business move, billboard. This is the market place, from field of dreams- growing goodness it would seem, but solely strictly fortified to control your mind.” Mede door de drukke, afwisselende, drum-n-bass-achtige productie is dit een heerlijk nummer.

Naast de maatschappelijke onderwerpen zorgt ook de muzikale variatie ervoor dat je er als luisteraar de aandacht bij houdt. Vooral de combinatie van Swamburgers snelle raps met de rustige, meeslepende, bijna hypnotiserende zang van Alexandrah is erg aangenaam. Ask me if I care is een voorbeeld van deze wisselwerking. Dit is trouwens ook qua productie een opvallende track. Een wat saaiere basic beat wordt midden in de verse van Swamburger uit het niets opgeluisterd met een piano, die prachtig overgaat in het refrein. Ook in Choices zit een dergelijke twist in de productie. Hier pakt het echter wat minder goed uit. De toch al vrij drukke track wordt na een paar minuten, wanneer het tempo omhoog gaat, wel erg chaotisch. Dit leidt de aandacht wat af van de ook nu weer boeiende lyrics.

Op As if we existed profileert Sol.iLLaquists of Sound zich als een sociaal bewuste groep. De boodschap wordt gelukkig nooit uitgedragen door het gebruik van clichés, maar door middel van goed doordachte teksten die op lekkere wijze worden gerapt en gezongen. Omdat het muzikaal gezien ook nog veelzijdig is, kunnen we spreken van een prima debuut, dat vooral voor fans van maatschappijkritische hiphop een aanrader is.

Meer info: http://www.solilla.com

Tracklist:
01. Pledge of resonance
02. Property and malt liquor
03. As if we existed
04. Mark it place
05. Ask me if I care
06. Black guy peace
07. Choices
08. Berlin
09. Beautiful catastrophe
10. Ur turn
11. All too common
12. Our 2 cents

Meer Reviews