Rotterdam Beats Bewijst Waarde voor Urban Muziek

De Gouvernestraat, voorheen het LantarenVenster, is het epicentrum van het tweedaagse festival/conferentie. Overdag vinden hier verdeeld over zeven knusse, sfeervolle zalen paneldiscussies, masterclasses, Q&A’s, workshops en, in de avonduren, optredens plaats. De overige feestjes zijn in Off_Corso (opening met Typhoon & New Cool Collective), SS Rotterdam (State Awards), Rotown, Maassilo (Oi! Vs Subway) en De Unie.


Foto: Aico Lind

Op de eerste conferentiedag ligt de focus op de muziekindustrie en heeft het programma met invloedrijke Amerikaanse ‘key speakers’ als Hector Baldonado en Dino Delvaille een sterk internationaal karakter. Baldonado is entertainmentadvocaat en behartigt de belangen van artiesten als Lloyd Banks, Juelz Santana en Joell Ortiz. Delvaille werkte in het verleden als A&R manager voor Sony Music en Universal, waar hij in 1998 Cash Money Records onderbracht. Met deze distributiedeal was een slordige 33 miljoen gemoeid én Lil Wayne en consorten bleven 100% eigenaar van hun masters. Sinds 2008 heeft hij zijn eigen management- en adviesbureau Mojiza Management. Beide heren zijn bepaald geen kleine jongens en gaven Nederland dit weekend een interessant kijkje achter de schermen van de keiharde muziekindustrie.

Helaas is het vandaag mede door de afwezigheid van artiesten nog niet heel druk en dat is te merken in de verschillende ‘rooms’. Veel zitten niet vol en zijn op zijn hoogst half gevuld. Desondanks zijn de panels meer dan interessant. Zo wordt bij ‘Getting Global: France’ duidelijk dat je in Frankrijk eigenlijk weinig te zoeken hebt als buitenlandse artiest. Frankrijk heeft na Amerika de grootste markt voor hiphop, maar het is vrijwel onmogelijk om tot deze beschermde markt door te dringen. De gestelde quota voor het draaien van Franstalige muziek op de radio zijn hier onder meer debet aan.


Foto: Aico Lind

Hoe zit dit in Amerika? Bij ‘Getting Global: Holland-America Line’ ontstaat een zeer interessante en felle discussie over het doorbreken in Amerika als Europese rapper. Baldonado en Delvaille stellen dat dit heel moeilijk, maar wel mogelijk is. Pieter van Bodegraven, vice president van Talpa Music, is het daar niet mee eens. Hoe dan ook, Europa heeft muzikaal wel degelijk invloed op de urban muziek in Amerika, stelt Van Bodegraven. Hiermee doelt hij op de elektronische producties onder hiphop en r&b nummers. Zo werkt David Guetta veel samen met grote hiphop en r&b artiesten en domineren deze nummers de hitlijsten.

Rond half zes zitten alle bijeenkomsten er op en is er een ‘network bash’. Mede door de State Awards uitreiking, die vanavond al vroeg begint, is het niet zo druk en gaat menigeen al redelijk snel richting huis of de SS Rotterdam, het prachtige schip waar het feestgala plaatsvindt. Op naar dag twee.

Deze dag staat in het teken van Next Beats en ligt de focus op (beginnende) artiesten. De entree is slechts acht euro en er staan vooral veel workshops, masterclasses en Q&A’s met invloedrijke figuren uit de Nederlandse hiphopscene op het programma. Het is een stuk drukker dan gisteren en al snel ontstaat er een goede vibe.


Foto: Mike Breeuwer

Producers komen aan hun trekken met workshops van onder meer Perquisite en I.N.T. (La Melodia). Rappers en fans van Hef vragen Bundy tijdens zijn masterclass het hemd van zijn lijf. Vandaag komt meerdere keren naar voren wat je als artiest moet doen om een deal in de wacht te slepen: keihard werken en je moet al enigszins een following hebben. A&R managers bij labels houden goed in de gaten hoeveel views je video’s al hebben en hoeveel volgers je op Twitter hebt.

Daarnaast krijgen bezoekers bij ‘Q&A: Top Notch Meets Noah’s Ark’ een indruk van de werkwijze van de twee prominente labels. Zo vertelt Farid Benmbarek, A&R manager bij Top Notch, dat de stal van Top Notch artiesten eigenlijk te groot is en hij meer bezig is met het schrappen van releases dan het tekenen van nieuwe artiesten.


Foto: Mike Breeuwer

Een van de hoogtepunten van Next Beats is de masterclass van Saul van Stapele. De hiphopjournalist vertelt boeiende en hilarische anekdotes over interviews met grootheden als Jay-Z, Kanye West en 50 Cent én geeft een duidelijke visie op de hiphopjournalistiek. “Journalisten en artiesten zouden meer tijd moeten besteden aan een mooi verhaal. […] Ik heb een gruwelijke hekel aan persdagen, ik heb er bijna nog nooit een boeiend interview gedaan,” verklaart van Stapele. De journalist geeft concrete tips aan journalisten én artiesten en maakt de masterclass op deze manier zeer praktisch.

Op beide dagen vinden er meerdere panels tegelijkertijd plaats, op zaterdag om 14:30 zelfs zeven (!!), wat het onmogelijk maakt om alles te checken. In dit artikel is dan ook meer níet dan wel besproken. Dat geeft wel aan hoe groot Buma Rotterdam Beats is opgezet én het in de toekomst gaat worden.


Foto: Mike Breeuwer

Aan het eind van de tweede dag blijkt bij de netwerk bash dat vrijwel iedereen te spreken is over deze eerste editie. Toegegeven: de eerste conferentiedag was te rustig, de synergie tussen de conferentie en het festival ontbrak en grote Amerikaanse artiesten schitterden door afwezigheid vanwege Thanksgiving. Volgend jaar vindt Rotterdam Beats echter hoogstwaarschijnlijk in een ander weekend plaats, waardoor de Amerikanen wél de oversteek zullen maken. Met 2600 bezoekers verdeeld over de conferentie (500) en het festival (2100) is in ieder geval een solide basis gelegd voor de toekomst. Buma Rotterdam Beats is dé volgende grote stap op weg naar professionalisering in de urban muziek.

Geplaatst door bowie op 2 december 2010