Twee draaitafels en een mixer staan al jarenlang garant voor een goed feestje. En als DJ Q-Bert er achter kruipt lijkt het helemaal niet stuk te kunnen. Tel daarbij wat hulp van enkele DJ´s van eigen bodem en je hebt een toffe hiphopavond. HIJS was er uiteraard bij.

Twee draaitafels en een mixer staan al jarenlang garant voor een goed feestje. En als DJ Q-Bert er achter kruipt lijkt het helemaal niet stuk te kunnen. Tel daarbij wat hulp van enkele DJ´s van eigen bodem en je hebt een toffe hiphopavond. HIJS was er uiteraard bij.

De Paradiso staat de hele maand maart vol met turntablists. DJ Krush, DJ Shadow, Kid Koala, Cut Chemist zorgen al voor mooie posters maar aftrapper DJ Q-Bert mag er zeker ook zijn. In de volledig in de steigers staande Amsterdamse poptempel is deze avond de grote zaal de locatie voor het nodige DJ geweld. Midden in de zaal is een grote tafel neer gezet met daarop een flinke hoeveelheid draaitafels (cd en vinyl). De tafel wordt bemand door de Turntable Rockers, een DJ trio bestaande uit DJ DNS, Broky B en Setiono. Het drietal draait een aardige set, waarbij ze nog even ondersteund werden door zanger Sonny. Zijn bijdrage is, net als de rest van de set trouwens, kort en weinig overtuigend. Niet dat ik het slecht vond, maar echt warm werd ik er ook niet van.

Vervolgens mocht DNS solo aan het werk met een set die bestond uit hiphop en breaks. Ook hier werd ik niet echt volledig overtuigd. Ik weet niet of het de set was, of het feit dat het dinsdagavond was, maar het publiek stond eigenlijk alleen maar een beetje naar de DJ kijken. Tijdens een gewone set is dit niet altijd even boeiend, zeker als alle muziek rechtstreeks van een laptop komt. De sfeer kwam er pas echt in toen DNS af werd gelost door Broky B en de vloer overgenomen werd door de b-boys van de Skill Dealers Crew. Het publiek vormde een grote cirkel waar in het midden de breakers hun ding konden doen. Zelfs het Paradiso podium werd gebruikt als staanplaats om goed zicht te krijgen op het vloerwerk van de heren. Terwijl Broky lekkere platen draaide (echt vinyl gelukkig) warmde de zaal lekker op, al was het nog steeds vooral een kijkavond. Een oudere man, gekleed alsof hij rechtstreeks van casual tuesday op zijn werk kwam, werd al snel favoriet met zijn electric boogie moves.

Vrijwel direct na het eindigen van de Broky B set stapt Q-Bert achter de draaitafels die op het podium stonden. Het was duidelijk te merken dat het aanwezige publiek vooral geintersseerd was in de kleine Amerikaan want voor het eerst klinkt er geluid uit de zaal dat niet via de speakers kwam. Q-Bert voert zijn routines uit op typische turntablist beats: Hard, rauw en met een lekkere bass. Af en toe wisselt hij deze beats af met wat breaks, wat uiteindelijk leidt tot het hoogtepunt van de avond: Q-Bert zet Chic’s Good Times op, pakt de bekende break en gebruikt scratches om ’Rapper’s Delight’ er over heen te ‘rappen’. In plaats van woorden hoor je nu enkel scratch geluiden. Het is bijna eng om te horen hoe dicht bij het komt.

Tijdens de set vraag ik mezelf regelmatig af hoe veel vetter het was geweest als Q-Bert achter dezelfde tafel als de eerdere DJ’s had gestaan. Door mijn bovengemiddelde lengte heb ik nog wel een aardig uitzicht op wat Q-Bert’s handen met de platen en mixer deden maar de rest van het publiek heeft het hier waarschijnlijk wat moeilijker mee gehad. Jammer, want pas als je echt ziet wat een DJ doet snap je pas hoe moeilijk het eigenlijk is. Dat was ook wel te zien aan de concentratie van Q-Bert. Hij zit erg in zijn eigen zone, slechts af en toe pakt hij de mic om te vragen of we het allemaal nog naar onze zin hebben. Pas tegen het einde van zijn set speelt hij iets meer (nonverbaal) met het publiek. Uiteindelijk komen er nog twee toegiften en eindigt Q-Bert, als de eersten de zaal al verlaten hebben, nog met een leuke bonus: Q-Bert vraagt of Kypski aanwezig is. De ogenschijnlijk net gearriveerde Utrechter neemt plaats achter de DJ tafel in het midden van de zaal en houdt een toffe jamsessie van enkele minuten met de nog op het podium staande Q-Bert.

Uiteindelijk was het een avond waar DJ-en en b-boyen weer eens de boventoon voerden, een welkome afwisseling op de avonden waarbij rap de boventoon voert. Q-Bert kwam met een dikke sessie, de b-boys waren tof en hoewel de avond wat stroef begon ging ik wel met een tevreden gevoel naar huis. De volgende ochtend betrapte ik mezelf er op dat ik met mijn ontbijtbord zat te scratchen…

Fixtures:
Entree: 16 euro ex lidmaatschap
Bier: 2 euro
Garderobe: 1 euro
Geluid: Muziek in orde, stemmen nauwelijks verstaanbaar
Hoogtepunt: Rapper’s Delight scratch
Dieptepunt: Het begin van de avond kwam niet helemaal lekker over
WC: gratis
Fotograferen: ja
Bezoekers: Bijna half vol
Cijfer: 7,5

Meer Reviews