PerCeptie is een rapper uit Utrecht, misschien bij sommigen bekend uit de groep 207. Met zijn debuutalbum, dat ook 'perCeptie' heet, gunt hij ons een tochtje door zijn gedachten. Het levert een lekker geproduceerd schijfje op, met tien tracks van Inf en twee van Bink, waarop de MC gevarieerde onderwerpen bespreekt.

Op de achterkant van het hoesje staat het volgende te lezen: “PerCeptie is een proces waarin individuen zintuiglijke indrukken verwerken en interpreteren, zodat zij aan hun omgeving betekenis kunnen toekennen.” Een treffende omschrijving van wat de artiest doet op dit album. Bij het bespreken van zware onderwerpen als de wereldpolitiek (De kwestie_) of het even aanstippen van klimaatverandering (_Op de uitkijk), voegt PerC daadwerkelijk zijn eigen visie en verhaal toe. Dit zorgt ervoor dat er van clichés geen sprake is ondanks deze veelbesproken topics, maar dat ze juist tekstueel erg interessant zijn en blijven. De vermenging van zijn levensloop met de weerkundige seizoenen op laatstgenoemde track is wat dat betreft een hoogtepunt. De lekker relaxte Inf productie met heerlijke trompet van Colin Benders en afgemaakt met meeuwengeluid maakt het een sfeervol geheel.

Neem het voortouw is een topper met weer een compleet andere sound. De pompende beat en perfecte pianomelodieën geven aan dat de artiesten zich niet gebonden voelen aan één enkel geluid. PerCeptie schat de muziek op de juiste waarde. Overtuigend probeert de rapper z’n luisteraars tot actie te manen om “te schreeuwen tegen teloorgang.” Ook de afsluitende titeltrack wordt gekenmerkt door een goede samenhang tussen raps en productie. Het heerlijke samplegebruik van Inf en de soepele flow van PerC matchen hier. Net als je denkt dat de plaat voorbij is, plakt hij er nog een verse achteraan, wat bij dit nummer dus zeker geen ramp is.

Op een enkele track lijkt PerCeptie de connectie met de beat te missen. De rustige productie en de autobiografische inhoud van Mijn pad vragen eigenlijk om een meer soulvolle, flexibele manier van rappen. Het klinkt iets te veel als het opdreunen van een tekst, terwijl het onderwerp vrij gevoelig is. Die Bomshit is om meerdere reden een minder nummer. Zowel de uit de toon vallende funky beat als de weinig toevoegende brag en boast tekst laat te wensen over. Het is logisch dat er een balans moet zijn tussen zware en lichtvoetige topics, maar naast Die Bomshit bewijst ook de losgaan track Tis gewoon lekker dat PerCeptie beter uit de verf komt wanneer hij serieuzere zaken aansnijdt.

Zoals vrijwel elke plaat kent ook perCeptie z’n minpuntjes, maar over het algemeen zit het productioneel en tekstueel goed en doordacht in elkaar. Hiermee wordt de af en toe eentonige stem en flow van de rapper genoeg gecompenseerd. Hoewel er dus nog zeker ruimte is voor progressie, heeft Utrecht (wederom) een interessante release te pakken.

Tracklist:
01. Kruistocht
02. De gave
03. Bleep bleep
04. De kwestie
05. Inferlude
06. Op de uitkijk
07. Tis gewoon lekker
08. Die bomShit
09. Neem het voortouw
10. Mijn pad
11. Overgeleverd
12. perCeptie

Meer info: PerCeptie

Meer Reviews