Zwolle is een hechte stad. Wat inwoners betreft, maar ook qua hiphop. Wat acts als Opgezwolle en Typhoon hebben betekend drukte niet alleen een stempel op Zwolle, maar drukte ook nog eens een Zwolsche stempel op de rest van Nederland. De eigenzinnigheid die in hun muziek doorklinkt, inspireert ook de nieuwe acts uit de Hanzestad. Ness is nu officieel de nieuwe Fakkeldrager, die voorgenoemde acts tot zijn fans mag rekenen. Afgelopen week verscheen zijn tweede EP van 2019.

Dat Zwolse acts trots zijn op hun stad, is vaak hoorbaar in hun muziek. Zo ook bij de van origine Poolse Ernest Rodziekiewicz die naar Nederland verhuisde omdat zijn moeder de liefde achterna reisde. Op de EP Dagdromen die hij begin dit jaar in fases uitbracht, stond een ode aan de stad, toepasselijk Zwolle getiteld. Net als het gelijknamige nummer dat Rico, Sticks en Delic in 2001 uitbrachten is het een koppenknikker van een ode aan de mentaliteit van de Hanzestad.

Als onderdeel van Dubbelfroesgang -kortweg DFG- maakte hij de afgelopen jaren al flink geluid, door onder meer de Encore Freshmen te winnen. Nu is er Mentaal Sterker, het tweede wapenfeit van NESS in korte tijd. Na een 101 Barz-sessie, een soloshow in Hedon en een kersvers contract bij Fakkelteit Recordings zijn er nu weer zes nieuwe nummers, allemaal geproduceerd door Makurmula.

Daarop steekt de rapper zijn ambitie niet onder stoelen of banken. NESS is klaar voor een volwaardige rapcarrière inclusief alles wat daarbij komt kijken; bars, knowledge én ondernemerschap. Daarbij horen lange en onregelmatige werkdagen, maar volgens hem ook een goedgevulde portemonnee. “Hele nacht geschreven, nu moet ik tapen”, rapt hij in de openingstrack. En vlak daarna: “Stoppen is geen optie, alles stond al vast / later wil ik die envelop zien met meer money dan daar past.”

Met Dromen en Mentaal Sterker voert Makurmula het tempo op. “Ik ga m’n kont niet verkopen voor money”, rapt NESS vurig, om vervolgens alle haat van zich af te laten glijden en zichzelf te laten beseffen dat hij het af en toe rustig aan moet doen. Vandaar ook de volgende track, Reset, waarop hij kalm uiteenzet hoe hij liefde krijgt van de artiesten waar hij vroeger naar opkeek, en hoe hij de microfoon ziet als een spreekbuis voor zichzelf. Hij draagt de EP vocaal helemaal in zijn eentje, wat ervoor zorgt dat er een diepere laag zit dan in zijn vorige nummers. NESS rapt helder en is zelfs uiterst verstaanbaar in de snelle triplet-flows die hij kundig legt.

Het zelfvertrouwen waarmee NESS zijn woorden de booth inslingert is hoorbaar. Uit elke zin spreekt wilskracht. Hij staat boven copycats, haters en het feit dat hij is opgevoed met weinig geld. Het zijn de dingen die hem motiveren harder te grinden voor wat hij voor ogen heeft. Als je doel even uit zicht is, zet je deze 18 minuten durende motivitatie-speech van NESS aan zichzelf op, zodat je je daaraan kunt optrekken.

Morgen, op donderdag 7 november, presenteert NESS de nieuwe EP met een nieuwe show in Hedon, met special guests. Er zijn via deze website nog een paar kaartjes te koop.

Meer Releases, Reviews