Lyrics Born een onbekende voor velen dropt onlangs zijn album Same Shit, Different Day. HIJS vond het de hoogste tijd om deze MC wat shine te geven.

Lyrics Born is een getalenteerde MC/zanger uit het Quannum-kamp die met Latyrx (Lyrics Born & Lateef The Truth Speaker) al de nodige experimentele hiphop-albums heeft gemaakt. Deze groep is niet echt groot geworden, ondanks het overduidelijke talent van beide MC’s. Same Shit, Different Day is een verzameling van remixes en nieuwe tracks die de Aziatisch-Amerikaanse MC de afgelopen tijd heeft gemaakt.

De eerste track op het album, de remix van Hello, is een mooie binnenkomer. Een lekkere partytrack waarop Lyrics demonstreert hoe funky hij is. Daarna volgt het heerlijk donkere pure boombap-anthem Pack Up met mede Californiër Evidence en niemand minder dan KRS-ONE. Dope shit, no doubt. Het interessante aan de artiest Lyrics Born is zijn veelzijdigheid. Op een funky rock-achtige track als Bad Dreams zingt hij alsof zijn leven er van af hangt, op I Can’t Wait For Your Love rapt hij smooth en soulful, terwijl hij op Stop Complaining weer virtuozer en feller (maar nog steeds behoorlijk smooth) voor de dag komt. Over You is weer een soort hiphop blues-track (geproduceerd door DJ Shadow), met mooie aanvullende vocalen van zangeres Joyo Velarde (die op meer tracks te vinden is). Productioneel is Same Shit ook meer dan in orde. Met producties van Lyrics Born zelf en onder meer DJ Shadow, Chief X-Cel (Blackalicious), Jumbo (Lifesavas) en Dan The Automator is de progressieve Bay Area goed vertegenwoordigd. Dope en verrassend is dat Lyrics met een andere Bay Area legende (op basis van impact en verkoopcijfers, wat je van de man als MC vindt, is aan jou), E-40, de mic deelt op Callin’ Out (tevens met een dope verse van Hieroglyphic Casual). E-40 is toch iemand uit een totaal andere muzikale traditie, hetgeen zorgt voor een aparte combinatie. Op de bijgevoegde dvd is een korte, interessante documentaire te vinden over Lyrics Born, alsmede enkele clips (I Changed My Mind, Pack Up, Bad Dreams, The Last Trumpet, Callin’ Out) en live beelden.

Lyrics Born is een veelzijdige MC/zanger die vooral erg funky is. Zoek je naar rauwe boombap, dan is deze artiest niet je man. Sta je open voor kwalitatief sterke hiphop/funk waarin rap en zang elkaar constant afwisselen, dan moet je deze cd zeker aanschaffen!

meer info: http://www.lyricsborn.com/

Tracklist:
01. Intro
02. Hello (Remix)
03. Pack Up Remix feat. Evidence and KRS-ONE
04. I’m Just Raw
05. Do That There (The Young Einstein Hoo-Hoo Mix)
06. I Changed My Mind (Stereo Mc’s Rattlesnake Mix)
07. Bad Dreams Interlude
08. Shake It Off (Bad Dreams Part II)
09. The Last Trumpet feat. Lateef The Truth Speaker (Halou Remix)
10. Over You feat. Joyo Velarde
11. I Can’t Wait For Your Love (Limited Time Offer) feat. Joyo Velarde
12. The Bay feat. C. Holiday and The Poets Of Rhythm
13. Callin’ Out Remix feat. E-40 and Casual
14. Outro
Bonus Tracks
15. Stop Complaining (Morcheeba/Capricorn Remix)
16. I Changed My Mind (DJ Spinna Remix)

The Lyrics Born Dvd Experience
01. The Last Trumpet
02. I Changed My Mind
03. Bad Dreams
04. Callin’ Out
05. Pack Up
06. Quannum World Tour 2004

Meer Reviews