Jurassic 5 zette eindelijk weer eens voet op Nederlandse bodem. Zou dit optreden net zo goed worden als hun vorige shows in Nederland? HIJS checkte het uit!

Jurassic 5 zette eindelijk weer eens voet op Nederlandse bodem. Zou dit optreden net zo goed worden als hun vorige shows in Nederland? HIJS checkte het uit!

Jurassic 5 heeft eigenlijk geen introductie meer nodig. Het zestal uit Los Angeles draait al een dikke tien jaar mee in de Hip Hop wereld en heeft een flinke lading fans. Ook in Nederland, want toen ik de Amsterdamse Paradiso binnenstapte was deze al lekker gevuld. Al een kwartier na de aangekondigde aanvangstijd (een record!) kwamen de mannen een voor een, al rappend het podium op. De zaal had er duidelijk zin in; het publiek, waaronder ook veel vrouwen, stond vanaf het begin aan al flink te springen en te dansen.

Cut Chemist was helaas niet aanwezig dus moesten we het ‘maar’ doen met DJ Nu-Mark. Vooral in het begin van de show was hij duidelijk aanwezig; tijdens een van de nummers schoof hij in een typisch Amerikaanse schoolbank om de beat op het tafelblad mee te trommelen. Even later kondigde Chali 2Na aan dat het tijd was voor de ‘DJ Nu-Mark Show’. Terwijl de rappers het podium verlieten ging Nu-Mark aan de slag met twee plastic draaitafels, uitgevoerd Fischer Price-stijl. Nu-Mark wist hele dope geluiden uit de vreemde apparaten te toveren en de zaal ging flink uit zijn dak, al duurde het geheel mij eigenlijk wat te kort. Tijdens de rest van de show deed hij nog wat dingen op zijn MPC maar als je geen direct zicht had op de man was dit eigenlijk niet te merken.

Rappers Chali 2Na, Zaakir, Akil en Marc 7 hadden er duidelijk zin in. Akil en Chali liepen de hele show met een gigantische grijns op hun gezicht. De groep liet vrijwel alle tracks in elkaar overvloeien waardoor de show als een groot geheel op je afkwam. Tijd om stil te staan was er niet, want voordat de ene track was afgelopen, knalde de volgende alweer uit de speakers. Ik denk dat bijna iedereen die aanwezig was wel zijn of haar favoriete Jurassic 5 track langs heeft horen komen. Het geluid was, zeker voor Paradiso begrippen, helemaal niet slecht. Jammer genoeg stonden de mics nogal slecht afgesteld waardoor vooral Akil zeer slecht te verstaan was. Toch wist hij nog even de show te stelen door een paar Breakdance moves uit zijn mouw te schudden.

Er was veel interactie met het publiek. De MC’s maakten veel oogcontact en betrokken zo de aanwezige mensen bij het optreden. Ook het handspelletje, (je hand open en dicht doen op de beat), werd massaal opgepikt door de bezoekers. Chali 2Na stelde het woord ‘Holland’ in als woord van de dag; zodra dit woord langskwam moest iedereen zo veel mogelijk geluid maken. Dit werd duidelijk opgevolgd want de Paradiso wist een hoop herrie te maken. Zelfs op de balkons schreeuwde iedereen zijn of haar longen uit het lijf. Tijdens de afsluiter ‘A Day At The Races’ volgde iedereen het voorbeeld van Jurassic 5 door een beweging te maken alsof je op een motorfiets stapt. Vervolgens ging iedereen nog harder uit zijn plaat dan eerder die avond, wat een aardige opgave was. In het midden van de zaal ontstond een moshpit en er werd flink rondgesprongen; de Paradiso was volledig in beweging. Aan het eind van de show werd ook ruim de tijd genomen om de door het publiek meegebrachte items te singeren.

Als er een Hip Hop show is waar je zonder angst voor tegenvallers heen kunt gaan dan is het wel een show van Jurassic 5. Van het begin tot het einde was het feest in de Paradiso. Het was gewoon gezellig. Niet echt een woord dat je voor een Hip Hop show zou gebruiken, maar ik denk wel het beste woord om dit optreden te omschrijven. Er hing een heerlijke positieve vibe en zowel de artiesten als de fans straalden uit dat ze nergens anders zouden willen zijn dan waar ze nu waren. Er werd gedanst, er werd geschreeuwd; kortom: er werd genoten door beide kanten. En dat is de kracht van een goede show, want echt genieten kun je niet faken!

Fixtures:
Hoogtepunt: De hele show!
Dieptepunt: Geen Cut Chemist
Bier: 2,10
Wc: Gratis
Garderobe: 1 euro
Fotograferen: Jup
Geluid: Bijna goed, mics stonden wat zacht
Bezoekers: Bijna helemaal vol
Damage: 18,50
Cijfer: 9

Meer Reviews