Het was Jay Rock die in 2011 ervoor zorgde dat alle aandacht ineens uitging naar Top Dawg Entertainment. Dat kleine label uit Los Angeles werd misschien zelf ook wel verrast door de reacties op de video waarin Dr. Dre en Snoop Dogg in een studio heftig zitten te knikken op de beats van zijn album Follow Me Home, terwijl ze in de camera ook nog eens promotie maakten voor die plaat en het label. Vandaag is hij terug, met zijn eerste album in drie jaar tijd.

Het voorgenoemde bracht Top Dawg Entertainment -vol homegrown talenten, zowel rappers als producers- definitief naar een prominente plek in de hiphop- en eigenlijk de algehele muziekindustrie; Kendrick Lamar greep de aandacht van Dr. Dre en zijn Aftermath-staff en veranderde hem in de te kloppen man in hiphopland. In zijn kielzog klom ook ScHoolboy Q naar een niveau waarvan ze zelf waarschijnlijk nooit hadden gedacht dat ze het zo snel zouden halen. Jay Rock bleef, nadat hij de fundering van het label had gelegd, meer in de rol van steunpilaar als dat hij één van de gezichten van het label werd; de spotlights werden vol op K.Dot en Q gezet, terwijl hij en Ab-Soul altijd de meer ondergewaardeerde mc’s van Black Hippy bleven. Alsnog konden al zijn single-releases en zijn album 90059 uit 2015 zowel bij zijn vaste schare fans als de muziekjournalisten rekenen op lovende recensies.

Vandaag verschijnt zijn nieuwe langspeler Redemption. De mc uit Watts kwam eerder dit jaar al terug met de single King’s Dead van de Black Panther-soundtrack en pakte daarna door met WIN, de triomfantelijke tune waarmee hij een audiovisuele ereronde liep over het hiphopparcours. Die twee tracks zijn te vinden op het album, net als nieuwe tracks met bijdragen van onder meer SZA (hemels), Jeremih (rappend op het bouncy Tap Out) en J. Cole (die met een concept-verse komt).

Jay Rock vertelt zijn verhaal, maar laat af en toe ook gewoon het plezier horen waarmee hij en zijn collega’s rappen, zoals in Wow Freestyle met Kendrick Lamar. Trage r&b-achtige beats, uptempo trap en klappende recht-toe-recht-aan-hiphopproducties; hij mikt op zowel de straat, de clubs als de radio zonder in te boeten aan focus en geloofwaardigheid. Nergens vindt hij het wiel opnieuw uit, maar met zijn krachtige stem en dik aangezette lettergrepen dwingt hij je al rappend en zingend te luisteren naar de 2018-versie van Jay Rock. Doe dat dan ook hieronder.

Meer Releases, Reviews