Immortal Technique, waarschijnlijk de radicaalste MC van het huidige decennium, heeft onlangs een mixtape gedropt om de heads voor te bereiden op twee naderende full-length albums, 'The Middle Passage' en 'Revolutionary Vol. III'. Zet je schrap voor deze verbitterde, revolutionaire Peruaan – broadcasted live from Harlem, New York.

Met The 3rd World, zoals de recente mixtape genaamd is, beantwoordt Immortal Technique een aantal prangende vragen die de afgelopen jaren gerezen zijn. Allereerst blijkt de rapper uit New York nog lang niet moegestreden. Van meet af aan druipt de opgekropte woede van zijn microfoon af; wie zich aangesproken voelt kan maar beter heel vlug dekking zoeken.

Daarnaast weet Tech zijn behartigenswaardige boodschap, zoals hij met zijn vorige releases al bewezen heeft, met groot gemak van een pikante verpakking te voorzien. Op de titeltrack ventileert hij die tekstuele gave als volgt. ’I’m from the country where people pray to the gods of their conquerors / and practically every president’s a money launderer / from where the only place democracies acceptable / is if America’s candidate is electable / and they might even have a black president, but he’s useless / ‘cause he does not control the economy, stupid!’ Een citaat dat het niveau kenmerkt waarop de MC zich vrijwel constant begeeft.

Ten slotte houdt Immortal Technique op muzikaal vlak eveneens een traditie in stand. Wat beats betreft heeft hij namelijk al vaker aangetoond geen verfijnde smaak te hebben en ook op deze release zijn de instrumentals het zorgenkind. Vrijwel elke keer als Tech begint te spitten, verdwijnen de zouteloze drumsets en ongeïnspireerde melodieën naar de achtergrond; de verderlichte producties bereiken de gewichtsklasse van IT’s loodzware vocalen bij lange na niet. That’s What It Is, Lick Shots, The 3rd World – zonder uitzondering tekstuele juweeltjes die door de zwakke beat verkloot worden.

Absolute hoogtepunten van deze plaat zijn het Spaanstalige Golpe De Estado (een titel die ‘staatsgreep’ betekent) met gastbijdrages van Temperamento en Veneno, de spekvette flow van Chino XL op Lick Shots, de track Hollywood Driveby en de lines van Immortal Technique op Stronghold Grip. De rest van het album luistert lekker weg, maar bevat weinig noemenswaardige momenten.

Tsja, hoe je het verder ook wendt of keert: The 3rd World is en blijft een mixtape. De luisteraar moet het dus op de koop toe nemen dat de eerste paar bars van vrijwel elke track drie, vier keer herhaald worden. En dat is – Immortal Technique of niet – buitengewoon irritant. Alles bij elkaar is deze release niet meer dan een zoethoudertje – maar wel één die ontegenzeglijk naar meer smaakt.

Tracklist:
01. Death March
02. That’s What It Is
03. Golpe De Estado feat. Temperamento en Veneno 04. Harlem Renaissance
05. Lick Shot feat. Crooked I & Chino XL
06. Apocrypha
07. The 3rd World
08. Hollywood Driveby feat. Psycho Realm & Sick Symphonies
09. Reverse Pimpology feat. Mojo
10. Open Your Eyes
11. Payback feat. Diabolic & Ras Kass
12. Adios Uncle Tom (Skit)
13. Stronghold Grip feat. Poison Pen & Swave Sevah
14. Mistakes
15. Parole (Evil Genius Mix)
16. Crimes Of The Heart feat. Maya Azucena
17. R.O.T.C. feat. J. Arch & Da Circle (Hidden Track)

Meer info

Meer Reviews