Steven Engel is iemand van de oude stempel. Noem het oldschool of ouderwets, je weet wat je kan verwachten van de Westfriese mc. 'Geen Weg Terug' is na 'Engelland' uit 2008 het zesde album van de inmiddels 27-jarige rapper, stadsdichter én docent aan muziekopleidingen in Hoorn en Rotterdam. Engel neemt zijn taak serieus als het gaat om het doorgeven van de legacy van hiphop. 'Geen Weg Terug' wijkt mede daarom niet af van het pad dat hij al jaren volgt.

Geen Weg Terug is om te beginnen de beste plaat van Engel tot nu toe. Het is goed om te horen dat hij een positieve ontwikkeling doormaakt die los van de ontwikkeling van hiphop in Nederland staat. Daar waar alles en iedereen ‘digitaal gaat’ en ‘een movement wil creëren’ houdt Engel het ‘gewoontjes’. Beats ,cuts en lyrics, simpel en doeltreffend, graag of niet.

Openingstrack Nog Steeds is misschien iets te enthousiast als eerste nummer, maar Engel valt wel met de deur in huis en zet de toon voor de rest van het album. Producer William, die vier tracks aangeleverd heeft, komt met zijn melancholische geluid later op het album stukken beter tot zijn recht. De track Het Gaat Goed klinkt al stukken beter, maar het nummer Laatste Gedachten is simpelweg indrukwekkend. Dopaganda, STW, Benzie, Daniel, Klion, Bushmeister J, Cru, Immer Grade Aus en DJ Native verzorgen de andere tracks dus wat producers betreft is er genoeg afwisseling te horen op de plaat.

Engel laat ook op dit album genoeg ruimte voor de dj, ook wel de ruggengraat van hiphop genoemd. Verspreid over het album laten de dj’s Native, DNS, Daan en Frankie Boxcutta horen wat ze waard zijn met als hoogtepunt The Backbone. Een instrumentale track van Bushmeister J ingevuld met fijne cuts ’n scratches.

De twee beste tracks zijn tevens de laatste van het album. Dikdoenerij met zwaargewichten Tim, Kas en Diggy Dex pompt soepeltjes uit de speakers. Dj Native verdient hier een pluim, door de gekozen beats, samples en scratches is dit één van de hoogtepunten van het album geworden. De track Ouwe Stempel is eigenlijk de kern van het album. Uiteraard onder begeleiding van boombap beats van Dopaganda en scratches van Native vat Engel samen: “Ik ben van de ouwe stempel/Lauwe beats/Lauwe samples/Ik hou van die shit/ en ik maak dat wat er nauwelijks is.”

De kracht van Engel is tevens zijn zwakte, juist omdat hij het simpel en ‘jaren 90’ wil houden gaat hij regelmatig de mist in. Buiten het feit dat het in feite onmogelijk is ‘oldschool hiphop’ te maken is de stijl van Engel regelmatig te berekend, te uitgedokterd en daarom niet losjes en authentiek genoeg om te kunnen boeien. Het is misschien een kwestie van heel graag willen, ook wel weten hoe, maar het uiteindelijk niet kunnen omzetten tot een ultieme plaat. Ook dit album van Engel, hoe graag hij het zelf ook wil, zal over 20 jaar niet als ‘oldschool hiphop’ worden bestempeld.

Tracklist:

01. Nog Steeds (productie William)
02. Geen Weg Terug (productie Dopaganda)
03. Op Een Dag (productie STW)
04. Kalm Aan (productie Benzie)
05. 1 Van Ons (productie Daniel)
06. Bang (productie William)
07. Passie (productie Klion)
08. The Backbone (productie Bushmeister J)
09. Het Gaat Goed (productie William)
10. Dit Is (productie Cru)
11. Laatste Gedachten (productie William)
12. Dezelfde Shit (productie Immer Grade Aus)
13. Ouwe Stempel (deel 1) (productie Dopaganda)

Meer info: http://www.engelland.nl

Meer Reviews