Als we van één rapper hadden gedacht dat ‘ie niet te stoppen zou zijn door een wereldwijde virusuitbraak is het wel Curren$y. De New Orleans-spitter dropt gemiddeld zo’n tien projecten per jaar, dus 2020 mag volgens hemzelf geen uitzondering op die regel zijn en gaat het klaarblijkelijk ook niet worden.

En dus is er, kort na Smoking Potnas (in samenwerking met Fendi P) en The Tonight Show with Curren$y (in samenwerking met DJ Fresh) alweer een nieuwe EP. The Green Tape is geheel geproduceerd door Cardo, ook geen onbekende in de hiphopscene. Ondanks dat hij wereldhits produceerde voor Travis Scott, ScHoolboy Q en Drake keert de in Minnesota met enige regelmaat terug naar waar hij begon. En dat is produceren voor de obscuurdere releases van stonerrappers. Hij begon met producen voor Mac Miller en Chevy Woods en nadat Wiz Khalifa op zijn beats rapte ook voor onder meer Curren$y.

De twee linken nu voor een fijne rapper-en-producer-combo. En met de productiviteit van Curren$y in het achterhoofd kun je er donder op zeggen dat de raps actueel zijn. Zo heeft hij op de introtrack teksten in huis over het massale hamsteren van toiletpapier door zijn landgenoten, terwijl de andere helft van Amerika in de rij staat om wapens aan te schaffen. Dat blijken niet zijn enige quarantaine-bars. Track nummer drie, Bonus Round, bestaat uit één lang couplet waarin hij met diverse zinnen cryptisch lijkt te verwijzen naar de corona-uitbraak en de gevolgen ervan.

“Sittin’ in it, smokin’ killa in midst of a twister
Paranoia surroundin’ the vaccination center
Come out feelin’ worse than the day you first entered
I just play the underground, but I’m no Master Splinter
Donatello, Raphael, none of them other ninjas
I’m just in the crib tucked away, countin’ big bucks
Dirty money, hand sanitizer on my fingers.”

Cardo kiest voor een ondergrond van g-funkbaslijnen en old school dance-samples uit de jaren tachtig. Hij weet ze, ondanks dat ze al duizenden keren zijn gebruikt door hiphopproducers, te verwerken op een unieke manier. De uitkomst is heerlijk laid-back. Hoge synthesizer-tonen en flarden funk versmelten moeiteloos met prettig aanwezige baslijnen. Minpuntje: Curren$y’s vocalen bevatten vaak veel reverb en delay. Daardoor galmt de echo van een zin af en toe tot het irritante toe door tot ver in de volgende bar. Het zorgt hier en daar voor een moeilijk verstaanbare brei van geluid. Daar tegenover staat dat het wel bijdraagt aan het ouderwetse gevoel dat deze vijf tracks met zich meebrengen.

Curren$y doet tekstueel en flowtechnisch al jaren hetzelfde maar die wil je ook geen flitsende dingen horen doen. De samenwerking is wat deze tape máákt. The Green Tape is een zeer geslaagde combinatie van rapper en beatmaker en kent een eigen sound. Tweede Paasdag naar een tuincentrum? Onnodig. Deze combi zorgt voor groene vingers in deze bewogen periode.

Stream:

Meer Releases, Reviews