De eerste avond van de Buiten Westen toer begon in Duh Haag. Met de Noordzee op slechts 6 km afstand kan je niet veel westelijker gaan. Kwamen de Hagenezen wel de deur uit voor deze buitenstaanders of bleef het akelig stil in 't Paard?

De eerste avond van de Buiten Westen toer begon in Duh Haag. Met de Noordzee op slechts 6 km afstand kan je niet veel westelijker gaan. Kwamen de Hagenezen wel de deur uit voor deze buitenstaanders of bleef het akelig stil in 't Paard?

Aan de Prinsegracht stond op deze donderdagavond een aardige rij voor de deur van ‘t Paard (van Troje). Even maakte ik me nog zorgen of ik, als een goed recensist, wel op tijd voor de eerste act binnen zou zijn. Maar ik had natuurlijk kunnen weten dat de show niet op de vooraangegeven tijd zou gaan beginnen. Het is gelukkig geen straf om te wachten want het is veel pounds uitwisselen en bijkletsen in de goedgevulde zaal. Van de oudgediende dj SP had ik ook niet anders verwacht dan dat hij met smaak de naalden zou warm draaien. Ondertussen verbaas ik me samen met maten over de steeds maar verder binnenstromende grote zaal van ’t Paard. Van alles is er op de kick-off van de Buitenwesten toer afgekomen. Veel jong publiek, ook redelijk wat dames, en opvallend veel oudere peeps die ik eerder 40 dan 30 jaar jong zou schatten.

40 Minuten later is de slappe aankondiging van Gee geweest maar is er geen mc op het podium te bekennen. Wel staan alle koppies dezelfde kant op en luisteren we naar de eerste act; Typhoon. Onzichtbaar wordt zichtbaar wanneer Ty door de gordijnen rent met een niet onaantrekkelijke female achter zich aan. Uiterst origineel een dame die bijspringt door back-ups te rappen en refreintjes te zingen, maar het eerste doet ze te zacht en het laatste doet ze helaas over bandopnamen. Met een naam als Typhoon hoef je momenteel in het het zuiden van de VS niet op al te veel support te rekenen maar in Den Haag gaan de handen in de lucht. Van het podium tot aan de mengpanelen van de soundman laten ze hun oksels luchten. “Je zweet toch!?” roept de winnaar van de Grote Prijs 2004. Na 25 minuten als een wervelwind tekeer te zijn gegaan druipt Typhoon van het podium. Het publiek kon deze show wel waarderen en beloont hem met een meer dan voorprogramma applaus. Zo kan je dus ook afdruipen. De sfeer staat en we hebben nog maar liefst drie acts te gaan!

“Wussup Den Haag, geboortestad!” brult de aap met metal-roots door het zeer goed klinkende soundsystem. Inmiddels sta ik op het balkon en heb ik goed zicht op de pit die de harde kern verder de hele avond in ere houdt. Met een paar behoorlijke zwaargewichten in de massa is de pit niet voor mietjes maar het hardst wordt er op het podium gesprongen. Jawat! is je batterij en Dj Vic is de dj die blij is dat hij zijn SL-armen heeft verzwaard. Het podium heeft aardig wat schokken op moeten vangen want sjezus wat gooit Jawat er een agressie in. De rapper uit Kampen vertelt dat zijn releases niet veel plakka opleveren maar de gelijknamige track levert wel een zaal in xtase op. De eerste heeft van de zaal staat ondersteboven terwijl de andere helft het gadegeslagen heftig met het hoofd goedkeurd. De volgende dag staat Jawat! weer op ditzelfde podium voor de halve finale van de GPVNL en het is voor hem te hopen dat hij dan weer onder zulk luid applaus het podium mag verlaten.

Duvel Duvel komt zonder Rein de Vos maar met de energie van Supahdupah, de stem van Duvel en de scratches van dj Dion. Supah zijn zinnetje is “Je weet wie we zijn!” en het publiek weet niet alleen dat, maar ook hun teksten. De medicatie uit de aap-o-theek komt langs maar ook ouder werk wordt voluit meegerapt. Uiterst koel, zowat met zijn schoenen vastgeplakt, en met een telefoon om zijn nek bungelend, is Duvel de lawness zelve; hij is goed maar niet koekoe. Supah slipt een enkele keer in zijn tekst maar is verder niks minder dan strak. Deze apenrotzbewoners geven in Aga een nieuwe invulling aan de term aapies kijken.
Tis meer dan leuk geweest als de Rotterdammers afsluiten met achtereenvolgens; Sjonge de jonge, Spietkong en Wie is ut. Onbegrijpelijk dat Kubus de beat voor laatstgenoemde track in eerste instantie moeilijk aan de man kon brengen. Even klinkt er zelfs een “We want more”-koortje maar dan realiseert de harde kern zich ook dat we doormoeten. De mannen die het balletje vier jaar geleden een trap gaven moeten de avond nog toepasselijk afsluiten en -breken. Zonder Opgezwolle geen Buitenwesten want Stickert is degene geweest die labelbaas Kees de Koning op zowat alle acts attent heeft gemaakt.

Opgezwolle komt met de glimlach van Rico, de icegrill van Steez en de handjes in de lucht van Delic. De invasie vanuit het oosten is compleet als een zaal packed met westerlingen voluit “Zwolle!” roept. Een paar ’echte’ Hagenezen roepen nog wel greinzend “Den Haaaaaaag!” maar ze worden overstemd door de massa. Sticks is de prater en doet uit de doeken dat eind januari het nieuwe Opgezwolle album; Eigen Wereld dropt. Daarvan doen ze twee tracks en kondigen ze een derde aan maar weten ze ons juist te verrassen door een keiharde Vloeistof productie de zaal in te knallen. Steez doet ook nog een remix van Biri & Jonko en houdt het ondertussen koud & kalm als een eskimo. Hij lijkt niet onder de indruk van de springende crowd, de vuisten die op de maat op de reling van het balkon slaan en de handen die de eerste vijf rijen naar de mc uitsteken voor een simpele klap op hun handen. Rico loopt daarentegen bijna constant met een glimlach rond en merkt meerdere malen op; “Volle bak hiero”. Even blijf ik stil en luister ik naar de door het publiek gedragen chorus van Opgezwolle de Volle; “Ja, ja, ja, jaaa jaa!” – kippenvel op mijn ruimtepak. Op het podium staat de Buitenwesten aanhang ook niet stil met Jawat! en Typhoon vooraan. Jawat! komt terug op de mic voor het espresso anthem dat hij met de Zwolse boys voor zijn debuut opnam, en zonder pauze schakelen we over naar de definitieve sessie met producer Kubus achter de schuiven. Alle eerdere acts komen nogmaals langs met hun tracks van het Buitenwesten album. De Haagse Hooligans houden wel van rellenschoppen, en Koppensnellers is dan ook het zoveelste hoogtepunt van deze avond.

De Nederlandse nuchterheid is, ook hier in het Wilde Westen, nergens te vinden als Buitenwesten op de flyer staat. Over een paar uurtjes start mijn laatste werkdag van de week. Nu mijn nest in en straks zet ik zwarte koffie, extra sterk, ouwe kloffie, aan het werk.

Fixtures:
Hoogtepunt: Opgezwolle De Volle: & Ja, ja, ja, jaaa jaa!
Dieptepunt: G-Unit op de slipmat
Bier: 2 euro
Wc: vrijwillige bijdrage
Garderobe: 1 euro
Fotograferen: sjawel
Geluid: erg goed
Bezoekers: 800 tjappies en mammies
Damage: 12,50 euro excl. lidmaatschapsbelasting
Cijfer: 9

Meer Reviews