En opeens hoorde ik AWOL One. Naast Def Jux weer een lichtpunt in de hiphop scene. Weer een aanwinst voor mijn collectie en de hoop voor hiphop. Iemand die iets nieuws doet zonder dat hij op wie dan ook hoeft te lijken. AWOL One is al lange tijd bezig in de hiphop scene en liet geen element ongemoeid, breaking, dj-ing graf, en ook rap. De laatste 2 zijn de dingen waar hij zich nu voornamelijk mee bezig houdt. In de underground van L.A.levert AWOL One zijn bijdrage zowel solo en met de crew The Way Too Funky Shapeshifters. Zijn afwijkende stijl leidde tot een collaboratie met producer Daddy Kev.

Souldoubt bevat 11 nummers allen met één enkele woord getiteld en zonder gastbijdrages. AWOL One zet hij in zijn raps min of meer het alles-komt-goed-principe opzij. Vleugjes van ironie, sarcasme, fatalisme en existentialisme zijn ingrediënten van zijn raps, en de duistere beats van Daddy Kev (die in me hoofd blijven hangen) sluiten daar uitstekend op aan. Hoewel de stem van AWOL One erg monotoon is gaat hij nooit vervelen, maar wekt juist interesse mede dankzij de beats en zijn vertelsels.

Het eerste nummer genaamd Ignorance slaat er al hard in:
“I wish I was a baby/with a fresh mind/a brand-new brain/no room to rewind/I’m a borderline genius/or a madman/I’m deaf dumb and blind/but I do what I can”
Je zou niet echt kunnen zeggen dat AWOL een verhaallijn in zijn nummers integreert, het zijn eerder opmerkingen die allemaal te maken hebben met de titel van het nummer.
Samen met Rhythm het tweede nummer maakt dit deze cd nu al tot een klassieker. De fluit in Rhythm is zo verslavend en brengt me onder hypnose als een slangenbezweerder.
“O how I hate the stupid look in your eyes/like you already know, but you pretend to be surprised/the way you go wrong, I don’t know where to start/the only sound that I hear is the beating of my heart”

Kort gezegd, alleen een cultuurbarbaar zou een nummer van AWOL One skippen. Sterke punchlines en catchy uitspraken en gevoelens m.b.t. de titels worden in ieder nummer uitstekend tot uiting gebracht dat alles met een depressieve ondertoon.

Tracklist:
01. Ignorance
02. Rhythm
03. Demolition
04. Agony
05. Solitude
06. Content
07. Greed
08. Revolution
09. Feel
10. Worship
11. Devotion

Meer info: www.awolone.com

Check hier een filmopname van Ignorance: www.awolone.com/video/IGNORANCE.mov

Meer Reviews