Reptex

‘Het is een overkoepelend orgaan’

De echte heads zullen al wel van ze gehoord hebben, maar Reptex geniet nog geen echt grote bekendheid. De twee rappers uit Den Bosch timmeren wel hard aan de weg, maar het is moeilijk. De hiphopscène in het zuiden des lands laat nogal eens wat te wensen over. De 073, naar het netnummer van den Bosch, bestaat maar uit een kleine groep mensen en als we naar potentie kijken zijn eigenlijk alleen Cartes en Reptex echt noemenswaardig.
De aandacht gaat deze keer uit naar Reptex. Ik zit met de jongens op het terras van hun ‘soort van stamkroeg’, de Cordes. Als er iets met hiphop te doen is in Den Bosch is het meestal hier, laat ik me vertellen. Het is klein maar wel dope, net als de scène in Den Bosch.

De crew is rond 2002 ontstaan en bestaat uit Zinahdjin (19) en Timbahawk (21). Beiden waren ze al vroeg in hun leven bezig met hiphop. Zinahdjin begon op zijn elfde al met rappen. “Ik ben begonnen in het Engels te rappen. Ik vond 2pac heel vet en dat wat toen mijn inspiratie. Toen kreeg ik van mijn pa opeens een cd van Osdorp Posse. Ik vond het echt heel dope en ben toen overgestapt op Nederlands. En ja, m’n pa luistert ook naar hiphop. Soms leent hij een cd van mij en kijkt hij of er iets vets tussen zit.” Zinahdjin stond ook al op jonge leeftijd op de bühne. Vanaf zijn twaalfde al trad hij op op kleine festivalletjes en feesten op school. Toen nog over bestaande beats heen rappend. Later wel met verse producties. Op een van die feesten op school hebben de twee MC’s elkaar ook ontmoet.

Timbahawk is ook in het Engels begonnen met rappen. “Ik vond toen en vind nog steeds Wu-tang clan helemaal de shit. Wat 2pac voor Zin was, is Wu-tang voor mij. Nadat ik Zinahdjin ontmoette ben ik ook overgestapt op het Nederlands. Ik nam soms al wel wat op en ons eerste ding was geloof ik op een beat van Biggie.” “Maar dat telt niet echt mee,” zegt Zinahdjin. “Onze echt eerste opname was op een beat van Benzie van KGV. ‘Sinds de laatste keer’ heet dat nummer.” “Gewoon lekker braggen en boasten op die track,” valt Timba hem bij.
Achter de naam Reptex schuilt jammer genoeg geen dope verhaal of spannende anekdote. “Ja, we moesten toen optreden op Unsigned Talent en hadden een naam nodig. We hebben een kort lijstje gemaakt en daar hebben we toen Reptex uit gekozen,” vertelt Timba.

Later ontmoetten de jongens de producer Djekkie. Toen nog woonachtig in Amersfoort. Hij produceert solo voor verschillende artiesten. En aangezien hij in Amersfoort woonde, heeft hij enkele nummers van o.a. DAC, Wudstick, Grootmeester Jan, Skiggy Rapz en Juiceisdenaam op zijn naam staan. Reptex hoort natuurlijk ook in dat rijtje thuis. De laatste tijd lijkt Djekkie er een beetje met de pet ernaar te gooien. “We hebben nog veel op plank staan, maar Djek heeft geen tijd of zin ofzo. Het is jammer dat het zo moet lopen,” zegt Timba.
De reden dat de twee Bosche rappers nog veel op de plank hebben staan is te wijten aan Zinahdjin. “Ik ben meer een perfectionist. Ik kan echt een uur blijven zeiken tot ik een bepaalde kick pas goed vind staan. Timba is meer van het spitten en dan achteraf er nog flink aan sleutelen. Ik doe dat liever meteen. Maar het is wel goed. We houden elkaar zo een beetje in evenwicht. Natuurlijk kan het frustrerend zijn en we hebben vaak zat meningsverschillen, maar nooit ruzie,” legt Zinahdjin uit.

De heren van Reptex zijn beiden ook aan hun soloding bezig. Timba is opgehookt met producer Snijboon uit Amsterdam. “Het is meer funky dan de standaard kick/snare. Die shit heet dan ook Rare Snijboon. Ik ga mijn soloding ook niet extra promoten ofzo. Ik heb geen verwachtingen. Als mensen het willen kopen, graag. Maar ik doe toch meer voor mezelf. Je blijft toch groeien en jezelf ontwikkelen.”
Zinahdjin is op zijn beurt opgehookt met de producer Sharif. “Ik kan er nog niet zo veel over zeggen. Het is allemaal nog een beetje in ontwikkeling. Ik heb voor mezelf ook geen deadline gesteld. We zien wel. We laten elkaar wel vrij om ons eigen ding te doen. Het zal toch altijd wel Reptex blijven. Reptex is een overkoepelend orgaan. Daarbinnen doen ons eigen ding. Dat wil ook zeggen dat als ik stilsta, Timba kan blijven bewegen.”

Optreden rules!

En hun eigen ding is vaak heel persoonlijk. Je zult weinig tracks tegenkomen die zwaar politiek getint of kritisch zijn. “We rappen over de dingen die we dagelijks meemaken, waar we ons aan storen of wat ons blij maakt,” zegt Timba. “Hij is wel meer van de politieke onderwerpen,” zegt Zinahdjin, knikkend naar zijn muzikale partner. “Maar het is vooral een uitlaatklep. Er is niks beters dan optreden. Ik kan mijn hele gevoel kwijt als ik op de stage sta. En de reacties zijn dan ook vaak dope.”
Reptex heeft dan ook al een aardige staat van dienst als het om optredens gaat. Op Headlock! (HIJS party) in Oss waren ze van de partij. Onopvallend vet (in 013), DVD9, Flowiezo, Unsigned talent, het voorprogramma van de Opposites, het voorprogramma van ADHD en Last Crewsaders. Ze zijn een stuk of zes keer zelf hoofdact geweest en hebben op het bevrijdingsfestival van 2005 in Den Bosch gestaan. “Dit jaar is een beetje raar. We hebben dit jaar wel een tour gedaan om het bevrijdingsfestival te promoten, maar traden er zelf niet op. Misschien volgend jaar weer,” legt Timba uit.

De jongens lijken niet heel ver in de toekomst te kijken. Op de vraag, waar zij zichzelf zien over vijf jaar, krijg ik een beetje nonchalant antwoord. Zinahdjin: “We hebben niet echt een plan ofzo. We willen sowieso veel shows gaan doen en wat meer individuele dingen. We willen beiden individueel sterker worden en veel groeien. Maar je moet niet op de feiten vooruit gaan lopen. Je bent van veel mensen afhankelijk. Je kunt wel dingen gaan beloven, maar dat heeft toch geen zin.”

De mensen die wat meer over Reptex willen weten kunnen binnenkort terecht op hun site: www.reptexfellas.nl. Wanneer die precies online gaat is nog niet duidelijk. “Hij is zo goed als af. We moeten er alleen nog een paar snippets op zetten en dan is hij in principe klaar,” zegt Timba. “Tot die tijd kunnen ze me mailen op Timbaalend@hotmail.com. Lastige mensen kan ik toch blokkeren.”

Geplaatst door bowie op 14 augustus 2006