Zondagsrust? Op 1 maart? In een week die zó bomvol releases zit? Neuh, absoluut geen zin in. De hiphopindustrie besloot ons collectief weer eens te bestoken met releases uit alle hoeken; Drake met niet één maar twee nieuwe tracks, McGyver met een collabo met Large Pro, een festivaltune pur sang van Gil X ATLouis en de debuutplaat van Qlas & Blacka. Maar wie denkt dat dat alles is, moet hier maar eens naar beneden scrollen. Geloof ons, dat is een behoorlijk eind. Veel luisterplezier!

McGyver – Hemisphere (prod. Large Professor)
McGyver maakt zich op voor de release van zijn aankomende album Carpe Orbem (The World Is Yours) en hoe kun je beter de vlam aanwakkeren voor een album met zo’n titel dan met een door de legende Large Pro geproduceerde joint? Dachten wij ook.

Drake – When To Say When / Chicago Freestyle
Drizzy knalt niet één, maar gelijk twee nieuwe tracks online. In de dubbelvideo zie je hem Jigga eren op dezelfde sample als diens Song Cry vóór de Marcy Projects, én ook nog eens Eminem’s pre-chorus uit Superman imiteren. Een soort van goat eert goats?

Josylvio, Ashafar, KA & Moeman – Mama Bid
Het hele roster van Josylvio’s label Hella Cash Gang verzamelt zich op één track. De tweede labelcompilatie is onderweg en Mama Bid is een mooie voorbode daarvan.

Gil X ATLouis – Dixi
Gil X ATLouis brachten eerder dit jaar hun gezamenlijke EP Legendarisch uit en breiden dat project nu uit met een nieuwe video. Daarin nemen ze je mee naar de smerigste maar misschien wel meest bezochte ‘area’ van alle festivals. Detail: de viddy is niet opgenomen op een festival, maar gewoon in de fabriek van Dixi!

G Herbo – PTSD
G Herbo is terug met naar eigen zeggen zijn meest persoonlijke plaat tot nu toe. De Chicagoan werd namelijk gediagnostiseerd met een post-traumatische stressstoornis na wat hij allemaal heeft meegemaakt en heeft gezien.

Qlas & Blacka – Project 24 (vol. 1)
Na tracks als Shooter en opvolger Shooter 2.0 werd een debuutproject van rappers Qlas & Blacka een van de meest geanticipeerde van Nederland. Dit weekend besloten de drillrappers te leveren. Featurings zijn er van onder meer Josylvio, Ronnie Flex en Kevin.

Smoke DZA – A Closed Mouth Don’t Get Fed
Smoke DZA is terug met een nieuwe plaat. In ruim een half uurtje wordt hij vergezeld door onder meer Westside Gunn, Wale, Buddy en Dave East. Dik!

Camp Rauw – 15 Jaar
De nieuwe video van Camp Rauw neemt je mee naar de jeugd van rapper De Marksman. De indrukwekkende shots zijn afkomstig van Rauwkost Collective en werden gemaakt in de banlieues van Parijs. Het is een visualisatie van een verleden vol gaten in deuren, gebroken ramen en scherven van een net zo gebroken gezin.

Planet Asia & 38 Spesh – Trust The Chain
Planet Asia noemt dit album “zijn beste album met één producer”, en een betere opmerking zouden wij hier niet neer kunnen zetten.

Defano Holwijn – Punchline King
Je kunt hem kennen als presentator van Convo, als reporter van RTL Late Night of van zijn eigen #WatWeetJij. Maar wat velen niet wisten, is dat Défano Holwijn al vroeg stappen zette met rap. Zijn succesvolle 101Barz-sessie volgt hij op met een EP vol bars, toepasselijk Punchline King getiteld. Daarop doen o.a. Kingsize, Latifah en Chivv mee.

Wakeem – Family
Wakeem stond niet heel lang geleden nog op onze cover met een zeer uitgebreid interview. Nu laat hij de video van zijn tune Family los. Een ode aan vriendschap, gevisualiseerd door Peer van der Aa.

Meer Releases