Het laatste project van RBDjan, Renaissance, dateert alweer van 2013. Daarna was hij nog wel sporadisch als gastartiest te horen op projecten van onder meer Diggy Dex, Sepa, Keizer en zijn broer Flex de Hittespitter, maar verder was het aardig stil rondom de THC-rapper. En nadat zijn partner-in-rhyme Rocks vorig jaar al terugkeerde met zijn album Doen Of Doodgaan dat hij opnam met een live band, is nu ook RB terug met een full length. En wát voor één!

Met een luisterbeurt van King, vernoemd naar zijn zoon, leer je net als op De Onderbaas het leven kennen dat RBDjan tot nu toe heeft geleefd, en dat is een niet al te vrolijk leven; vol wapens (“Dat ding gaat Guus Meeuwis: Kedeng Kedeng!”), gevangenisstraffen, roofovervallen, kortom een leven waarin de hossel altijd centraal staat.

Dat weet hij perfect te beschrijven met zijn snerpende stemgeluid met het bekende Amsterdamse accent, op de beats van de Amersfoortse producer City Lights, die tekent voor alle producties. Het zorgt voor een album met daarin een rode draad, die muzikaal erg fijn in elkaar en vol spanning zit. Daaraan helpen ook de featurings een handje mee; wie zou tien jaar geleden hebben gezegd dat RBDjan nog eens op een track zou belanden met Diggy Dex en Kempi, bijvoorbeeld? Verder zijn ook onder meer Lijpe, Adje en Dicecream te horen. Laatstgenoemde is te horen in de grande finale, waarin de pijn die RBDjan heeft omdat hij zijn zoon gewoon voelbaar wordt voor de luisteraar. Pure volwassen mannen-hiphop.

RB reflecteert knap, al soepel flowend, op de gebeurtenissen uit zijn leven, vergeet niet ook wat maatschappijkritiek te leveren en heeft zichzelf naar eigen zeggen teruggevonden. En daar zijn we blij om, want King is een heerlijk realistisch gangsterrapalbum van eigen bodem. 2018 is officieel van start, de lat is in elk geval alvast gelegd.

Beluister King hieronder via Spotify.

Meer Releases, Reviews