Het is Black Friday. Een dag waarop je het centrum van je woonplaats af zou kunnen struinen op zoek naar artikelen in de aanbieding die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Maar het is ook al sinds jaar en dag een dag waarop heel veel hiphopreleases verschijnen. Wij skippen dat tripje naar de winkels en zetten de hardste platen voor je op een rijtje.

Sevn Alias – Twenty Four Sevn 4
De vierde in Sevn’s Twenty Four Sevn-reeks is de eerste die het predikaat ‘album’ op zich geplakt krijgt. Sevn laat voor één keer zien en vooral horen dat ‘de oude Sevn’ nooit is weggeweest. Harde beats van o.a. Spanker, Reverse, AG Blaxx en Amadeus, featurings van Blanco (TUNE!), 3robi, Hef, Kevin, Chivv, Lijpe, Ashafar en Jonna Fraser. Sevn laat met zijn tweede album in krap vier maanden tijd zien dat kwaliteit niet ten koste hoeft te gaan van kwaliteit. This should be played on high volume!

Griselda Records – W.W.C.D. (What Would Chine Gun Do?)
Het is dé movement van de laatste jaren: Griselda, de naam van het label waaronder Conway The Machine, Westside Gunn en Benny The Butcher hun muziek uitbrengen. Het label sloeg de handen ineen met Shady Records en nu is het debuutalbum eindelijk daar. En wie dacht dat dat contract bij Em hun sound zou veranderen -net als bij veel andere acts in het verleden- zit helemaal fout. W.W.C.D. klinkt namelijk even rauw als de vele platen die ze de afgelopen tijd onder hun eigen vlag hebben gereleased. Het is een groepsalbum, waarop alle drie de mc’s hun ding kunnen doen op de rauwe beats die Daringer en Beat Butcha voor hun neerleggen.

Spanish – Split Second EP
Spanish was eerder te zien in de documentaire-reeks Roffa Represent. Voor zijn nieuwe EP bundelt hij de krachten met Sl Beats. Als je houdt van taalkundige bars uit eigen land met veel tekstuele hoogstandjes erin verwerkt en een divers palet aan instrumentaties zit je goed als je hieronder op play drukt.

Kevtendencies – The Tendencies Theory
Een beetje valsspelen, want deze plaat verscheen een dagje vóór Black Friday. Al jaren een vaste waarde van het HardHeaderz-label en de Rotterdamse hiphopscene: Kevtendencies. Volgens hemzelf is zijn nieuwe plaat ‘een compilatie van complexe gedachten en ideeën’. Wij vinden The Tendencies Theory vooral een hele sfeervolle plaat. Gruizige hiphopdrums komen mooi samen met fijne vocal chops; denk aan bijvoorbeeld de sound van 9th Wonder en Khrysis. Acht tracks lang wordt je door die deken van warme producties bedwelmd. Is Nederland New York, dan is Rotterdam Brooklyn, laat hij weten. Een rake vergelijking want dit klinkt minstens even rauw als de shit uit de BK.

The Game – Born 2 Rap
Al een aantal jaar laat The Game weten ‘dat zijn laatste album Born 2 Rap onderweg is’, maar we moesten toch echt tot vandaag wachten tot we het eindresultaat konden horen. Zijn carrière is een grillige; hij kwam op in de wijk Compton, werd opgepikt en werkelijk gelanceerd door Dr. Dre en toegevoegd aan G-Unit, maar was daar ook alweer binnen no time weer weg. Hij bleef bij Interscope en diende er zijn contract uit, leek nog even bij Birdman binnen te wandelen, maar belandde daarna zowat voor iedere plaat bij een ander label. Born 2 Rap is een lang album (anderhalf uur speelduur maar liefst), maar is wel vintage The Game; name-dropping, blunts roken, reflecteren op zijn early days als rapper, zijn hood Compton visueel maken voor zijn luisteraars en vooral veel rappen over Dr. Dre. Featurings zijn er van o.a. Anderson .Paak, Dom Kennedy (die ook optreedt als executive producer), 21 Savage, Mozzy, Masego én wijlen Nipsey Hussle.

Meer Releases