Als er iemand is die nooit een uitdaging uit de weg gaat, is het wel Adje. Geef hem een beat die hij voelt en hij vult ‘m graag met verve. Zijn stem en natuurlijke charisma leverden hem zowel straat- als radiohits op en op zijn eigen projecten werkte hij al samen met Reverse, Architrackz en Adje. Ook op zijn nieuwste album BASE is de muziek verzorgd door één producer: Roselilah. Maak je klaar voor een release met bas. Véél bas.

Haar naam klinkt misschien nog niet heel bekend in de oren, maar toch is Roselilah geen nieuwkomer. Ze produceerde al voor SFB, Lijpe, De Fellas, Cho én… Adje. Op BASE levert ze een stel heftige duistere trapbeats. Op Dopest flipt ze bijvoorbeeld dezelfde sample als in Kendrick Lamar’s Untitled 07 (Levitate), om er vervolgens in Bag op voort te borduren zodat Adje samen met Murda kan braggen op de zware bassen.

Toch is er ook een kalme storytelling-track te vinden op de plaat; Toxic, waarop Adje hulp krijgt van Quesswho en Cho. Daarop vertelt Adje vanuit een helikopterview een verhaal waarin een man jaloers wordt op een vrouw en daardoor hele gekke dingen gaat doen. Het meeslepende refrein van Quesswho en de afwisseling die Cho brengt qua raptechniek zorgen ervoor dat dit een welkom rustpuntje is halverwege het album.

Daarna gaat het tempo weer omhoog. Sfeervolle samples liggen bovenop de vele lage tonen. Het beweegt Adje om in zijn ouderwetse rap mode te gaan. Waar zijn vorige album Alles Groot een persoonlijkere noot had, is het op BASE gewoon weer rappen zien als een sport en komen met frisse flows, braggen over het slangen van dope en ook nog even opscheppen over de hoeveelheid dames in zijn DM.

Collega’s als Murda, 3robi en Mario Cash versterken het gevoel van een echte straatrelease, maar Adje houdt wel sterk de touwtjes in handen. De producties passen uitstekend bij elkaar en hetzelfe geldt voor de topics en de featurings. Samen met Roselilah heeft hij een release gemaakt die perfect past bij de tijd van het jaar; het wordt weer vroeger donker en veteraan Adje beschrijft koel wat er dan allemaal gebeurt op straat.

Beluister de release hieronder.

Meer Releases, Reviews