Van NAV naar Roelie: vijf album-aanraders van ons, voor jullie

Het weekend staat weer voor je deur. De eerste in een nieuwe, strengere versie van de intelligente lockdown. Alles is dicht; de zwembaden, de kroegen, de clubs, de bioscopen en de theaters. Wat te doen? Nieuwe muziek beluisteren! Want als er één ding is dat wél open kan, zijn het de boxen wel! Verwen ze dit weekend met onderstaand releaseoverzicht, met daarin nieuwe tracks en albums die je wat ons betreft niet mag missen!

Nav & Wheezy – Emergency Tsunami
Twee van de meest vooraanstaande hiphopmuzikanten van de huidige generatie vormen sinds vorige maand officieel een team; Tsunami Boys. Producer Wheezy en zanger/rapper Nav werkten al regelmatig samen, maar doen hun groepsnaam meteen eer aan en overspoelen je met een bundel van veertien nummers. De producties zweven tussen bangende en dromerige trap in, terwijl Nav het heeft over alles wat de faam met zich meebrengt. Featurings zijn er van generatiegenoten als Thugger, Lil Keed, Gunna en SahBabii.

Idaly – Eerlijk
“Shout out Adje, Shout out Re, ze zagen iets in mij / Was niet de beste maar toch waren n*ggas niet als mij”, blikt Idaly in de titeltrack terug op zijn eerste jaren als artiest. Met dezelfde mensen maakte hij zijn nieuwe studioalbum Eerlijk, dat na singles als Staande, Family en In De Kou de torenhoge verwachtingen meer dan inlost. De melancholische beats dwingen hem tot openhartigheid. Idaly is na de jaren die hij als belofte werd gezien, nu een van de nieuwe vaandeldragers. Altijd moesten fans wachten, nu is er na Idalias (in samenwerking met Sevn Alias), de Jungle EP ook nog een album in 2020. Idje-seizoen is een lange!

UFO Fev & Big Ghost LTD. – The Ghost Of Albizu
Wie het afgelopen jaar niet goed oplette, heeft waarschijnlijk nog niet kennis gemaakt met UFO Fev. In maart tipten we al zijn album Fresh Air in samenwerking met Statik Selektah. Nu is hij terug met een nieuwe full length, dit keer in samenwerking met een andere cult-producer; Big Ghost LTD, die je kunt kennen van talloze underground-releases met bijvoorbeeld Hus Kingpin en Conway The Machine. De symbiose tussen beatmaker en rapper is geweldig. UFO Fev’s illustratieve vertellingen passen perfect bij de soms sinistere soundscapes van voormalig blogger en hiphopjournalist Big Ghost, die we overigens afgelopen zomer nog spraken in een exclusief interview. Mis deze niet als je houdt van gruizige loops, een geweldige opbouw en rap die klinkt alsof het 1995 is. In a good way, dan.

Giggs – Now Or Never
Giggs haalde zijn hele Instagram-pagina leeg en dropte vannacht ineens een post waarin hij de nieuwe mixtape Now Or Never promoot. De tape staat al online. Het is een 16-delige combo in het gezicht, die hij uitdeelt met behulp van niet de minsten. Emeli Sandé en Jorja Smith bijvoorbeeld, maar ook Dave en A Boogie Wit Da Hoodie. Het resultaat is het ene moment grimmig, het andere moment soulvol; het maakt Giggs niet uit. De man met het meest karakteristieke stemgeluid van de UK rapgame is terug!

Roelie Vuitton – Stukjes Van Een Man
“Je favoriete rapper geeft me nooit iets met vaderdag”, rapt Roelie Vuitton op het eerste nummer van zijn nieuwe album Stukjes Van Een Man. Hij heeft dan al een knipoog gegeven naar Jay Electronica’s vaakst gequote bar ooit, gesmeekt om begraven te worden in een hunebed en zichzelf Roelio Iglesias genoemd. Ja, de Groninger gaat alle kanten op, maar dat is omdat hij chronisch aan is. En als het om gevoel gaat, gaat hij Corry Konings. De productie van het album heeft hij zelf verzorgd, in samenwerking met oud-Blocnotes-homie Koen. Dat levert een selectie delikate en warme beats op; vol engelachtige samples, jazzy koperblazers en toetspartijen. Tracktitels als Mijn Hart Is Kouder Dan Een Tinderdate of de beste uitsmijter sinds lang; Jullie Lil’ Ho’s Hebben God Nodig (vol tekstuele wondertjes als “Als ik dicht sta ik open!”) toppen het af.

Geplaatst door bowie op 6 november 2020