Relax – Pirates Amongst Puppets

Relax wil niet in een hokje gestopt worden en geeft de luisteraar daar dan ook geen gelegenheid toe. Niet alleen qua genre kan men Relax niet direct thuis brengen, ook het land van herkomst is niet af te zien of horen aan de band. Met een prima Engelse uitspraak, originele sound en kunstzinnig artwork van Peter Pontiac is Relax nu eenmaal geen doorsnee product van de Nederlandse bodem.
Na op het voorgaande materiaal een mixtuur van genres te hebben gepresenteerd verzet men opnieuw de bakens. Onder leiding van admiraal Llewy Is Sel weet men een krachtige samenhang van jazz, rock, hip-hop, soul en reggae voor te schotelen. Het laatstgenoemde genre is subliem verwerkt in My Spouse, de tweede single welke weleens uit zou kunnen groeien tot een van de grootste zomertracks van ’07.

Songwriters Llewy en Burdell kunnen de meest simplistische en uiteenlopende thema’s behendig omzetten in een attractief woordenspel. Evenals Through My Eyes heeft Mistakes een zelfbewuste stempel; Come say hi to the lone ranger, some say stranger, I’ve been this way since the beginning of the cradle/ Now they label me that arrogant fuck, I ain’t complaining, how can they judge my mind if my intentions are stable/ To be honest I’m kind of a straight to the point figure, Mr. Confront, you ask and I deliver." Begeleid door de trompet presenteert Llewy met het jazzy Don’t Cry For Llewy een humoristische ode aan alle dames wiens harten gebroken zijn door de Haarlemse muzikant. Op Bittersweet verleent jazz pop artiest Jamie Cullum hulp op de piano en achter de microfoon; een samenwerking waarmee de band alle zeilen bijzet om een internationale doorbraak te realiseren.

De formatie heeft door de jaren heen een aantal transformatiewisselingen ondergaan, maar met de vertrekkende matrozen is het schip nog niet verloren gegaan; Relax staat er nog steeds bekend om een gigantisch feest te kunnen bouwen, waar ter wereld ze dan ook hun anker uitgooien. Riot, theme song van Road Rally II is een opzwepende gangmaker, terwijl men met Rob A Bank het country genre verkent. Enerzijds hebben tracks als Rodeo Pimpelin’, Rock ’N Roll Circus, Stick Up, In The Pub With Amelie allen een eigen identiteit, anderzijds lopen de feel-good feestnummers de spuigaten uit en ontstaat er een drang naar tracks als het laid-back Fraulein Lily en het mysterieuze Final Hour.

Terwijl een groot deel van de Nederlandse muzikanten als een soort marionettenpoppen van Amerikaanse collegae fungeren, is Relax nog steeds een grensverleggende band met leden die muzikaal perfect op elkaar zijn afgestemd en altijd een balans van verschillende muziekstijlen weten te vinden. Het hoge gehalte feestmuziek kan snel vervelen, maar met het oog op de zomer zal de luisteraar geneigd zijn dit door de vingers te zien.

Tracklist:
01. Riot
02. Don’t Cry For Llewy (featuring Giovanca)
03. Bittersweet (featuring Jamie Cullum)
04. Rob A Bank
05. Mistakes
06. Puppets On A String (featuring Rock Attack Ten)
07. Rodeo Pimpelin’
08. My Spouse
09. In The Pub With Amelie
10. Final Hour (featuring Giovanca)
11. Rock ’n Roll Circus
12. Stick Up
13. Fraulein Lilly (featuring Giovanca)
14. Through My Eyes

Meer info: http://www.its-relax.com

Geplaatst door bowie op 28 mei 2007