Relax – Odeur de Clochard

Een aantal jaren geleden was daar dan een lichtpuntje voor Nederlandse hip-hop: een live hip-hop band x-trodinaire uit Haarlem dat met een on-Nederlands debuut met een aantal shows in het buitenland zijn visitekaartje afleverde. Geen standaard album vol computergemanipuleerde- en uitgekauwde beats, maar een Engelstalig live album vol instrumentale hoogstandjes die perfect afgestemd waren op de vocale kwaliteiten van frontman Llewy. Het album sloeg in als een bom en twee succesvolle singles, een Zilveren Harp en talloze shows verder werd het opeens akelig stil rondom Relax. Achter de schermen zat men echter alles behalve stil; men switchte van label en er vonden nogal wat bezettingswisselingen plaats binnen de band. Maar men heeft zich bovenal in het zweet gewerkt voor het allereerste studioalbum, dat nu eindelijk in de winkel ligt: Odeur De Clochard.

De stugge pianoklanken op intro “Bienvenue” mogen dan wel een andere eerste indruk geven, maar ook op studioniveau blijkt Relax genoeg in huis te hebben om de luisteraar ruim drie kwartier mee te laten dansen en springen met hun originele geluid. De band heeft zich versterkt met koperblazer CJ, die duidelijk aanwezig is, en nummers als “Mr Sleeves” en “Ye Push Me” een carnavalstintje geeft. Relax lijkt niet wakker te liggen van de hoge verwachtingen die dit album met zich meebrengt, zo geven ze aan op het lied “Mr Review”, waarop men met gefluit en geklap wederom een feel-good sfeer creëert.

Ondanks het feit dat frontman Llewy regelmatig strakke rhymes aflevert, zoals op “U & Eye” en “Imagine Your Mom Dies”, mist Odeur De Clochard hier en daar tekstueel diepgang en logica. Hoewel het bij een vrolijk album als dit niet gek vaak voorkomt dat er maatschappelijke onderwerpen aan de kaak worden gestelt, had men best met wat fraaiere teksten op de planken te komen. Jammer, want daardoor weet een lied als “Hypnatic” met niets betekende teksten als “The hypnotic, the psychotic, it’s pure logic, I rock it / Bigga’s try te name just to put me in a frame / But that’s all right with me I grab the mic and just sway” minder te boeien. Ook de 12-inch track “H.I.P.H.O.P” is simplistisch, aangezien Llewy zijn liefde voor hip-hop voorheen al uitte op de klassieker “Lightlive”.
Naast het gebruik van verschillende instrumenten en een genremix van ska tot reggae gaat Relax nog een stapje verder en presenteert twee gasten uit de rock scene; Jacqueline Govaert van Krezip en de minder bekende folk-rockers van Stuurboord Bakkebaard. Govaert zet een verrassende soul performance neer, maar desondanks is de balans tussen de instrumentale hoogstandjes en vocals op “Dream On” zoek. Op het soulachtige hoogtepunt “No Sunrise” uit Llewy zijn liefdesverdriet met een indrukwekkend woordenspel en krijgt daarbij hulp van Idols’ Boris aka Bo Rush, die een perfect match vormt met de raps van Llewy.

Wederom komt Relax met een plaat vol feel-good hip-hop waar het gezelschap de komende jaren zonder twijfel heel wat zalen mee op de kop zal zetten. Wellicht zullen het trompetgeschetter en de melodieuze genremix niet aanslaan bij de die-hard hip-hoppers, maar desondanks kan men niet anders dan respect hebben voor een inventief album waar vele Nederlandse acts een voorbeeld aan kunnen nemen.

Meer info: http://www.its-relax.com

Tracklist:
01. Bienvenue
02. Hypnatic
03. Mr. Review
04. No Sunrise
05. Saint Alcohol
06. 2-Gether
07. 1930 the Festivities
08. Mr. Sleeves
09. Dream On
10. Imagine Your Mom Dies
11. Ye Push Me
12. H.I.P.H.O.P.
13. Whut the F#$k
14. U&Eye

Geplaatst door bowie op 26 februari 2005