Relax – Odeur De Clochard release party

Na een drietal jaar met dezelfde show op het podium te hebben gestaan in vrijwel alle zalen in Nederland en een aantal Europese uitstapjes, presenteerde hiphop-soulband Relax dan eindelijk hun nieuwe album Odeur De Clochard. Op zaterdag 5 februari kregen de fanatieke fans voor het eerst de bijbehorende show te zien. Relax was gemotiveerd en genoot volop, maar hoe reageren de critici op het langverwachte materiaal?

Iets later binnenkomend dan gepland, leek het alsof ik in een vorige Paradiso show van hip-hop band Relax beland was. Een flashback naar de vele vertrouwde optredens ten tijde van hun debuut album Live At Panama, waarbij de band na het spelen van een aantal nummers vele zalen op zijn kop wist te zetten. Tijdens dit feest zette Relax het publiek wederom in beweging, ditmaal met een nieuwe bezetting en vers materiaal, afkomstig van hun nieuwe album Odeur De Clochard.

Het vertrek van gitarist Nizzle en DJ Elected is prima opgevangen en zo maakten enkele nieuwkomers hun opwachting naast de vertrouwde gezichten van frontman Llewy, bassist Burdell, toetsenist Officer M en drummer Satin. Geen draaitafel meer, maar een extra toetsenist, Billy Bob Tattoo, en trompettist CJ, die zowel op het album als deze avond duidelijk van zich liet horen en een ijzersterke performance neerzette. Verder heeft frontman Llewy zijn oude gitaar van de zolder afgehaald en zodoende draait de band weer op volle toeren. Evenals de zaal oogde het podium gezellig druk: gevuld met de enthousiaste muzikanten, allerlei instrumenten, geconcentreerde cameralui en Broadway-achtige lichten op de achtergrond.

Met sing-along tracks van hun eerste album, waaronder “Rockon” en “Calling Ye Name”, wist Relax de zaal los te krijgen. Na drie jaar kon het publiek de refreinen klakkeloos meezingen en met name “Lightlive”, een ode aan Llewy’s grote liefde hip-hop, werd luidkeels meegezongen. Niet Tasha’s World, maar het publiek verzorgde de hook. Jammer dat Tasha er niet was, maar Relax zou later op de avond nog met wat leuke gasten op het podium staan. Idol Boris, wiens naam voor de gelegenheid werd veranderd in Bo-Rush, nam een deel van de vocals van het nieuwe juweeltje “No Sunrise” voor zijn rekening. Krezip’s rock-chick Jaqueline transformeerde zich, onder luid gejuich, tot een soort van soulzangeres tijdens haar verrassende opwachting op “Dream On”, een nummer dat live overigens vele malen beter uit de verf kwam dan op het album.

Het was duidelijk dat Relax zich in het zweet had gewerkt om de individuele kwaliteiten van de bandleden op elkaar af te stemmen en de nieuwe, moeilijke nummers deze avond foutloos neer te zetten. Een goed voorbeeld hiervan is “2 Gether”, waar Llewy luchtige liefdesrhymes dropt die gecombineerd worden met een pakkend refrein. De oude tracks werden afgewisseld met het nieuwe materiaal, waarmee Relax vergeleken met de vorige plaat wat meer afstand neemt van hip-hop. Relax snijdt door grenzen heen, en mixt hip-hop met genres van jazz tot latin tot reggae, die op hun beurt weer in een carnavalsjasje worden gestoken door de blazer CJ. Degene die de Brabantse carnavalsgekte waren ontvlucht die avond, hadden geen andere keus dan zich aan te sluiten bij de polonaise die ontstond tijdens de vrolijke single “Mr Sleeves”. Het was duidelijk, voor een geweldige avond vol feel-good muziek moest men zich die zaterdagavond niet verkleed in het Eindhovense nachtleven storten, maar in poptempel Paradiso te Amsterdam.

Fixtures:
Hoogtepunt(en): “Lightlive”, “2 Gether” en de polonaise tijdens “Mr Sleeves”
Dieptepunt: De duur van de show, was nogal kort
Bier: 2,- euro
WC: gratis
Garderobe: 1,- euro
Fotograferen : ja
Geluid : goed
Bezoekers: volle zaal
Damage: 11,- euro
Cijfer: 7,5

Geplaatst door bowie op 5 maart 2005