Regiofinale GPNL Oost, Apeldoorn

Na een introbabbel van Complex, de host van de avond, zorgde Illicit voor een funky aftrap van de avond. Het was duidelijk dat het hier ging om een professionele band die met een lekkere dosis hiphop en funk de aandacht van het publiek zou weten vast te houden. Vooral de Matrix-achtige slowmotion onderbreking van het nummer Keep it Tight was erg leuk gevonden.
Opvallend was dat het hier niet alleen de MC was die interactie met het publiek had, maar dat de hele band hun best deed op de crowd op te zwepen en te vermaken. Ieder bandlid kreeg de kans om zijn solo-ding te doen, een solo-ding waar het publiek overduidelijk z’n waardering voor liet blijken. Alles wees erop dat deze jongens niet zomaar uit een garage waren gerold om last minute nog een show in elkaar te draaien.

De tweede act van de avond was Reconda. Bijgestaan door twee bussen met fans belegerden ze de Gigant. Als deze fans er niet waren geweest waren ze na hun optreden waarschijnlijk in een diep gat van stilte gevallen, want de schuin opgetrokken wenkbrauwen van de niet-fans waren niet van de lucht. Applaus zou er in ieder geval niet in hebben gezeten. Qua muziekstijl zijn ze niet in één hokje te proppen maar één ding was zeker: het was teveel, te luid. Nu weet ik niet zeker of het lag aan een technische fout van de geluidsman, de vocale gestoordheid van de zangeressen of het overschot aan enthousiasme van de MC, maar wat er uit de mics kwam was hoog, schel en onverstaanbaar. Jammerlijk.

Jaymz was de zwoele opvolger van voorgaande wanklank. Alleen al qua uitstraling zouden deze mensen een hard applaus moeten krijgen. Ze brachten wat ze uitstraalden: soulfull funk. Deze achtkoppige formatie zorgde voor een zeer lekkere mix van old school soul met een vleugje hedendaagse R&B. Alleen al qua uitstraling al stond de band z’n mannetje. Vocaal gezien behoorden ze zeker tot de tweedelige kwaliteitstop van de avond. Maar niet alleen de zangers en zangeres waren dope, ook de band genoot aanzien van het publiek. Voor de soul-liefhebbers onder ons ook zeker een band om in de gaten te houden: een welkome afwisseling in een tijd van"bling-bling R&B".

Almere was vertegenwoordigd in de vorm van CDL, een rapgroepje dat het best aardig deed, maar niet erg professioneel overkwam. Zo was er de achtergrondzanger die de achtergrondzangeres duidelijk uit haar concentratie haalde tijdens een vocal. Meneer kon z’n gedachten over wat dan ook niet voor zich houden en moet onder de indruk zijn geweest dat de dame in kwestie haar zang best even kon onderbreken om te horen wat hij te melden had. Bewaar dit volgende voor tijdens de interludes?
De rest van het optreden was net iets te ghetto en te druk en de lyrics waren redelijk simpel. Het laatste nummer over, een jongen uit Afghanistan, was echter de uitzondering van het optreden. De vibe was lekker, de lyrics van niveau. Zowel de MC en de zangeres die dit nummer ten gehore brachten, waren goed verstaanbaar, zodat we eindelijk goed konden genieten van wat ze over brachten.

Het publiek werd tijdens dit optreden ook een aantal keer wakker geschud door één van de MC’s die drie keer z’n flesje water over het publiek gooide. Als z’n rhymes nou net zo vloeiden als z’n Sourcy, zou hij het waarschijnlijk een stuk verder hebben geschopt. Misschien leuk als het publiek echt verhit zou zijn van enthousiasme, maar in dit geval nogal overbodig.

Het niveau van afsluiter Toprak lag tussen Jaymz en Illicit aan de ene kant en Reconda en CDL aan de andere kant. Het ontbrak hem absoluut niet aan energie en het gat van een liveband had hij mooi opgevuld met een DJ en twee danseressen en mede-MC Ixiomar. Ook aan professionaliteit ontbrak het ze niet: ze waren goed op elkaar ingespeeld en ze hadden een goede interactie met het publiek. Tenminste met de Apeldoorn-locals, die rijendik voor het podium stonden.
Toch ontbrak het ze aan originaliteit. Ze hadden geen gimmick of stijl die ze in het geheugen van een nietsvermoedende voorbijganger zou griffen. Het niveau van de lyrics was wisselend maar ook weer niet zorgwekkend.

Na een kort overleg van de jury hield Complex met z’n eindbabbeltje zowel de artiesten als het publiek in een bijna ondraaglijke spanning. Uiteindelijk kwam het hoge woord eruit: de winnaar van de avond was Toprak. De Apeldoorn-locals gingen uit hun dak, bij de rest van het publiek sierde ongeloof de gezichten. Niet omdat het Toprak niet gegund was, maar omdat het met het oog op kwaliteit en originaliteit niet de terechte keus was.

Omdat sportiviteit bij mij hoog in het vaandel staat, wil ik Toprak alsnog feliciteren met z’n finaleplaats.

Fixtures:
Hoogtepunt: Optredens van Jaymz en Illicit
Dieptepunt: Optreden van Reconda
Bier: 1,50>
Wc: Gratis
Garderobe: 0.50
Fotograferen: Ja
Geluid: Goed
Bezoekers: Ongeveer 200
Damage: 6 euro, 5 euro voor leden
Cijfer: 6

Geplaatst door bowie op 5 oktober 2003