Recklezz: met KA mee op pad tussen stofwolken en kruitdampen

Sinds enkele jaren is hij met zijn rokerige stem onmisbaar in de Nederlandse rapscene. Zijn volgers noemen hem steevast de hardste rapper van het land en zijn nieuwe album wordt al een meesterwerk genoemd. Twee jaar na zijn debuutalbum Behind The Scenes heeft hij de langverwachte opvolger gedropt. We krijgen opnieuw een gedetailleerde glimp van hoe KA leeft. Dit is Recklezz.

Zodra het album start wordt de luisteraar meegezogen in het verhaal van KA. Hij is een meester in het schetsen van een beeld; binnen een paar lettergrepen is het alsof je midden in zijn situatie zit. Hij houdt zijn sociale leven op een laag pitje voor de buitenwereld, maar door zijn teksten hebben fans de kans met hem mee te groeien in de onderwereld. De kijk die zijn lyrics bieden over zijn verleden en het leven dat hij leeft is behoorlijk diep.

Een intro van vijf minuten laat proeven wat het album te bieden heeft. Dankzij de opbouwende spanning in de muziek en de situaties die KA snel voorbij laat flitsen, klinkt de eerste track als een trailer die je warm maakt voor het volledige verhaal. Je wilt meteen méér.

Doorraggen

En dat krijg je. Zijn teksten zijn nog aangrijpender en beeldender dan op zijn vorige plaat. Hij kijkt ook iets vaker naar binnen in plaats van door de geblindeerde autoruit naar buiten. “Ben door de schade, mijn geweten en de streets gemaakt”, rapt hij kil in Cornelis Schuyt. En in de volgende track: “Mijn geweten bro, die constant met verstand vecht / Misschien laat ik het los, wat het ook kost, als ik de kans heb…” Het album kent veel samenwerkingen – Josylvio met een gekke verse, een refrein van S10 en een back-to-back met Kevin – maar vooral de solotracks komen keihard binnen.

Recklezz is als stappen met KA in die veelgenoemde RS6. Jezelf opmakend voor een rit langs alle spanning en emoties die spelen in zijn leven. Binnen no time bevind je je in donkere straten die ruiken naar kruitdamp en stofwolken. Dankzij zijn gevoel voor detail visualiseer je de zwarte dagen die hij heeft. Een uurtje slapen en weer doorraggen. Maar één ding is zeker met KA als chauffeur; je leeft op de weg maar komt altijd thuis.

Stream:

Geplaatst door bowie op 19 november 2022