Realm Reality – In The Grind We Trust

 

Grindmode Infamous is de perfecte opener voor de mixtape, waarin Realm Reality gedetailleerd uitlegt hoe hij op zijn grind blijft. Met namedrops in combinatie met scherpe punchlines opent hij de mixtape sterk:

 

Inebriated killa, I don't carry heat / Waitin' on my detox, but Doc gave a recipe.

 

Mentor Prodigy doet een gastverse op de introtrack, maar stijgt niet boven de leerling uit. I Just Want To Be There is een ander hoogtepunt op In The Grind We Trust. Op een soulvolle sample mogen Blu en Fred The Godson allebei een verse verzorgen. Vooral laatstgenoemde levert een sterke bijdrage. Een heerlijke door Nottz geproduceerde track, en dan zijn we pas bij de vierde track van de mixtape.

 

Realm Reality vertelt verhalen van de straat op de meeste tracks. Voorbeeld is The Grey (Goonberg), waarop een agressieve Joell Ortiz een sterke bijdrage levert, inclusief dubbelrijms:

 

Heard you been flappin your gums bout how you clapped Gaspard's son

I got the drop, now I don't know what you and your rap packers from

But this is my block, now what if I pop it to you snapback is done, huh?

 

Joell Ortiz, Blu, Fred The Godson en Prodigy zijn niet de enige gastartiesten op de mixtape. Op het zomerse feel good nummer Cayman Island Getaway, waarop de gastheer even afscheid neemt van het straatleven, krijgt hij assistentie van The Kid Daytona. De heerlijke zomerse productie leent zich perfect voor een ode aan het goede leven:

 

I'm close to every dream God gave me, I call a toast to every dream God's making.

 

Op Immortal Ventilation vertellen Roc Marciano, AG da Coroner, Termanology en Realm zelf weer verhalen over de straten van New York. Vooral Roc Marciano springt eruit met een verse vol storytelling.

 

Wanneer Realm Reality solo op een track staat weet hij niet altijd de aandacht vast te houden. Op Street Shit lukt hem dat wel. Op de dreigende productie van @Alistfame komt de MC met twee goede verses uit de hoek, waarin hij straatleven perfect weergeeft:

 

I'm used to this, where we all deal with the beef / There's a difference between discrepancies and the death of an enemy.

 

Minpunten zijn de momenten wanneer Realm Reality teveel mee probeert te liften op het hiphopgeluid van nu. Zo past Wavy met zijn makkelijke flows en een beat die leunt op een scherpe snare niet echt goed in de tracklist. Hetzelfde geldt voor Forever NYC, een clubtrack die teveel leunt op de productie. Het feit dat dit soort tracks op de mixtape staan, zorgt ervoor dat je als luisteraar denkt dat Realm Reality zijn eigen geluid nog niet heeft gevonden.

 

Op de wat meer authentieke hiphopbeats komt de rapper veel beter tot zijn recht (I Just Want To Be There, Immortal Ventilation). Het is erg goed dat er veel verschillende gastartiesten voorbijkomen op de mixtape, dit zorgt voor een prettige afwisseling. Op Street Shit na kan Realm Reality de aandacht niet echt vasthouden op solotracks, wat erg jammer is. Al met al heeft de actor-turned-rapper alle ingrediënten voor een topplaat in huis: dikke beats, spitsvondige punchlines en de juiste gastartiesten. Nu nog afblijven van die clubachtige producties, zodat ook de gemakkelijke flows verdwijnen.

 

Tracklist:

 

1. Grindmode Infamous feat. Prodigy (Produced by Breakworks)

2. Piraguas (Produced by Breakworks)

3. Not On The Outside (Produced by Dan Freeman)

4. I Just Want To Be There feat. Blu & Fred The Godson (Prod. by Nottz)

5. Forever NYC feat. Boogz Boogetz (Produced by @HeiroWayneMuzik)

6. The Grey (Goonberg) feat. Joell Ortiz (Produced by G ROCKA & MEDI)

7. Street Shit (Produced by @Alistfame)

8. Goodbye Summer (Produced by The Olympicks)

9. Cayman Island Getaway feat. The Kid Daytona (Produced by G ROCKA)

10. Lights Down Low feat. CP (Produced by Brall Beats)

11. Wavy (Produced by Dan Freeman)

12. On That Grind feat. Boogz Boogetz (Produced by Dan Freeman)

13. Immoral Ventilation feat. Roc Marciano, AG Da Coroner & Termanology (Produced by BreakWorks)

15. Can’t Fuck With Me ft. Skyzoo (Produced by G ROCKA & MEDI)

    Geplaatst door bowie op 5 maart 2013