RBDjan en D-Double gaan ‘Kwijt’ met hun flow en rijmschema’s

2024 = hiphop back, stuurde Rotjoch begin dit jaar profetisch de wereld in via social media. Hiphop is nooit weggeweest, weet de initiator van het meest populaire format van de Lage Landen vast zelf ook, maar het is wel een tijdje zoekende geweest. De unieke samenwerking tussen RBDjan en D-Double gaat weer terug naar waar de presentator op doelt; beats, rhymes en techniek. Kwijt landt deze week bovenaan onze Spotify-playlist en dus staat het duo op de cover!

De twee uitvoerende artiesten staan al sinds het begin van hun carrières bekend om de craft van het mc’en; ze komen beide door met geweldige rijmschema’s, punchlines en verhalen die gaan over de realiteit waarin ze leven. Dat doen ze over een productie van Fraasie, die even slepend als pompend is. “Het nummer zelf werd binnen no-time gecreëerd, en toen kwam Fraasie met het idee van een featuring. Toen hebben we D-Double gecheckt. Die was meteen down”, aldus RBDjan. D-Double bevestigt dat: “Toen Fraasie mij benaderde, was ik meteen in! Ik ben altijd al een liefhebber geweest van THC, en RB staat zeker in mijn top-5 favoriete rappers. Dus ik voelde me vereerd dat hij mij op de track wilde.”

Naast RBDjan, D-Double en Fraasie hoor je nog een grote hiphopnaam op de track: degene met wie Arbi aan het begin en eind van Kwijt hoor je hem namelijk kibbelen met Jebroer, zijn labelbaas van ROQ ‘N Rolla Music. Tussen die discussies door hoor je echter een barfest dat bol staat van de dubbel- en binnenrijm. RBDjan houdt zijn hele verse dezelfde klanken aan. Een fragment: “Een grote gekte buiten / wat weet je van mensen laten snuiven, money weg te sluizen? / Shots worden op je gelost, proberen weg te kruipen / bij mams aangeklopt door de cops, en weken weg te blijven?”

Het inspireerde D-Double om erop te voort te borduren. Hij neemt aanvankelijk de cadans en de flow van RB over (“Ik kan op rappers rijden, ik ben net MacGyver / Ik schiet op rappers, ben als Bob Lee Swagger, ben een echte sniper…”), maar besluit halverwege zijn couplet anders. “Laat me switchen naar m’n eigen flow…”, is het dan, waarna hij Aikido, Jordan, Fivio Foreign en Miley Cyrus nog op creatieve wijze in punchlines verwerkt.

Twee vakkundige rappers op een smerige hoodbanger. Twee vakkundige rappers, geïllustreerd door Carlo Ribeiro voor de Spotify Spotlight van de week. Wat Rotjoch zei is waar: 2024 = HIPHOP BACK!

Geplaatst door bowie op 29 januari 2024