Raymzter

Wie ben je, kun je je even voorstellen?
Ik ben de Raymzter, representing Onafhankelijken-click to the fullest, Almere Stad.

Hoe ben je met hiphop in contact gekomen?
Hiphop is met mij in contact gekomen, denk ik. Ik weet niet, op een gegeven moment zat ik in die shit. Ik kreeg een bandje van me tante, Public Enemy – Takes A Nation Of Millions To Hold Us Back, Don’t Believe The Hype en al die shit. Ik was een jaar of 11,12 en ik ging kijken hoe het was om voor het eerst mijn eigen teksten te maken. En dan lijkt alles natuurlijk nog een beetje op hun, je grote voorbeelden enzo. En later ga je je eigen stijl en je identiteit in je muziek proberen te verwikkelen.

Wanneer had je zoiets van dat kan en wil ik ook doen? Wanneer ben je daadwerkelijk begonnen met rappen?
Toen ik een jaar een paar er mee bezig was toen had ik een paar teksten die ik goed genoeg vond om te openbaren op het podium. Toen waren we een jaar of 15,16. Toen kwamen we met onze eerste rijms op het podium om het ten gehore te brengen, kijken hoe dat uitpakt. In het begin was het allemaal engels, later gingen we over in het nederlands en zagen we dat het makkelijker is voor de mensen, vooral live, dat ze je eerder begrijpen. Dan zien ze eerder hoe lang en hoe breed wat je te brengen hebt. Is het wel zinnig of is het wel grappig.

Je hebt bij Onafhankelijk gezeten?
Ik zit nog steeds in Onafhankelijk, want ik ben onafhankelijk. Of ik alleen ben of met mijn click. Click is Onafhankelijk, maar als Prof. Van Kovski, Dj DO etc. alleen is zijn ze ook onafhankelijk. Dat maakt het, iedereen is onafhankelijk, daarom heet het Onafhankelijk.

Je woont in Stedewijk Zuid in Almere en dat is een van de mindere wijken van Almere Stad. Is dat misschien de reden dat je maatschappij kritische raps hebt?
Het is niet echt een getto ofzo. Het is gewoon een wacke buurt. Er is geen fok te doen. Dingen gaan open om 2 uur ‘s middags en ze gaan dicht voor 9 uur ’s avonds, van die rare avondklokken enzo. Het is fokked op, weet je. Je wil een grote stad bouwen en dan krijg je dat soort kleine dingen die eigenlijk niet bij een grote stad horen. In een grote stad moet je tenminste een avondwinkel hebben. Dat soort kleine dingen maken gewoon een wacke stad. Dat het gewoon nep is en dat je vaak gefrustreerd bent. Soms geniet je ook van de rust. Dus het is een soort van twijfel, als je een oordeel moet vellen raak je vaak in twijfel is hett nou relaxed of is het nou frustrerend.

Ben je van plan om naar Amsterdam te verhuizen? Veel hiphoppers doen dit omdat de scene groter is en er is meer te doen.
Ik weet niet, Almere ik zit daar nu gewoon, het is op dit moment mijn spot. Maar ik ben bijna drie dagen in de week in Amsterdam, dus ik ben vaak genoeg in Amsterdam. Ik heb in Amsterdam gewoond, negen jaar. Het is niet dat ik nooit in Amsterdam ben, dus ik mis het niet echt. Het is vlakbij in principe, Almere.

Je bent onvindbaar op internet, komt er nog een internetsite?
Nee, man. Die hoef je niet te verwachten, van Raymzter komt er geen internetsite. Het is leuk als gasten shit, zoals jullie wat op internet willen gooien, maar ik kom niet met een eigen site. Ik ben helemaal niet bezig met dat soort shit, het is gewoon strictly lyrics en beats. Dat is hiphop dat is Raymzter.

Nederhop of Nederlandstalige hiphop?
Gewoon hiphop. Waarom moet je nou vermelden waarom het nou Nederlands is. Het gaat toch om hetzelfde, als iemand een schilderij maakt in Italie. Dan zeg je ook niet het is Italiaanse kunst. Het is kunst dus what the fuck. Het uitgangspunt blijft hetzelfde.

Waar staat Raymzter voor? Wat wil je overbrengen?
Raymzter is rijms en beats. Proberen zinnig te komen, soms ook grappig met een korreltje zout en shit. Maar vooral proberen realiteit proberen erin te verwerken. En dingen te maken die mensen tot hun verbeelding spreken. Waarmee ze zich kunnen identificeren.

Ben je nu fulltime bezig met hiphop?
Ik ben nu fulltime bezig, ben elke dag wel bezig of met een tekst of een beat of iets regelen voor een optreden. Ik ben van plan om er werk van te maken en dat is het al, we ain’t quittin!

Kun je het verschil aangeven van Raymzter voor Grote Prijs Van Nederland en daarna?
De Raymzter is nu nog zekerder van zijn zaak, hij staat nog steviger in zijn schoenen. De gedachte van mezelf die ik jarenlang had is bevestigd. Ik voel me niet te stoppen.

Heb je na Grote Prijs Van Nederland aanbiedingen gekregen voor een cd of contract?
Jazeker, we hebben gepraat met twee labels in ieder geval. Er komt een compilatie, komt er sowieso dit jaar. Waarschijnlijk twee, ligt eraan bij die ene compilatie zoeken ze nog naar een deal. Sowieso komt er eentje van de zomer en er staan twee dope tracks op, dus je moet m uitgaan checken. Dan zie je gewoon hoe divers Raymzter is. Daar komt een erg rugged-killing type-skillz track op en er komt een track met knowledge, voor ieder wat wils.

Komen er nog meer acts op die compilatie?
Er komen dingen als Opgezwolle, een act die ook dope is, ik denk dat dat ook een belletje doet rinkelen bij mensen. Het zijn dope peepz, zeker weten man. Terilekst komt er ook op, Spacekees. Pete Philly heb ik me laten vertellen, ken ik persoonlijk nog niet maar ik heb ook goede dingen erover gehoord. Volgens mij wordt het echt een dope joint. Iedereen zet zijn bijdrage erop, iedereen doet zijn ding gewoon. Proberen die hiphop te laten zien hoe het gegroeid is. Het begin zoals Osdorp Posse waar iedereen nederhop mee associeert of hiphop mee associeert, hoe het in Nederland gebracht wordt tot nu. Dat het echt gegroeid is en niet meer in de kinderschoenen staat. We zijn klaar om op te blowen hier. Ze moeten alleen dat geld erin gaan storten en die potjes open trekken. Dat is die hele systeem.

Wat mist de Nederlandse hiphopscene?
Dope mc’s. Veel gasten die denken dat ze er al zijn, ze hebben een plaat uitgebracht, ze hebben een album. Ze zeggen nou dit is het, we zijn dope, we zijn de bomb. Maar je bouwt je reputatie niet op een album of op een track weet je. Dat gaat met de tijd. Als je een hit hebt en mensen horen drie jaar nix van je dan ben je afgeschreven. Dus als je een hit hebt en je komt met je album na twee jaar dan moet je er op rekenen dat je album niet gaat sellen. Dat is die fout die hier vaak gemaakt wordt, het is gewoon stamina, blijven doorgaan, blijven komen met die shit.

Naar welke hiphop luister jezelf veel?
KRSONE, Erik B. & Rakim, Ice T, Public Enemy, gewoon meer oude shit. Nas is ook de man. Meer oude dingen laat ik t zo zeggen: Pete Rock, Ultramagnetics, Kool Keith.
Luister je ook naar andere dingen als hiphop?
Jazeker, ik luister funk, heel soms naar soul. Ik hou niet zo van muziek als er echt heel erg veel ingezongen wordt. Ik vind instrumentale muziek als Bob James. Dat is gewoon oude shit, daar is hiphop ook uit voortgekomen. Ik bedoel als je die dingen luistert hoor je in elk nummer vijf samples die je kent van oude hiphop. Dat je denkt damn, hier begon het mee. Zonder die jazz, die soul, die funk was er geen hiphop, dat is de backbone.

Heb je nog wat te zeggen aan de bezoekers van HIPHOPINJESMOEL?
Ik heb te zeggen dat ze altijd moeten checken voor die gigs van Raymzter, waar we toe gaan slaan, want shit wordt altijd de bomb.
Voor al die peepz: Blijf bezig met je ding / doe je ding / elke dag als een oefening / en groei erin

Wil je nog wat kwijt aan de wereld, iets dat je perse van je hart moet?
Nee, man ze luisteren toch niet!!

Geplaatst door bowie op 1 juli 2002