Raymzter – Rayalistisch

Lang verwacht, maar toch gekomen. Het albumdebuut van de meest besproken rapper van de laatste tijd: Raymzter.

Rayalistisch start met het titelnummer dat begint met een mooi gitaarlijntje, pakkende beat en een meeslepende intro: ‘Ik doe m’n ogen dicht en alles wat ik zie is echt/Ik doe m’n ogen open en alles wat ik zag is weg wat een pech/Is dat het leven dat je leidt wat je had raak je kwijt/Altijd gehaast ik had je graag bevrijdt’. De Verkeerde Kant op is een track die veel hiphopheads inmiddels kennen, doch niet in deze versie die door – Funkalistic of Onafhankelijk – is ingespeeld en een waar livegevoel uitademt zonder dat de hiphopvibe in het gedrang komt. Vooral het refrein komt krachtig naar voren in dit nummer dat boordevol inhoud zit.

Over Down Met Jou en Kutmarokkanen??! hoeven we inmiddels niks meer te zeggen. Bekend bij de grote massa en hoewel het de twee meest toegankelijke songs van Rayalistisch zijn, blijven ze qua vibe en vetheid achter op de overige twaalf tracks. Almere stad is geen lofzang over de stad, maar een zeer ille track over hoe wack het daar is. Scherpe teksten, dope refrein, heerlijke beat. Smookbreek zou wel eens een nieuw pro wiet-nummer kunnen worden zoals Nederwiet van Doe Maar nog steeds is. Ook hier weer een fuckin’ dope, sneaky beat waarbij lekkere (piano)samples en scratches elkaar afwisselen. Opvallend is vooral de strakke productie van DJ Mass die het album met toffe geluiden opvult en beat na beat dope en eigenzinnig laat klinken. De ene keer sluw en soulvol (Een Test), dan weer bouncy (Perspectief), dan weer donker (Data ? surveillance).

In het duistere Data? surveillance spuugt Raymzter zijn gal uit over de verandering van de moderne samenleving met videobewaking, internet, mobiele telefonie, genetische manipulatie (‘Westers kapitalisme is als The Matrix/Je doet nog steeds niks terwijl ik rijm over basskicks’ en ‘Internet, je vindt het vet, de doodsteek voor grammatica/Het woord wordt niet gehoord en verandert in een dode letter/In een samenleving waarin we niet meer praten maar chatten’). Daar waar het sterke Perspectief over levensvisies gaat en een gastbijdrage bevat, handelt Een test over gasten die beef en geweld opzoeken (check vooral die sneaky, ritselende ratelsounds in de track).

Het bouncende Altijd Laat kennen we al van Homegrown en eindigt evenals een aantal andere nummers met een fijne, soulvolle skit. Het hoogtepunt van Rayalistisch is wellicht 9 tot 5 (over de sleur en het gezeik van een 9 tot 5-baan) dat weer met een band ingespeeld is en een sterke opbouw kent. Hierin wordt echt duidelijk dat Raymzter een veelzijdig MC is die de vaardigheid bezit om emotie, intonatie, flow en inhoud te combineren. Goed intermezzo, krachtig refrein, prachtige beat.

Is Het Echt? is Raymzters liefdesverklaring aan z’n vriendin en klinkt lovely en toegankelijk (‘Denk dat ik niet meer kan leven zonder jou/Als m’n oma en moeder een bijzondere vrouw/Knijp m’n handen elke dag dicht dat ik je heb/ En vraag mezelf nog steeds af is dit echt?’). In Genoeg Is Genoeg wordt de grond gelijk gemaakt met internet- en tv-junks, en afsluiter Wat De Fok Doe Je Dan? is een fictief verhaal dat gaat over wat je zou doen als het te laat is om fouten te corrigeren.

Hoe vaker je Rayalistisch checkt, hoe beter het album wordt. Eén ding staat voor mij in elk geval vast: Raymzter brengt als een van de weinigen echt dope hiphop met inhoud, flowt ziekelijk en schrijft het allersterkste, meest compacte Nederlandstalige hiphopalbum op zijn naam. Props!

Tracklist
01. Rayalistisch
02. De Verkeerde Kant Op
03. Down Met Jou
04. Almere stad
05. Smookbreek
06. Kutmarokkanen??!
07. Data – surveillance
08. Perspectief
09. Een Test
10. Altijd Laat
11. 9 tot 5
12. Is Het Echt?
13. Genoeg Is Genoeg
14. Wat De Fok Doe Je Dan?

Meer info: http://www.raymzter.nl

Geplaatst door bowie op 13 maart 2003