RAYE, Moony11, Headie One en Jay Worthy X Curren$y om de zonnestralen te vieren

Het vriespunt lijkt verder weg te raken, een waterig zonnetje breekt door; daar hoort uiteraard een nieuwe music update bij. We hebben onze twintig favo’s van het moment weer gebundeld in onze Spotify-playlist. Drie tunes lichten we uit, maar dat betekent niet dat de rest niet de moeite waard is natuurlijk. Leggo!

RAYE – Flip A Switch

“Ima stay doing what us bitches do best”, claimt RAYE in de intro van haar track Flip A Switch. Het nummer, afkomstig van haar onlangs verschenen plaat 21st Century Blues, beschrijft een botsing in een relatie, waarna je eieren voor je geld moet kiezen. Inhoudelijk luid, maar met zoveel bravoure en nonchalance gebracht dat de kalmte ervan afstraalt. De gospelachtergrond van de Britse zangeres is duidelijk hoorbaar, net als haar liefde voor r&b uit de vroege zeroes.

Headie One – Martin’s Sofa

De langverwachte single van UK drill-zwaargewicht Headie One samplet de instrumental van Palm Trees, een single van Flatbush Zombies. Die groeide op eigen New Yorkse bodem tot culttrack, een iconische in het oeuvre van de groep, maar kende in de UK ook een nieuwe opleving dankzij de Slut Freestyle van wijlen MC Cadet uit Zuid-Londen.

Headie maakt er op zijn beurt een reflectieve en sombere ode van aan zijn prominente rol in rap en zijn gang-leven van vóór zijn rapcarrière.  Een van zijn klanten – Martin – stond hem toe zijn bank te gebruiken in ruil voor drugs. De track dient als eerste single van het tweede studioalbum van Headie, die vanavond optreedt in Paradiso.

Moony11 – Voor Jou

We bestoken elkaar regelmatig met nieuwe tracks in het redactie-groepsgesprek op Whatsapp. Deze ontging velen, maar fotografe Gina was zo vriendelijk me nog even te reminden toen we samen op pad waren om een concert te verslaan. Moony11 is een jonge rapper uit Den Haag, die met deze track balanceert op de grens van verschillende genres; we horen rap in de puurste vorm, maar ook invloeden uit r&b en UK-garage. Terwijl zijn stem kraakt van de emotie dwingt hij ons ook haast de dansvloer op; een combinatie die van Voor Jou een tune maakt die voorlopig niet uit ons systeem gaat. En dat geldt voor vele anderen, want inmiddels is ‘ie al over de 100k streams.

Geplaatst door bowie op 13 februari 2023