Rasco – Escape From Alcatraz

Na een leuke inleiding met wat soulsamples en tekstjes over Alcatraz komt er een hele lekkere beat in met daarover Shake Da Mayor die Rasco roept. En ja hoor, na een paar bars is hij weer helemaal terug. Rauwe flow, braggen en boasten, alle ingrediënten voor een dope Rasco album zijn aanwezig. De volgende track U Got The Time is een aparte beat met versnelde soulsampletjes erover. Hierin vertelt Rasco over dat het allemaal wel goed komt, het is allemaal een kwestie van tijd. Nu is het de beurt voor Chali2Na om Rasco bij te staan. Een knallende, redelijk uptempo beat met een aanstekelijk gitaartje is de perfecte begeleiding voor de heren. De lyrics zijn niet echt diepgaand, maar dat berokkent de track geen schade. Props naar Jake One voor de beat!
De eerste plaat wordt omgedraaid en de journey gaat verder. Een vrolijke maar toch niet on-Rascolike beat wederom van Jake One staat op het programma. Dit is een lekkere track voor de DJ’s om de handjes in de lucht te krijgen. Hij heet toevalligerwijs ook Put Your Hands Up. Hier vertelt Rasco onder andere dat ie weer terug is en dat vindt hij volgens mij wel fijn. Een interlude bestaande uit een versnelde soulsample verbindt de tracks met elkaar. My Life is serieus een superdope beat (credits: Champ). Een spacy geluidje maakt het geheel erg lekker om naar te luisteren. Lyrics gaan in op Rasco’s leven wat volgens zijn eigen zeggen gevuld is met verdriet en pijn. Ook komen weer de nodige verwijten naar anderen naar voren in zijn teksten. Tijd om je in beweging te brengen. Making You Move is een track samen met Reks (niet te verwarren met de commissaris Rex). De muziek is gebouwd rond wat oosterse samples. Klinkt wederom lekker. Een klein beetje bouncy, maar niet storend. Dit wordt natuurlijk ook teniet gedaan door Rasco met zijn flow.
Oh shit! Weer zo’n lekker beat en weer van Jake One. Ik weet niet waar Rasco hem vandaan heeft, maar deze man maakt gewoon rauwe beats met een vleugje swing erin en dat is lekkah. Een meezing hook maakt de track samen met de gebruikelijke raps een funky joint. Voor de Casual fans is San Fran To The Town een topper. Een vette begeleidingstrack (Jake One en Sampson) laat de jongens lekker braggen en boasten en daarmee zien dat zij de top-players in the game zijn zoals er in de chorus gezegd wordt. Casual komt met zijn typische flow die ik persoonlijk wat minder op de beat vindt passen. Al met al een dope track. Swingend het volgende nummer in. Let’s Get Down Tonight vind ik denk ik de minst goede track op het album. Niet dat ie slecht is maar hij past het minste in het geheel wat over het algemeen vrij rauw is. Aan het einde van deze zijde van de plaat weer een Alcatraz interlude…
De andere kant begint weer goed. Relaxte beat met de dope Rasco flow, gegarandeerd succes op feestjes en partijen. Snakes In The Grass gaat wederom niet diep qua rhymes, maar het geheel klinkt weer vet. Wie mist er nog op dit album? Juist ja, Planet Asia. Rasco mede-agent in Cali komt op Endless aan bod. Op een beat van Brisk One gaan de mannen tekeer over hun kunsten, de area waar ze vandaan komen en andere opschep onderwerpen. Wie zijn klassiekers kent, zal bij de volgende track Microphone Fiend herkennen. Deze sample wordt iets anders geflipt, maar het brengt dezelfde oldschool feel met zich mee. En natuurlijk is het weer all good als de heer Rasco hier zijn teksten overheen brengt. Als laatste op het programma staat een zoetsappig nummer met Kisha Griffin gepland. Het is nou niet echt een nummer wat je Rasco live zal zien doen, maar na een paar keer luisteren heeft het toch zeker wat. Teksten zijn nu ook wat dieper en gaan over wat Rasco wil zijn (en dus nog niet is?). Dingen als een goede man en een goede vader komen aan bod en de chorus ligt lekker in het gehoor.

Mijn persoonlijke visie op dit album is: kwaliteits hiphop, rauw zoals het hoort en weinig tot geen zwakke momenten. Als deze man zijn skills live ook waar kan maken zou ik dat graag eens meemaken.

Tracklist:
01. Intro
02. Get Free (ft. Shake Da Mayor)
03. U Got The Time
04. The Sweet Science (ft. Chali2Na)
05. Put Your Hands Up
06. Interlude
07. My Life
08. Making U Move
09. We Get Live
10. San Fran To The Town (ft. Casual)
11. Let’s Get Down Tonight
12. Interlude
13. Snakes In The Grass (The John Sexton Story)
14. Endless (ft. Planet Asia)
15. Real Hot
16. All I Wanna Be (ft. Kisha Griffin)

Meer info: http://www.coupdetat.tv

Geplaatst door bowie op 3 januari 2004