Rapbattles in Nederland: een groeiend fenomeen

Menig liefhebber van rauwe rap herinnert ze zich vast nog: de SPITT Showcases van een jaartje of tien terug. Overgekomen vanuit Amerika, kort na de release van 8 Mile, werden er op verschillende podia avonden georganiseerd waar rappers elkaar in een 1 op 1 duel verbaal moesten slopen. Namen als Jiggy Dje, Negativ en Lange Frans toonden hun skills on stage en het niveau lag dan ook vaak aardig hoog. Met name de finale-battle tussen laatstgenoemde en Tim Beumers waarbij de twee mc’s zich tegen de organisatie richtten, is er een die nog bij velen in het geheugen staat gegrift.

Battlesartikelnoah02
Sfeerpic van Hard Battles

In Rotterdam vond in die periode jaarlijks het battle-toernooi van Geen Daden Maar Woorden (GDMW) plaats. De beste battle-rappers van Nederland konden zich op verschillende plekken in Nederland kwalificeren voor de grote finale in Rotterdam. Maar naarmate de jaren vorderden, lieten gevestigde namen als Raymzter en Klopdokter het afweten. Na de overwinning van Steen in 2004, een toernooi waarvan het niveau niet te vergelijken viel met de voorgaande edities, besloot de organisatie van GDMW te stoppen met rapbattles en zich te focussen op andere vormen van het gesproken en geschreven woord.

Zo snel als de hype kwam, vloog hij ook weer over. Met een lange periode zonder Hollandse rapbattles als gevolg. Pas in 2010 besloot de Rotterdammer Excellent (ooit zelf woordenvirtuoos tijdens de eerdergenoemde SPITT-battles en GDMW) op de leegte in te springen door PunchOutBattles op te richten. PunchOutBattles werd binnen korte tijd een begrip onder jonge rapliefhebbers en het lijkt er op dat de battles deze keer langer in Nederland blijven hangen. PunchOutBattles staat negende op de lijst van wereldwijd ‘Highest Viewed Leagues’, maar is niet langer de enige in Nederland. Met het forum van Battleraps en de battles van Hard Battles is het Hollandse battle-wereldje nu wat uitgebreider.

battleartikelpunchbeeldSfeerpic PunchOutBattles

“We zijn begonnen dankzij Excellent. Hij heeft vroeger altijd zelf in de ring gestaan en heeft daarmee zijn reputatie opgebouwd. Hij volgde altijd de Amerikaanse battle scene en vond meteen dat we datzelfde format ook naar Nederland moesten halen. Ikzelf zag er in eerste instantie geen heil in, dus organiseerde hij zelf het eerste event. Hij nodigde me uit en toen zag ik het plaatje ook voor me.” Aiky, oprichter van het label ZwareJongenZ en een van de initiatiefnemers van PunchOutBattles, zag daarna meteen de mogelijkheden van PunchOutBattles. “Ik ben altijd sterk geweest met internet en mede daardoor, en door mijn netwerk dat ik met ZwareJongenZ al had opgebouwd, is het eigenlijk heel snel gegaan. Dat er verder niks meer qua battle rap gedaan werd in Nederland en we de enige waren met dit format, speelde natuurlijk ook een grote rol.”

“Alles moet gezegd kunnen worden zonder dat daar agressief op gereageerd wordt.” – Aiky

Dat de populariteit nog niet minder wordt, merkt Aiky wel aan het aantal aanmeldingen. “We hebben dit jaar pas twee filmpjes online gegooid en nu al ruim 110 nieuwe aanmeldingen van mc’s.”
Niet zo gek ook, want een aantal oud-PunchOut rappers gaat het nu voor de wind. Kaascouse is een van de bekende namen vanuit de PunchOut hoek. Hij won ook nog eens The Next MC. Najih heeft een baan bij BNN en EZG heeft er een platendeal aan overgehouden. Niet mis dus. “Kijk, wij investeren in ons platform en kunnen de mc’s minimaal 10.000 views beloven in een week tijd. Het is aan hen om uit te vinden hoe ze die populariteit kunnen gebruiken om geld of iets anders eruit te halen. Die verantwoording leggen we volledig bij de mc’s zelf.”

Battlesartikelnoah04
Aiky

Het lijkt er dus op dat de ontwikkeling van het internet het rapbattlen in Nederland goed heeft gedaan. Meer dan tien jaar nadat het overkwam vanuit de USA, is elkaar verbaal slopen populairder dan ooit. Dat het bij verbaal blijft, staat bij PunchOutBattles hoog in het vaandel. Slechts één keer lieten twee battlelaars zich van hun slechte kant zien. “Er is een keer een duwtje uitgedeeld tussen Insayno en Jeevz. Maar de jongens kunnen flink wat hebben en wij willen juist laten zien dat alles gezegd moet kunnen worden zonder dat daar agressief op gereageerd wordt.”

Naast de filmpjes van de battles, was er op de PunchOutBattles site ook een gelegenheid om te reageren middels een forum. Door een hoop negativiteit besloot PunchOutBattles het online forum van het internet te halen. battleraps.nl speelde hier op in door een forum te openen. Sjoerd Hubrechsen, initiatiefnemer, vertelt over het begin van battleraps.nl. “Nadat het forum van PunchOutBattles werd opgeheven, constateerde ik dat er nog steeds veel behoefte was om online over battles te kunnen praten. Ik heb toen een forum geregistreerd en dat via Twitter aangejaagd. Het organiseren van Park Battles kwam hier dan ook uit voort, het was altijd al een droom van mij om zelf eens een battle-event te organiseren. Ik was altijd kritisch over PunchOutBattles en dan met name over de kwaliteit van de video’s. Ik vond dat dat beter kon en ik denk dat dat bij Park Battles ook echt wel geslaagd is. Helaas blijft het door een verschuiving van mijn prioriteiten bij een eenmalig evenement.”

“Het zou tof zijn om een keer de nationale televisie te halen.” – Aiky

Aiky denkt er het zijne van. “Park Battles is naar mijn mening niet eens noemenswaardig. Hard Battles heeft ingespeeld op het feit dat wij de mc’s nog niet per battle willen betalen. Zij doen dat dus wel en ze kunnen dat ook wat makkelijker aangezien ze steun krijgen van HipHopHuis. En toch zie je dat wij op ieder vlak beter zijn. Organisatorisch, qua uitstraling en ook qua budget hebben we gewoon meer te vertellen dan deze twee.” Aiky is dan ook ambitieus. “Het doel is om elk jaar een competitie neer te zetten en uiteindelijk zou het tof zijn om een keer de nationale televisie te halen.”

Battlesartikelnoah01Sfeerpic Hard Battles

G-no is oprichter van Hard Battles grootste concurrent van PunchOutBattles en weet dat sommigen Hard Battles als na-apers van PunchOutBattles zien. Hij legt uit waarom dat niet het geval is. Hij en collega battlerapper Santios keken al tijden naar buitenlandse battles en wilden het naar Nederland halen. “Toen we aan de slag gingen, kwamen we erachter dat Punch Out ook ergens mee bezig was. Toen hebben we het on hold gehouden. Daarna werden ik en Santios door PunchOutBattles benaderd om daar te komen battlen en heb ik Santios naar voren geschoven. Ik ben toen ook een paar keer gaan kijken als vrienden van me meededen, maar het viel naar mijn idee een beetje uit elkaar bij PunchOutBattles, dat hoorde ik ook van die vrienden. Daardoor besloot ik in 2013 maar mijn concept uit de vriezer te halen. En inderdaad, doordat wij later zijn begonnen dan PunchOutBattles hebben we een aantal rappers die ook al bij PunchOut hebben gestaan. Maar dat kan ook bijna niet anders, Nederland is een klein land.”

“Ik houd gewoon van rapbattles en wil zoveel mogelijk goede zien.” – G-no

Het grote verschil tussen PunchOutBattles en Hard Battles zit ‘m volgens G-no in de persoonlijke benadering en de waardering voor de rappers. “Inderdaad, ik geef mc’s weleens een vergoeding. Ik vind ook dat ze dat verdienen. Sommige hebben een kind, dan is het toch niet zo gek ze wat te betalen wanneer ze de moeite nemen om naar mij te komen. En ik heb de namen die ik wil dan op mijn flyer. Het is een wisselwerking. Zo heb ik wat aan hun en zij wat aan mij. Alles komt bij mij uit eigen zak overigens, ik krijg geen geld van HipHopHuis.”

gnointerview1battles2G-no, door DitIsGers

G-no vindt het jammer dat er zo’n kloof is gegroeid tussen PunchOutBattles en Hard Battles. “Toen ik net begon, heb ik contact met Aiky opgenomen om aan te geven dat ik dit ding ging doen. Ik merkte toen meteen al dat een samenwerking er niet in zit. En dat is zonde. Nogmaals, Nederland is klein en hoe vet zou het zijn als we een event konden organiseren in de geest van ‘PunchOutBattles vs. Hard Battles’. En dat Excellent en ik dan een demo-battle doen, ofzo. Ik ben dan ook oprecht geïnteresseerd in de nieuwe serie van PunchOut. Weet je, ik houd gewoon van rapbattles en wil zoveel mogelijk goede zien.”

De nieuwe PunchOutBattles League gaat binnenkort van start.
Hard Battles organiseert komende zondag een event in het HipHopHuis in Rotterdam.

Geplaatst door bowie op 5 maart 2015