The Rap Map: Geschiedenis van Hiphop in Google Maps

Met The Rap Map, ontwikkeld door Rap Genius, kun je een Google Maps-based kaart van Amerika checken waarop belangrijke hiphoplocaties gemarkeerd zijn en het verhaal achter elke locatie vertellen. Dit kan het kantoor van een label (onder andere Bad Boy, E1/Koch en Shady) zijn, een huis van een rapper of specifiek in een track genoemde plekken/gebouwen. Niet geheel toevallig zijn in New York, de bakermat van hiphop, de meeste locaties te vinden. Daarnaast zijn steden als Atlanta, Chicago, Detroit en Los Angeles in de map opgenomen.

De map is helaas nog niet perfect en in balans, verre van dat zelfs. De focus ligt vooral op de mainstream rappers die op dit moment populair zijn. De teksten van bijvoorbeeld Gucci Mane, Young Jeezy en Fabolous zijn van zo’n bedenkelijk niveau dat achtergrondinformatie rustig achterwege gelaten mag worden en de plek waar deze rappers wonen/gewoond hebben interesseert me al helemaal niets. Verder is het voor mij een raadsel waarom Cam’ron zo belachelijk vaak voorbij komt.

Ondanks deze kanttekeningen blijft het een toffe belevenis om The Rap Map te verkennen. De map wordt in de toekomst waarschijnlijk nog uitgebreid. Hopelijk komen er meer locaties van interessante artiesten bij. Via de functie Suggest a location kun je in ieder geval ook zelf locaties aandragen. Ik ben benieuwd wanneer we een Nederlandse versie kunnen verwachten. Alleen al dankzij Opgezwolle (‘We pakken die kaart, schudden die kaart, zetten Zwolle d’rop.’) en U-Niq (Rotterdam) kunnen Zwolle en Rotterdam al helemaal gevuld worden.

Verken The Rap Map zelf via http://map.rapgenius.com!

Geplaatst door bowie op 15 september 2010