Randy Telg haalt SDK naar Rotterdam

Al een aantal keer schreven we over Street Dance Kemp (SDK). Op 17 mei vindt BoomDox vs SDK plaats. BoomDox hebben we inmiddels al vaker besproken, maar wat is nu eigenlijk SDK? SDK wordt georganiseerd door Culture Collective en dus besloten wij Randy Telg (van Culture Collective, uiteraard) op te zoeken om te vragen wat SDK precies is, waarom Rotterdam de perfecte locatie is en waarom hij dansen zelf op een lager pitje zet.

Dansweek-Randy-Schouwburgplein-BrianvanRensen-Hiphopinjesmoel-02

Je hoort het wel vaker over mensen in de entertainmentindustrie. ‘Ze kon nog maar net praten en had al een flesje water in haar hand als microfoon om mee op te treden’, en dat soort anekdotes. Voor Randy is dit niet anders. “Haha, klopt. Mijn moeder zei altijd: ‘Zodra je ging lopen, ging je bouncen op beats.’ Ik heb ook altijd verschillende soorten muziek gewaardeerd. Ik danste bijvoorbeeld Michael Jackson moves en alles door elkaar. Ik kwam eigenlijk pas met bubbling muziek echt in de battle-scene terecht. Dat heb ik tot mijn achttiende gedaan en toen kwam ik breakdance tegen. Daar ben ik echt met 100% voor gegaan. Ik heb op school gezeten zolang ik leerplichtig was en daarna heb ik het studeren meteen laten vallen. Toen ben ik gewoon fulltime gaan dansen en een beetje acteren. Ik heb wat dingetjes voor Zapp gedaan, gespeeld in een Herman Brood-film en veel commercials gedaan. Op die manier ben ik in de entertainment terechtgekomen, en zo heb ik dus ook ontdekt wat ik met dansen kan bereiken.”

Dansweek-Randy-Schouwburgplein-BrianvanRensen-Hiphopinjesmoel-05

Randy ging dansen bij Got Skillz en ging met die dansgroep de samenwerking aan met de rivaliserende dansgroep Killah Tactics. Uiteindelijk vormden die twee groepen zich tot Groove Kings en ging Randy de wereld rond om danswedstrijden af te gaan. Ook deed hij mee aan Holland’s Got Talent met de groep en was hij meerdere keren te zien in De Dino Show. Toch hield Randy altijd de beginjaren in zijn achterhoofd, toen hij nog met een aantal vrienden wat underground evenementen organiseerde. “Dat voelde gewoon altijd goed aan voor me, dat voelde natuurlijk. Toen ben ik met een vriend, Alex da Rosa, concepten gaan schrijven. Hij schreef ze voor kinderen en ik wilde starten met Express Yourself. Uiteindelijk hebben we dat op poten gezet en toen kwam ik erachter dat ik evenementen organiseren leuker vind dan dansen zelf. Dus dat doe ik nu nog maar af en toe, dat ben ik aan het afbouwen. Het gaat natuurlijk, weet je. Ik zal altijd wel blijven dansen. Ik dans thuis nog veel; wanneer ik muziek hoor, kan ik toch niet stil blijven staan, maar ik heb nu zo’n beetje alles wel gezien.”

Dansweek-Randy-Schouwburgplein-BrianvanRensen-Hiphopinjesmoel-03

En nu haalt hij het dansen naar Rotterdam, de stad waar het voor hem allemaal begon. “Rotterdam was zeker een bewuste keuze. Dans, muziek en cultuur leeft enorm in Rotterdam, meer dan in welke Nederlandse stad dan ook. We proberen alle kennis die we in onze jaren in het buitenland hebben opgedaan, mee te nemen naar Nederland en Rotterdam in dit geval. Toen ik nog jong was en begon met dansen, was er in Nederland nog niet veel mogelijk. Daarom gingen we de wereld over, in andere landen was breakdance al een veel meer geaccepteerde sport. Nu is het bijgetrokken, in Nederland leeft dansen de laatste jaren enorm. Kijk maar naar programma’s als So You Think You Can Dance en onze bijdrage met Groove Kings bij Holland’s Got Talent. Dat soort dingen zorgen ervoor dat dansen bekender wordt, dat meer kinderen gaan dansen en dat is natuurlijk een goede ontwikkeling. Met SDK zetten we een volgende stap in deze ontwikkeling. SDK is een streetdance camp. Het main event wordt gehouden in Tsjechië en wij faciliteren een van de voorrondes. Dus de dansers die bij ons het best presteren, mogen ook daadwerkelijk naar Tsjechië om daar te dansen.”

Dansweek-Randy-Schouwburgplein-BrianvanRensen-Hiphopinjesmoel-01

SDK in Rotterdam is dus een bewuste keuze, die voor de Rotterdamse Schouwburg is dat ook. “We waren op zoek naar een centraal punt in Rotterdam. Het Schouwburgplein is voor iedereen makkelijk te bereiken, ook voor buitenlanders. Bijna iedereen weet ook wel waar het is, dus dat scheelt een hoop gedoe. Dit is het eerste wat we doen in de Schouwburg maar als het aan ons ligt, gaan we in de toekomst nog veel meer samenwerken met deze locatie. We hebben nog heel veel mooie plannen. Helaas kregen we niet alles in één dag. Het was gewoon te veel. En op zaterdag was er geen ruimte meer bij de Schouwburg, dus dan zitten we in de Gouvernestraat, ook een toplocatie. Een goede locatie is altijd belangrijk, maar het voornaamste is dat het gezellig is en dat er goede dansers zijn. En er moet veel liefde zijn. Bij de battles kan het er soms heet aan toe gaan, maar dat hoort erbij, anders is het geen battle. Iedereen moet gewoon genieten, daar gaat het om.”

Geplaatst door bowie op 29 april 2015