Random Family

Adrian Nicole Leblanc is een schrijfster die regelmatig schrijft voor het “New York Times Magazine” en enkele andere bladen. LeBlanc is een afgestudeerd sociologe en vanuit die achtergrond is haar eerste boek dan ook geschreven. “Random Family” of “Zomaar Familie” in het Nederlands is een documentaire over het leven in de Bronx. Het beschrijft de vicieuze cirkel waarin een onderklasse in de Bronx gevangen zit. Kinderen krijgen, drugs dealen en moorden is net zo normaal als boodschappen doen. Voor menig hiphop liefhebber klinkt dit als niets nieuws, maar LeBlanc beschrijft de situatie uit eerste hand en heeft vele uren research gestopt in het achterhalen van feiten. In totaal is er 10 jaar onderzoek gedaan voor het boek gepubliceerd werd.

Het boek heeft 2 hoofdpersonen. De eerste hoofdpersoon is Jessica. Jessica is een bijzonder aantrekkelijk Latijns-Amerikaans meisje van 14 met 2 broers en een zusje. Jessica krijgt een relatie met Boy George, de beroemde drugsdealer die levenslang uitzit, en hoewel zowel Jessica als Boy George geen kans onbenut laten om met anderen naar bed te gaan blijft de relatie een soort rode draad door het boek. Saillant detail is dat Jessica’s eerste kind afkomstig is van een van de leden van de Rock Steady Crew.

De tweede hoofdpersoon is Coco. Coco is de vriendin van de broer van Jessica, Cesar. Coco is een ‘normaal’ meisje. Je kunt haar zien als de gemiddelde inwoner van de Bronx. Ze krijgt, net als Jessica, kinderen bij vele mannen en ziet deze mannen vervolgens nooit meer. Ze woont afwisselend bij haar moeder, schoonmoeder, vage kennis, zus van ex-vriend etc. In elk huis waarin ze woont wonen gemiddeld 10 mensen (in 2 kamers), zijn er ratten, worden drugs gedeald en moet ze haar kinderen beschermen tegen pedofielen.

Het boek volgt de 2 hoofdpersonen en hun directe kennissen en familie vanaf halverwege de jaren 80 tot ongeveer 2000. LeBlanc is ongeveer 10 jaar meegelopen met de twee dames en is hun in de gevangenis op komen zoeken, heeft met hun vrienden in de gevangenis gepraat en is vele dagen samen met de hoofdpersonen en hun familie op pad geweest. Het resultaat van deze intensieve research is een onvoorstelbaar interessant boek dat het leven in de Bronx en de onmogelijkheid om met dit leven te breken op een fantastische manier beschrijft.

Dit boek is absoluut een lust om te lezen. Hoewel het een literaire documentaire is, leest het zeer makkelijk weg. De schrijfstijl is zoals de spreektaal in de getto kan je bijna zeggen. Het enige minpunt is de honderden namen die gedurende het boek voorbij komen, soms zijn deze moeilijk uit elkaar te houden. Dit is echter geen enkele reden om dit boek te laten liggen, als je echt wil weten waar je hiphop helden vandaan komen, brengt dit boek je waarschijnlijk dichterbij dan je ooit zult komen…

Meer info:
http://www.amazon.com/gp/reader/0743254430/ref=sib_dp_pt/002-1435612-1484067

Titel: Random Family
Auteur: Adrian Nicole LeBlanc
Uitgeverij: Scribner
ISBN: 0684863871
Gepubliceerd: Maart 2003
Prijs: $26.95

Nederlandse vertaling:
Titel: Zomaar familie
Uitgever: Arbeiderspers
Vertaler: Mieke Hulsbosch
ISBN: 90-295-2818-4
Prijs: 25,- euro

Geplaatst door bowie op 12 februari 2005