“R.I.P. WOO HAH!”, maar ook: welkom Rolling Loud Netherlands

Daar is ‘ie dan, de spreekwoordelijke kogel door de kerk. WOO HAH! verdwijnt uit het festivallandschap en lijkt op te gaan in het nieuwe festival Rolling Loud Netherlands. Een totale nieuwkomer is het grote Amerikaanse hiphopmerk niet op Nederlandse bodem; afgelopen jaar trokken de twee partijen al gezamenlijk op, wat de collabo WOO HAH! x Rolling Loud opleverde. Ook anders: het festival schaalt terug wat duur betreft, van driedaags naar twee dagen. Dit is alles wat we nu weten.

De onjuiste info werd ontkracht

Eind vorige maand kwam het nieuws al naar buiten dat WOO HAH! zou vertrekken uit de Beekse Bergen, het evenemententerrein in Hilvarenbeek, nabij Tilburg. Brabants Dagblad meldde toen dat er geen ruimte zou zijn voor vier evenementen, waardoor het leek dat WOO HAH! de slag had verloren van technofestival Awakenings. Tegen 3voor12 rectificeerde WOO HAH! zelf: “Dat klopt niet. Wij zaten goed met onze vergunning, maar hebben zelf besloten uit Beekse Bergen te vertrekken, in goed overleg. Maar het komt de gemeente en buurtbewoners nu misschien goed uit.”

De ambitie is groeien

“Zou er graag al van alles over willen vertellen, maar dat kan nog even niet, behalve dan dat de ambities die we hebben met dit nieuwe evenement niet passen bij het huidige terrein. Maar het gaat zeker in 2023 gebeuren”, viel er verder te lezen in dat artikel. De capaciteit lijkt dus groter te worden op de nieuwe locatie. Die is op het moment van schrijven nog onbekend. Het heeft er alle schijn van dat Rolling Loud Netherlands richting de Randstad beweegt. In Amerika wordt het festival steevast op betonnen locaties gehouden; op de parkeerterreinen van – en in sportstadions bijvoorbeeld. Het Nederlandse festival OH MY! Music Festival deed dat eerder dit jaar in en rond De Kuip.

WOO HAH! was bij uitstek een festival dat de match wist te vinden; stadse hiphop brengen in een toch wel idyllische omgeving, met een bos, een strand en een meer. Toch begonnen ook zij in een (g)rauw decor; dat van de Tilburgse Spoorzone. Een terugkeer daar lijkt schier onmogelijk. Soortgelijke locaties in Nederland – beton inclusief een mix van indoor en outdoor-mogelijkheden – zijn er op bijvoorbeeld de NDSM-werf en bij de RAI in Amsterdam, maar ook bij Rotterdam Ahoy, met de opzet waarin North Sea Jazz daar opereert. Je merkt het al; het speculeren is ook bij ons op de redactie inmiddels begonnen.

Ook over de acts. ‘Een nieuw evenement waarvan de ambities niet passen bij het huidige terrein’? Daarmee lonken ook grotere acts, lijkt ons. De Drakes, Kanye’s en Kendricks van deze wereld staan al heel lang op de wensenlijst. Laatstgenoemde was ooit geboekt en aangekondigd, maar dat was in het eerste jaar van de pandemie, waardoor het optreden niet doorging. Dat K.Dot in Europa tourt komende zomer staat al vast. Primavera Sound heeft hem geboekt voor optredens in zowel Barcelona als Madrid. Ook in Europa; Travis Scott – vaste gast op WOO HAH!, waar hij tussen 2015 en 2019 om het jaar stond – staat op 30 juni als headliner op I-Days in Milaan, en staat een weekje later op Openair Frauenfeld, het Zwitserse festival dat vaak wat namen deelde met de Nederlandse collega’s van WOO HAH!.

De organisatie deelt voor nu slechts het logo en de datum

En laat die datum nou ook toevallig in datzelfde weekend zijn. Rolling Loud Netherlands vindt plaats op 30 juni en 1 juli. De details zijn dus nog spaarzaam, maar er mag morgen meer info verwacht worden, weet Festivalinfo. Waarom dan nu dit artikel op HIJS, zou je wellicht denken. Gewoon, omdat we het belangrijk vinden te melden dat er in onze ogen een stukje Nederlandse hiphopcultuur verdwijnt. Het beeldmerk, de beleving en de Brabantse gezelligheid van WOO HAH!, het zijn dingen die we gaan missen.

De safari-gethematiseerde flyers, de locatie waar de bezoekers na drie edities aldaar inmiddels wegwijs waren en de goede reputatie van het festival; De Nederlandse pers, wijzelf incluis, schreven vol lof over WOO HAH!. De Amerikaanse pers is minder lovend over de overzeese evenknie. “Disappointing and Overpoliced Night at Rolling Loud Festival”, kopte Rolling Stone over de New York-editie van 2021. “A Rap Festival That’s Not Really for Rap Fans”, noemde Pitchfork het twee jaar daarvoor. Het betreffende artikel beschreef de invasie van de NYPD op het festivalterrein, de grote groepen dronken jongeren en de fantasieloze optredens.

013 en festivaldirecteur Ruud Lemmen werken niet meer mee

In de nasleep van het bericht dat in het Brabants Dagblad verscheen, bleef de organisatie zelf stil. Degene die die stilte verbrak, is Ruud Lemmen, de man die jarenlang verantwoordelijk was als festivaldirecteur. Hij maakt de transformatie van het festival niet in die functie mee. Sterker nog; hij neemt afscheid. In een Instagram-post vertelde hij: “In de afhandeling van de fantastische 2022-editie zijn we gaan nadenken over de toekomst van het festival. Tijdens dit proces bleek dat WOO HAH! getransformeerd wordt naar een ander evenement. De afgelopen periode is voor mij dan ook een tijd geweest om te beslissen wat mijn eigen pad hierin zou worden. Nu bekend is geworden dat WOO HAH! niet meer op het Beekse Bergen-terrein zal plaatsvinden, maak ik nu ook bekend dat ik de beslissing heb genomen om niet meer bij de organisatie van het festival betrokken te zijn.”

En verder: “Daarmee is het tijd om het stokje door te geven aan anderen en zelf weer nieuwe uitdagingen aan te gaan. Ik heb fantastische dingen gedaan, met een fantastisch team, fantastische partners en sponsoren, fantastische artiesten en – het allerbelangrijkste van allemaal – met een fantastische community die de weg naar WOO HAH! jaarlijks wist te vinden! Jullie dus! Dankjewel daarvoor en tot een volgende keer.”

013, waar Ruud hoofdprogrammeur is, is de plek waar WOO HAH! ontstond. Het Tilburgse poppodium levert altijd een significante bijdrage aan het festival, de teams overlapten behoorlijk. Door de caption bij het bericht dat Rolling Loud Netherlands deelde, lijkt het echter geen onderdeel meer te zijn van het festival. De wel vermelde namen: @woohahfest @rollingloud.nl @rollingloud @mojoconcerts.

Rolling Loud gaat ondertussen voor world domination

Terwijl de comment “RIP WOO HAH!” de populairste zijn onder de posts van zowel Lemmen als WOO HAH! en het nieuwe festivalaccount, blijkt Rolling Loud de wereld over te willen. Van New York, Los Angeles en Miami breidden ze de afgelopen tijd niet enkel uit naar Hilvarenbeek, maar ook naar Canada en Portugal. Voor 2023 staan naast Californië wederom Portugal en Thailand op de planning. Daar komt nu dus een Nederlandse editie bij. De Aziatische en Europese hiphopmarkt hebben er een gigantische speler bij, maar het is nog maar afwachten in welke conditie die is. Al moet het in Nederland, met een festivalmotor als MOJO erachter, wel goedkomen om een totaalbeleving te creëeren natuurlijk.

Bijzonder is het in ieder geval sowieso te noemen. Bij wijze van experiment gingen de twee partijen al snuffelend aan elkaar met elkander in zee. Nu lijkt alles dat WOO HAH! in acht jaar tijd heeft opgebouwd te worden opgeslokt in een groter geheel. Het is vooralsnog vooral speculeren waar het ruimteschip genaamd ‘Rolling Loud Netherlands’ gaat landen.

Zodra er meer nieuws is lees je het uiteraard op onze website.

Geplaatst door bowie op 5 december 2022