R.I.P! Vijf Sean Price-featurings die het verdienen gehoord te worden

Het is vandaag precies een jaar geleden dat we het tragische nieuws te horen kregen dat Sean Price was overleden. Om de ‘motherf*cking all time great’ te herdenken hebben wij een aantal van zijn onbekendere, maar daarom niet minder harde verses op een rijtje gezet. R.I.P!

heroseanprice

Dat de mc van Heltah Skeltah en Boot Camp Clik bekend stond om zijn ignorant rapshit is bekend bij velen; zijn solodebuut Monkey Barz wordt gezien als een underground classic. Maar zeker in de laatste jaren van zijn te korte leven sprong hij op tracks van anderen om ook de onbekendere muzikant wat shine te geven. Stiekem wist hij zelf vast ook wel dat hij de track helemaal koud maakte en zijn mede-mc’s weinig kansen bood om écht uit te blinken. Met zijn humor, komische timing en snoeiharde punchlines maakte hij werkelijk élke beat de zijne. Een paar minder bekende featurings van ‘Ruck’:

“I make hits, you take hits, you fall down / I’m great bitch, you shake shit, you all clowns, P!”

Sean Price vond het samenwerken met Dope D.O.D. op hun single Psychosis zo tof dat hij een tweede collabo ook wel zag zitten. Het resultaat is Ash ‘n Dust, dat op het tweede Dope D.O.D.-album Da Roach te vinden is.

“You can’t rap, you can’t dance / You get slapped, dude, you don’t got a chance!”

Op het eerste album van Engel & Just als duo, getiteld Statler & Waldorf, komt P! door met een verse op de door Snelle Jelle geleverde beat van Knuckleheads. In het middelste couplet, precies tussen de gastheren in (waar hij volgens Just ’n coupletje later heel veel geluk mee heeft) doet hij wat van hem verwacht wordt. Headnodden op de harde drums, speelse samples en dikke cuts:

“Yo, the second verse better than the first
That don’t mean that the first verse is the worst
It just mean that I’m better than everybody on the entire earth / Rude ape, your food ate, surf and turf”

Kid Tsunami is een Australische producer die naar Amerika verhuisde om zijn droom waar te maken; een hiphopplaat maken met daarop de top van de underground, al spittende op zijn eigen beats. KRS-One, Kool Keith, Masta Ace, ze doen allemaal vrolijk mee. Sean Price mocht de raps op de eerste single verzorgen en dat is Bang! Exclusive, een juweel van een beat om op de headnodden en Sean Price in topvorm.

“Sean ain’t new to this, rappin’a while now / Happy drugs dealer, I’m sellin’ crack with a smile now!”

De derde en laatste Nederlandse twist in dit item: het Groningse producercollectief Vinyl Frontiers had in 2010 de eer om een remixtape te maken met o.a. Maffew Ragazino en Oddisee erop. Ook What Now van Muneshine, Sean Price en Termanology werd onder handen genomen en de uitkomst is verrassend funky en past perfect bij de stem van Ruck.

“Sean Price on the quest right now / ask motherfuckers who the best right now!”

Sean die zich staande houdt tussen Joe Budden en Talib Kweli? Hell yeah! Doc Ish, wiens productie van Eminem’s We Made You hem al een grammynominatie opleverde, bracht in de winter van 2010 zijn eigen album The First Treatment uit. En tussen de vele andere mc’s op het project is het deze track (naast die van Saigon, Ransom, Inspectah Deck en Quan) die het meest in het oog springt.

Geplaatst door bowie op 8 augustus 2016