R.I.P. Tame One: de naam Tame wordt getagged in de hemel

Tame One, de all round hiphop-grootheid, raplegende, graffiti-writer en hometown hero in New Jersey, is niet meer. De member van Artifacts en graffiti-crew Boom Skwad is op 52-jarige leeftijd overleden. Hij deelt zowel zijn leeftijd als sterfdag met Hurricane G, over wie we eerder dit artikel plaatsten.

De dood van de rapper, geboren als Rahem Brown, werd door zijn eigen moeder bekendgemaakt via social media. “Ik kan dit niet anders uitdrukken”, zei Darlene Brown Harris in de post. “Mijn zoon, Rahem Brown, Tamer Dizzle, is dood.”

“De medisch specialist zegt dat de zes farmaceutische medicijnen die het Trinitas ziekenhuis hem afgelopen voorschreef, gecombineerd met de wiet die hij dit weekend rookte… zijn hart gaf het gewoon op”, schrijft ze. “Ik zal even niet reageren op alle berichten, maar de moeilijkste woorden die ik ooit zal posten of zeggen is: mijn zoon, mijn hart, is dood.”

Blackbooks, markers en Ultra Flat Black

Tame One studeerde aan Newark Vailsburg High School toen zijn interesse in hiphop groeide. In de vroege jaren negentig werd hij bekend als lid van The Artifacts. Het debuutalbum van het duo, naast Tame One ook El Da Sensei, bracht de klassieker Wrong Side Of Da Tracks voort. De track wordt ingeleid door het geluid van schuddende spuitbussen, dat meteen de afkomst van de twee verraadde; naast mc’s waren ze ook graffiti-artiesten. De track zit vol met heerlijke verwijzingen naar -en anekdotes over hun bezigheiden langs het spoor; een wereld waarin blackbooks worden gestolen, markers altijd van pas komen en sneldrogende Krylon-verf in de kleur Ultra Flat Black on deck moest zijn.

Tame is een neef van Redman. Hij hielp hen al vroeg in hun carrière met productie en featurings. Onder Big Beat / Atlantic Records dropten ze Between A Rock And A Hard Place en vervolgalbum That’s Them. De inventieve flows waarin hij alledaagse kwesties besprak vanuit een persoonlijke invalshoek, leverde Tame de bijnaam Encyclopedia Brown op. Na twee albums en de toevoeging van DJ Kaos splijtte de groep; het zou meer dan een decennium duren voordat The Artifacts weer bij elkaar kwamen.

“The name Tame alone got fame so f*ck a last name!”

Maar stilzitten was er niet bij voor de man uit ‘Brick City’. Als soloartiest doorkruiste hij de jaren ’00. Voor When Rappers Attack, het album dat in 2003 verscheen, werkte hij samen met onder meer RJD2 en J-Zone. De flow in zijn voordracht was flink vertraagd. Ondanks dat er weinig slechte tracks op stonden, mistte het vuur. Zou hij de groepsdynamiek hebben gemist? Het leek erop, want hij sloot zich aan bij The Weathermen, dat hij vormde met onder meer El-P, Aesop Rock en Cage. Als zijproject vormde hij met laatstgenoemde ook The Leak Bros, dat slechts een kortstondig bestaan kende. Later in dat decennium, in 2009, verscheen een samenwerkingsalbum met Del The Funky Homosapien.

Zeer recent album

The Artifacts herenigde in 2010. De laatste jaren deden ze regelmatig optredens. Dat bracht ook de drang om samen nieuwe muziek te maken terug. Dit jaar keerden ze zelfs terug met het album No Expiration Date, dat geheel geproduceerd werd door Buckwild.

Collega’s prijzen de multidisciplinaire aanpak die Tame One zijn hele carrière aanhield. “Als je ooit je naam hebt getagd met een magnum-marker, dan ben je verbonden met wat Artifacts voor ons is. R.I.P. Tame One”, valt te lezen een post van dj/producer Statik Selektah.

Ook Just Blaze, eveneens afkomstig uit New Jersey, herdenkt de mc: “RIP my big bro and hometown hero. Hij en El da Sensei waren de eerste twee getekende artiesten die ooit rijmden over iets dat ik had geproduceerd, tijdens de Pipeline nightclub-dagen. Dat gaf mij het zelfvertrouwen dat ik nodig had om dit muziek-ding te kunnen doen. Fast forward; het is bijna dertig jaar later en ik ben trots om hem een vriend te kunnen noemen. Bovendien ben ik nog altijd fan.”

Vandaag is Wrong Side Of Da Tracks, en eigenlijk het hele eerste album, onze soundtrack. We wanen we ons in zijn schoenen langs het spoor in NJ. Taggers: gebruik in je eerstvolgende creatie zijn naam in plaats van die van jezelf.

I’m live like the third rail, on time like a PATH train
The name Tame alone got fame so fuck a last name

Geplaatst door bowie op 7 november 2022