R.I.P. Mark The 45 King, die graag iedereen om zich heen zag winnen

DJ Mark The 45 King, producer en DJ die hiphopklassiekers als Stan van Eminem en Jay-Z’s Hard Knock Life produceerde, is overleden op 62-jarige leeftijd. “Het is met groot verdriet dat ik het overlijden van mijn geliefde mentor bekendmaak”, zei Queen Latifah in een verklaring. “Hij geloofde eerder in mij dan wie dan ook. Ik heb nog nooit iemand als hem ontmoet; hij wilde dat iedereen om hem heen won. Zijn geest was magisch en zal zeker voor altijd voortleven.”

Mark The 45 King werd in 1961 als Mark Howard James geboren in The Bronx. In de jaren tachtig begon hij met dj’en, en hij kreeg zijn artiestennaam door het gebruik van obscure 7”-singles. Hij tekende een productiedeal bij Tuff City Records en gebruikte zijn positie om de carrières van zijn uitgebreide Flavor Unit-crew te lanceren. Die bestond uit acts als Chill Rob G, Lakim Shabazz, Apache en Queen Latifah, wiens doorbraakalbum All Hail The Queen nog meer bekendheid betekende voor hem. Begin jaren negentig nam Latifah de leiding van de groep over, omdat Mark met een verslaving worstelde.

Wereldhits

Later blies hij zijn carrière nieuw leven in. Twee van zijn beats groeiden uit tot wereldhits: Jay-Z’s Hard Knock Life (Ghetto Anthem) en Eminem’s Stan. Maar hij werkte ook samen met collega-legendes als Eric B & Rakim, MC Lyte en Common. James werd bekend als producer met zijn vaak gesamplede superklassieker The 900 Number, uit 1987. Dat zou later de basis zou worden voor bijvoorbeeld DJ Kool’s Let Me Clear My Throat.

In dat jaar verschenen ook de vroege Gang Starr-tracks die hij produceerde, waardoor ze onder de aandacht kwamen van DJ Premier, die een prachtig eerbetoon op Instagram zette: “Zijn geluid was anders dan dat van wie dan ook. Zijn drums waren zwaar en zijn blazers waren zo onderscheidend op iedere productie.” Mocht je meer willen weten over Mark The 45 King, raden we je aan om het hele eerbetoon van Preemo hieronder even te lezen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @djpremier

Een doodsoorzaak is niet bekend. Rust in vrede.

Geplaatst door bowie op 20 oktober 2023