R.I.P. Magoo: supadupa star schijnt voor altijd boven Norfolk, Virginia

Magoo is zondag 13 augustus op 50-jarige leeftijd overleden. De dood van de rapper, bekend van zijn samenwerkingen met jeugdvriend Timbaland, werd bekend gemaakt door Digital Black van de groep Playa. “Man can’t believe this RIP Magoo damn big bro wasnt ready for this at all #superfriends,” schreef hij in de caption van zijn Instagram-post.

Magoo, geboren als Melvin Barcliff, begon zijn carrière in 1989, toen hij als tiener een duo met hitproducer Timbaland begon. Tijdens hun puberteit maakten de twee allebei deel uit van de groep SBI, kort voor Surrounded By Idiots. Daar zat nog wel meer ‘onbekend talent’ in: een jongen genaamd Pharrell Williams bijvoorbeeld, en Larry Live. Er zijn demo-tapes te vinden van de groep waarin een duidelijke A Tribe Called Quest-invloed waarneembaar is; in zowel de rhymes, de flows als de productie.

Het was een broedplek voor creatievelingen uit Norfolk, Virginia. In 1997 brachten Magoo en Timbaland hun album Welcome To Our World uit, waarop de hit Up Jumps Da Boogie te vinden as. Magoo en ‘DJ Timmy Tim’ werkten regelmatig samen met Swing Mob-leden als Missy Elliot, Ginuwine en Aaliyah.

Na hun gezamenlijke debuut brachten ze nog twee albums uit als duo, genaamd Indecent Proposal en Under Construction II met de tracks Cop That Shit en Indian Flute. Ondanks de weinige grote commerciële successen, zegt de titel van die plaat genoeg. Hun werkdrift en toewijding om artistieke grenzen te verleggen zat erin verwerkt.

Ondanks dat zijn muzikale hoogtepunt ruim twintig jaar geleden is, heeft Magoo samen met muzikaal partner Timbo een belangrijke steen gelegd in het vormen van de hedendaagse breedte van het genre. Hij legde een pad in Norfolk waarover latere supersterren wandelden. Nu schijnt zijn ster voor altijd erboven.

Geplaatst door bowie op 14 augustus 2023