R.I.P. David Axelrod, het meesterbrein achter zó veel klassieke samples

Vannacht is componist, arrangeur en producer David Axelrod overleden op 83-jarige leeftijd. Ondanks zijn zeer respectabele leeftijd drukte hij nog altijd een groot stempel op de hedendaagse muziek, met name door de gigantische invloed die hij had op hiphop. In de jaren ’60 begon hij zijn carrière in de muziekindustrie als A&R en producer bij het label Capitol, waar hij zich specialiseerde in het werken met jazz-artiesten. In 1968 had hij daarmee zo’n naam opgebouwd dat Axelrod zelf besloot een album als componist uit te brengen: Song of Innocence.

Gedurende de jaren ’70 was hij daarmee zeer actief, en het is met name dat werk dat de bron achter talloze samples werd, van de jaren ’90 tot nu. Van Pete Rock tot Lil’ Wayne, het aantal rappers dat hun stem liet klinken over zijn werk was net zo groot als het aantal stijlen waarin de bijzonder veelzijdige muzikant actief was. Soul, jazz, rock, het waren hokjes die voor Axelrod weinig tot niets betekenden. De waardering die beatmakers voor zijn werk hadden groeide bovendien alleen maar naarmate hij ouder werd en ze zijn werk sampleden, niet in de laatste plaats omdat Axelrod zelf, in tegenstelling tot sommige van zijn generatiegenoten, daar zeer geïnteresseerd tegenover stond.

Hieronder vind je een playlist van tracks die werk van David Axelrod samplen, en de tracks in kwestie. ScHoolboy Q, Mos Def, Curren$y en Madlib zijn slechts enkele van de namen die langskomen. En die laatste track? Die herken je gegarandeerd bij de allereerste toon, zelf als je tot vandaag nog nooit van David Axelrod gehoord had.

RIP David Axelrod, en bedankt voor alle tunes!

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 6 februari 2017