Q-Strange – Creation to Exeqtion

Het eerste nummer ‘Origin of Creation’ is het nummer waarin hij kort beschrijft hoe hij in Amerika terechtkwam en waarom hij een seriemoordenaar wilde worden. Hij beschrijft dat hij een foetus was, samengesteld in een laboratorium, en dat hij daar een snertleven had. Hij zou vermoord moeten worden wanneer hij 21 werd, maar het lab had er geen geld meer voor. Daarom brachten ze hem maar van de Zuidpool, waar het lab gevestigd was, naar Amerika. Het vliegtuig kreeg onderweg echter probleempjes. Daardoor stortte het neer, overleed iedereen, en overleefde Q-Strange. Het nummer wat ik net heb omschreven komt echt hard over. De beat is heel fris en de tekst is een genot om te volgen vanwege de rauwheid en omdat het echt een intro is van een verhaal.
De tweede track ‘drifter’ gaat over het contact dat hij krijgt met de bevolking. Het vliegtuig is namelijk neergestort in niemandsland en hij moet eerst een weg zien te vinden. Hij vindt ergens een weg en bij toeval komt er ook een jeep langs. Als hij de inzittende op gruwelijke wijze afmaakt door haar aan een touw achter de jeep te binden en haar mee te sleuren totdat er niet veel overblijft dan een overblijfsel van wat ooit een mens was, rijdt hij met de auto naar de dichtstbijzijnde plaats en dan begint hij daar de omgeving te terroriseren. Deze track klinkt wat tekst betreft erg ziek, alleen is het jammer dat de stem in het begin niet zo goed boven de beat uitkomt.
Het derde nummer ‘Bad Day’ gaat erover dat hij een dag heeft waarin hij een slecht humeur heeft. Hij woont dan al een tijdje in het plaatsje waar hij zijn zieke dingen doet. Het gaat erover dat hij in zijn auto zit en er komt een andere asociale bestuurder langs die hem passeert en zijn middelvinger opsteekt om hem te laten weten dat hij rijdt als een slak. Dus volgt hij deze bestuurder naar zijn huis en maakt zijn hele familie op gruwelijke wijze af. Wederom een vette zieke track van Q-Strange.
In het nummer ‘Illusion’ ontdekt hij dat de politie hem op het spoor is. Een heel aparte beat die een beetje onregelmatig en langzaam klinkt, met veel bas. Hij rapt op dit nummer ook op een snelle manier, zoals je dat ook wel eens hoort in Dirty South rap. De beat is echter met de drumklanken zoals je ze hoort in east coast. Hij rapt alsof hij probeert uit te leggen waarom hij zo gestoord is en ook dit doet hij weer op hele vette wijze.
De beat van het volgende nummer ‘Torcha Chamba’ klinkt heel rugged met veel bas en werd door sommige Q-Strange fans beschreven als een van de beste tracks op de CD (vanwege de beat, maar zeker ook vanwege het ziekheidsniveau van de tekst). In deze track beschrijft hij zijn kelder waarin hij experimenteert met mensen. Een van zijn experimenten is het maken van een multiculturele man door… huidtransplantaties op een alternatieve, niet door een arts toegepaste wijze.
‘Pissed’ is weer een track waarin hij een chagrijnige bui heeft. Deze track lijkt veel op ‘Bad Day’ alleen klinkt het dan wat minder.
De beat op ‘Decayed thoughts’ is helaas wat minder, en Q beschrijft hierin zijn gedachtegang.
’I’m crazy’ is een track die helaas een beetje verpest wordt door een steeds maar weer terugkerende bas die er ook voor zorgt dat de tekst onduidelijk voorkomt.
‘Run and Hide’ is een van mijn favoriete tracks omdat hij hier weer op hele dope manier laat klinken hoe hij op de vlucht is voor de politie. In dit nummer gijzelt hij een oud echtpaar die hij later weer afmaakt omdat de onderhandelingen met de FBI te moeizaam verlopen (… man, I’m sick of waiting / I’m killing these fucks / sliced the woman’s neck / stabbed the man’s lungs…). De beat is oldschool en de melodie klinkt drama terwijl de teksten weer gruwelijk krankzinnig klinken.
‘Kill somebody’ valt een beetje tegen. Je raakt eraan gewend dat er in de meeste tracks toch een verhaallijn in zit en als je dan weer zo’n track tegen komt als ‘Kill somebody’ en de beat is ook niet echt geweldig dan vind je het al gauw wat minder.
De volgende track ‘Morbid Lullabies’ gaat over Q’s nachtmerries. Een hele goede beat en een mooi piano geluidje maakt deze track de moeite waard om naar te luisteren.
‘Awaiting exe’ gaat erover dat Q-Strange in zijn dodencel af zit te wachten tot hij naar de gaskamer moet. Wat ik zo lachen vond aan deze track was de introductie van de cipier. Deze vertelde aan Q dat het nu mooi over was met de terreur en dat hun ook een kamer hadden. Zo van nu ben jij aan de beurt, we zullen je eens onze gaskamer laten zien
De rest van de CD is opgevuld met bonus tracks die niks met het verhaal te maken heeft, 4 tracks om precies te zijn. 1 horrorcore track die wat tegenvalt, 1 track waarin hij rapt waarom hij het pad van de horrorcore bewandelt, 1 track over een jongen met suïcidale gedachtes (deze track is erg mooi maar aan de andere kant klinkt het wel erg depressief allemaal; het refrein van deze track klinkt ook erg goed omdat hij met de melodie meezingt en dat doet hij op een hele perfecte wijze, alsof de melodie voor de tekst bedoeld was). De laatste track is de eerste track die ik van Q-Strange gehoord had een paar jaar terug. Toen vond ik al dat hij erg goed was in op een verhalende manier een tekst te rappen. Hij doet in deze track alsof hij heroïne is en hij rapt ook zoiets als je hebt problemen in je leven en ik kan je erdoorheen helpen" en je probeerde me te dumpen maar het is je niet gelukt

Als je deze CD beluistert, dan merk je dat de beats hier en daar wat minder zijn, met wat vette uitzonderingen, maar de tekst en de manier hoe Q-Strange met zijn zware stem deze tekst rapt en zijn flow, maken dat meer dan goed.

Tracklist:
01. Origin of creation
02. Drifter
03. Bad day
04. Illusion
05. Torcha chamba
06. Pissed
07. Decayed thoughts
08. I’m crazy
09. Run and hide
10. Kill somebody
11. Morbid lullabies
12. Awaiting exeQtion
Bonus tracks
13. Sick shit
14. Unmasked
15. Eternal bliss
16. Heroin

Meer info: http://www.qstrange.com

Geplaatst door bowie op 13 oktober 2002