Pusha T vs. Jim Jones is óók Clipse vs. Dipset en Virginia tegen New York

Het is bijna 15 jaar geleden dat Pusha T en zijn broer No Malice samen een abum uitbrachten als Clipse. Maar de laatste tijd wijst alles erop dat er een reünieproject aan zit te komen. Ze traden al op tijdens het Hyde Park Summer Fest in Chicago, spitten samen de afsluitende track op Pusha T’s laatste album en maakten samen een track voor het album van Nigo. Toen ze afgelopen week samen op de runway liepen voor Pharrell’s eerste Louis Vuitton-collectie, klonk er op de achtergrond nóg een nieuwe track. Eentje die de gemoederen bezighoudt sinds dat moment, en een sluimerende beef weer aanwakkerde.

Rapfans kijken al jaren reikhalzend uit naar een reünie van Clipse. Hell Hath No Fury, hun album uit 2006, is onberispelijk een van de beste hiphopplaten van de 21ste eeuw. We Got It For Cheap een van de beste mixtape-series. Het succes en de chemie, is iets waar Pusha maar al te graag nieuw leven in wil blazen, vertelde hij in 2022 al tegen Rolling Stone: “Ik heb vaak genoeg zoiets van ‘Yo, luister naar wat ik net heb gemaakt! We zouden zit echt kunnen doen!’, en dan wimpelt hij me af. Als het aan mij lag, zou de focus op Clipse liggen, het ligt echt aan mijn broer.”

Smerig

Maar het is duidelijk dat er iets is veranderd in de daaropvolgende maanden, bij No Malice. Na de show in Chicago vlogen de broers naar Parijs, waar ze in opvallende outfits meeliepen in de langverwachte LV-show van hun kameraad Pharrell. Tijdens het moment dat ze de tot runway getransformeerde Pont Neuf opliepen, klonk de eerste officiële track van het duo in meer dan tien jaar. Bovenop scheurende gitaren en gesyncopeerde drums hoorden we vlijmscherpe bars. Zo scherp, dat JAY-Z even niet op de kleding of op Beyoncé lette, en tijdens het couplet van Push een smerig gezicht trok.

Afgaande op de tekst in het refrein lijkt het nummer Chains ‘N Whips te heten. Dat Jigga z’n hoofd omdraaide zou natuurlijk te maken kunnen hebben met de lines waarmee King Push reageert op collega-rapveteraan Jim Jones. Die haalde eerder dit jaar de headlines omdat hij in verschillende interviews beweerde dat Pusha T overschat wordt. Dat begon met een wijd verspreide clip van de Rap Caviar-podcast, waarin de Dipset-MC tijdens een discussie over de Top-50 rappers aller tijden zei dat Pusha er geen plek in verdiende. Vervolgens daagde hij de presentatoren én cameramannen van The Breakfast Club uit om “nu vijf Pusha T-platen mee te zingen.”

Het moment kwam opvallend genoeg niet lang nadat Drake de leden van Dipset op het podium had gehaald tijden zijn shows in hun thuisbasis Harlem. Dat resulteerde in het feit dat Jim Jones de Canadese superster kroonde tot het “officieel vijfde lid van Dipset”. Drake en Jim Jones zijn sindsdien een aantal keer samen gespot, en in een interview met Complex zei Jones dat hij Drake de beste rapper aller tijden vindt. Met in datzelfde daglicht het kwade bloed tussen Pusha en Drizzy, lijkt het duidelijk welke kant Jim Jones heeft gekozen.

Opruiers

Pusha laat er geen misverstand over bestaan dat hij die ontwikkelingen heeft meegekregen. Beef is vaak de inspiratie geweest voor zijn beste muziek. De flair en het momentum dat hij kiest om sneren uit te delen maken het vaak nog nèt een tandje dramatischer dan de lyrics alleen. Van het moment dat hij het bestaan van Drake’s zoon onthulde aan de wereld tot op de achtergrond van de meestbesproken modeshow van de zomer lines richting zijn vijanden slingeren. De dramatiek eromheen is altijd van epische proporties. Op de nieuwe Clipse-track beschuldigt Pusha T Jones ervan dat hij aan het knuffelen is met zijn aartsvijand Drake om een gastcouplet te krijgen.

Jim Jones is op zijn beurt een van de grootste opruiers in de hiphopgame, die vooral in zijn hoogtijdagen genoot van ruzies en zelf beefte met onder meer JAY-Z. Toen Jigga een vernietigende diss opnam over Jones’ eigen hit, reageerde Jones simpelweg door het couplet en zijn eigen antwoord toe te voegen aan een nieuwe versie, die hij The BeefMix noemde. Uiteindelijk maakten de twee het goed en tekende Jones zelfs bij Jay’s label Roc Nation.

What happened?

Die actie heeft hij nu nog eens herhaald. In zijn nieuwste disstrack kopieert hij letterlijk de beat die door Clipse werd gebruikt en doopt hij het Summer Collection. En daarin pakt hij niet alleen Pusha aan, maar haalt hij ook uit naar diens broer No Malice: “The only beef you know n-gga is Arby’s or the Big Mac / We don’t drive through / We drive by in the car with the big mag / That last shit you drop / That shit was garbage / Take that shit back / Plus you got your brother rapper / What? You tryna bring the Clipse back? / Talking about your brother / What happened to that boy? / Looking like if they’re selling crack to that boy.”

De sneren stapelen zich op in het nummer, maar sluit ook nog eens naadloos aan bij de laconieke Instagram-video die Jim Jones had opgenomen in zijn auto, nadat hij Pusha T’s lines had gehoord. “Dat was geen top-50 verse”, zei de Harlem-legend daarin. “Not at all. Nog steeds niet in mijn top 50.” In de video voor Summer Collection spiegelt Jones de glitter en glamour van waaruit Pusha zijn lines liet horen – Paris Fashion Week – aan zijn eigen keiharde realiteit. Gewoon, voor de nachtwinkel in zijn hood, terwijl zijn vrienden chillen op campingstoeltjes. Dat hij de track al uitbrengt voordat Pusha’s verse in goede kwaliteit te streamen valt, levert een bonuspunt op.

Hou het rap

Jadakiss, die met The LOX Dipset werkelijk verpletterde in hun legendarische Verzuz-battle, zag de opborrelende vete en heeft zich erover uitgesproken. Hij hoopt vooral dat de strijd tussen King Push en Capo er eentje is die enkel muziekgerelateerd blijft. “Het zijn allebei legendes”, zei hij op de BET Awards. “Het is altijd dope als er geen extra toevoegingen zijn, dus dat er geen lijnen worden overschreden buiten rap om. Dan vind ik het allemaal geweldig. Hou het gewoon rap!”

De bal ligt nu bij Push. Die kan nu dezelfde strategie aannemen die hij hanteerde toen hij Drake aanpakte. Na Infarared, waarin hij probeerde een vuurtje te ontsteken kwam Drizzy met Duppy Freestyle. Daarna kwam hij met het allesvernietigende The Story Of Adidon. Het vuurtje is nu ontstoken, tijd voor Pusha om een nieuw bombardement in audiovorm te orkestreren. Wie weet zit hij er op te broeden, as we speak. Maar hij weet ongetwijfeld dat de tijd tikt. Druk zetten, dan valt die gelijkmaker hopelijk vanzelf.

Dit is namelijk een beef waarvan we na de zuivere speeltijd nog niet genoeg hebben. Deze moet door met een blessuretijd waarop ze bij het WK 2022 jaloers zouden zijn. Dit is niet alleen Pusha T versus Jim Jones. Dit is Virginia tegen New York City. En dit óók is Clipse versus Dipset. Beef is een van de mooiste onderdelen van de hiphopindustrie, maar we onderstrepen het advies van Jadakiss en hopen dat de heren dat advies ter harte nemen; houd het op wax.

Geplaatst door bowie op 28 juni 2023