PunchOutBattles stopt: een vooruitblik op het laatste event met finalisten Nick Vayne en Giant

The stage was set. Poppodium Plan C in Rotterdam maakte zich op 10 december van het vorige jaar klaar voor de finale van PunchOutBattles 2017. Waar twee battlerappers à capella head to head gaan en elkaar verbaal aanvallen met de hardste punchlines. De grote finale tussen Nick Vayne en Giant. Helaas ging het hele festijn niet door, maar de finale wordt aanstaande zondag ingehaald tijdens het allerlaatste PunchOutBattles-event in Plan C.

“De dagen ervoor leef je er mentaal naartoe. Je hebt toch een soort spanning die erin zit.” – Nick Vayne

Ondanks dat een groot deel van Nederland te kampen had met een heuse sneeuwstorm, was de zaal goed gevuld afgelopen december. Uit alle hoeken van het land reisden mensen door weer en wind af naar Rotterdam om bij het slotstuk (letterlijk blijkt nu, POB houdt na aankomend event op) aanwezig te zijn. Toch gooide hevige sneeuwval roet in het eten: Nick Vayne kwam vast te staan op Utrecht Centraal en kon zo niet bij zijn eigen finale aanwezig zijn. De finale moest worden afgeblazen en werd verplaatst naar aankomende zondag 8 april. Het wordt een evenement waarbij oude veteranen én de nieuwe lichting zullen battlen. Goede reden om met de twee finalisten vooruit te kijken naar aanstaande zondag.

Nick Vayne, die helemaal vanuit Limburg naar Rotterdam moest afreizen, baalde enorm dat ‘ie in december niet van de partij kon zijn. “Dat was echt verschrikkelijk. Ik heb de dagen ervoor hard voorbereid. De dag vóór de finale heb ik zelfs nieuwe dingen geschreven omdat ik dacht dat wat ik had niet goed genoeg zou zijn. Zaterdagavond heb ik tot twee uur ’s nachts geoefend totdat het perfect in mijn hoofd zat. En toen stond ik vast op Utrecht Centraal… en het uur ging voorbij, en nog een uur ging voorbij. Ik stond dood te vriezen daar. Aiky – oprichter van het label ZwareJongenZ en een van de initiatiefnemers van PunchOutBattles – heeft meegekeken naar opties, maar echt alles stond vast. Het ging gewoon niet. De dagen ervoor leef je er mentaal naartoe. Je hebt toch een soort spanning die erin zit. De dag zelf ben je helemaal opgeladen, moet je helemaal ready zijn. Het is lastig als die spanning er dan niet uitkomt. Je moet toch weer opnieuw spanning gaan opbouwen om wel echt te presteren op dat moment.”

“Als battlerapper ben ik gewoon humoristisch. Je ziet mij zelden écht serieus zijn.” – Giant

Voor zijn tegenstander Giant was het ook een teleurstelling dat de finale niet door kon gaan. “Niet alleen voor mijzelf, mij zou het niet eens boeien dat die battle verzet wordt, maar op die dag waren gewoon veel vrienden en kennissen van mij aanwezig. Er was minimaal vijftig man met mij mee, los van alle andere mensen die ook gekomen waren. Dus dat is wel een beetje fucked up.” Ook zal de Arnhemse Giant zijn voorbereiding opnieuw moeten beginnen. “Ik moest er weer dingen bij gaan schrijven. Ik moest er natuurlijk inzetten dat hij niet is komen opdagen. De teksten die ik toen had, kende ik uit mijn hoofd. Die zitten er dan eenmaal ingestampt. Ik moest een aantal dingen aanpassen en dan dat uit mijn hoofd gaan leren, terwijl je al een soort ritme hebt aangehouden. Als je dan opeens iets verandert in die tekst, word ik de hele tijd zelf gemindfucked. Dan denk je continu bij jezelf ‘wat was de tekst ook alweer?’ Ik moest me dus wel opnieuw gaan voorbereiden.”

Een finale tussen Nick Vayne en Giant dus; twee battlerappers die grof van elkaar verschillen. Nick is technisch sterk en heeft dat bewezen in zijn voorgaande battles. “Ik probeer zelf altijd een beetje de originele invalshoek te pakken. Dat het technisch goed in elkaar zit en de tekst goed is uitgedacht. Niet direct van ‘je moeder is dit…’. Nu krijg je ook de tijd om er over te schrijven en er over na te denken. Dan vind ik het toffer om iets over te brengen op een manier hoe mensen er zelf niet naar zouden kijken. Iets wat niet te voordehandliggend is. Battlerappers kunnen veel verschillende dingen, maar mijn eigen kwaliteit is vooral het technische aspect. Het dubbelrijmen en dan nog in elke regel een punchline of een observatie gemaakt te hebben.”

Giant is de stand-up comedian onder de batterappers. Hij weet met harde en grappige punchlines vaak de jury en het publiek te overtuigen. “Als battlerapper ben ik gewoon humoristisch. Je ziet mij zelden écht serieus zijn. Tenzij ik op mijn tenen getrapt ben of boos ben. Meestal ben ik gewoon die humoristische guy. Ik denk dat wanneer je zo’n groot iemand als ik tegenover je hebt staan – en ik zie er ook niet bepaald heel vriendelijk uit – maar opeens ben ik wel een hele grappige gast. Dan worden mensen gemindfucked. Dan denken mensen ‘huh, ik had deze jongen heel anders ingeschat’. Ze zouden denken dat ik daar heel stoer zou komen doen, maar zo ben ik niet als persoon.”

“Toen kwam ik in de finale, en vervolgens kwam mijn tegenstander niet opdagen, die klojo.” – Giant

Op weg naar de finale heeft Nick Vayne eerst af moeten rekenen met Popjorn, Chopper en veteraan Jeevz, die meer dan dertig battles bij POB heeft gedaan. “De lastigste battle was uiteindelijk toch tegen hem. Ten eerste heb ik veel respect voor die man. Ik ben ook gewoon helemaal goed met hem. We spraken elkaar gewoon bijna dagelijks. We wisselden ideeën uit en controleerden elkaars bars. Vóór het toernooi ging hij echt level up en werd ‘ie gezien als titelkandidaat. Toen wist ik ‘oké, voor deze battle moet ik echt alles geven wat ik in me heb en moet ook alles helemaal vlekkeloos gaan’. Ik heb me er ook op doodgeoefend en uiteindelijk is het gelukt.”

Voor Giant stonden er match ups tegen Rem-C, grote publieksfavoriet Steff en Mitch op de programma om zo een plek te veroveren in de finale. “Ik moest eerst tegen Rem-C. Met alle respect, maar dat was niet heel moeilijk, dat wist ik van te voren ook wel. Bij Steff wist ik al meteen dat dat een hele moeilijke battle zou gaan worden. Want hij was de potentiële winnaar eigenlijk. Toen we hadden gebattled, haakte hij af en was ik automatisch door. Natuurlijk was ik heel erg blij. Toen kreeg ik Mitch als tegenstander. Hem heb ik een mooi pak slaag gegeven die hij verdiende. Toen kwam ik in de finale, en vervolgens kwam mijn tegenstander niet opdagen, die klojo.”

“De finale moet representatief zijn voor het hele seizoen, daar horen gewoon de twee beste mc’s te staan.” – Nick Vayne

De artiesten bereiden zich op hun eigen manier voor op de battle. Nick: “Ik begin zelf eerst met los te brainstormen. Je hebt nog niets op papier dus je kan alle kanten op. Zodra je iets hebt of je denkt ‘hier kan ik wel iets leuks mee’, zet je het allemaal op papier. Des te dichter je bij de battle komt, ga je het in elkaar zetten, uitwerken, structuur erin brengen. Een paar dagen voor de battle ga je alleen maar oefenen, oefenen, oefenen. Tot ‘ie klaar is.” Giant: ”Ik besteed maximaal drie tot vier dagen aan teksten in elkaar zetten. Dan kom je uit op drie keer anderhalve minuut: vierenhalve minuut dus in totaal. Ik schrijf drie A4’tjes vol met tekst en uiteindelijk kies ik de beste lines uit. Ik heb heel veel dagen dat ik al brainstorm en grappige dingen bedenk in mijn hoofd. Maar het proces van dat alles opschrijven duurt meestal bij elkaar echt drie dagen. Exact één week voor de battle ben klaar. In die ene week stamp ik dan drie A4’tjes in mijn hoofd. Dat is ongeveer hoe het werkt bij mij.”

Of beide battlerappers zich voor een finale zich anders voorbereiden dan voor een andere battle? “In het voorbereiden zit er geen verschil,” aldus Nick Vayne. “Toch heb ik wel geprobeerd iets extra’s toe te voegen. Ik moest iets hebben waar de hele crowd op los kan gaan. Niet gewoon zwak en dat mensen zeggen ‘ja, het was leuk’. Het moet óf helemaal fire zijn – en dan moet je een risicootje nemen – óf je gaat dan keihard op je gezicht. Het kan niet zo zijn van ‘het was leuk’. Dat kan je in een finale van een héél seizoen niet hebben. Daar zouden de twee besten moeten staan, dan moet dat ook representatief zijn voor het hele seizoen.” Ook de Arnhemmer vindt het onnodig om voor de finale het roer volledig om te gooien. “Qua voorbereiding ga ik altijd wel hetzelfde te werk. Voor de finale hou ik mijn tradities aan en ga ik niets veranderen. Tuurlijk heb ik wel extra voorbereid omdat ik dacht van ‘het moet zo goed mogelijk gepresenteerd worden’. Dan kom je aan op dat event en is er geen battle…”

“Ik vind Nick Vayne geen terechte finalist.” – Giant

Hoe zouden de twee battlerappers elkaar omschrijven? Nick Vayne over Giant: “Hij denkt in de meest rare bochten, en dat bedoel ik echt in de meest positieve manier. Hij ziet iets en kan daar een hele rare observatie van maken waar ik zelf nooit aan zou denken. Kijk maar gewoon een battle van hem. Als je één ronde van hem ziet denk je ‘wat!?’. Ik lach dan om zijn dingen van ‘dit is zó random, zo willekeurig’. Hij brengt het op zo’n manier dat je wel móét lachen, terwijl je bij jezelf denkt ‘waar lach ik eigenlijk om?’. Dat is de manier waarop hij het doet. Dat is écht een kwaliteit. Alleen hij kan dat. Als ik het op die manier zou brengen, zou het wack zijn.”

Giant is beduidend minder lovend over Nick Vayne: “Hij is een Limburgs Tweede Wereldoorlog-afstammende vampier, ongeveer man. Zo’n redneck hillbilly die je dochter gewoon kan ontvoeren. Zo’n guy is dat. Die rare lange haren met die muts op, gekleed als houthakker. Die moet ik serieus nemen als battlerapper? Tuurlijk heeft hij zijn kwaliteiten: hij kan rijmen, hij kan geluid uit zijn mond maken. Maar ik kan er tot dusver nog niet uithalen wat het precies is. Ik heb nog problemen met zijn accent. Misschien ben ik de enige, al denk ik het niet… heel veel mensen hebben last van dat accent. Ik vind hem geen terechte finalist. Dat weet hij onderhand ook wel, denk ik. Ik ben nooit boos op tegenstanders, ook al moet je ze een soort van haten voor zo’n battle. Nu hij laatst niet is komen opdagen, ben ik toch wel beetje boos op hem en dat maakt dus extra motivatie los om zondag van hem te winnen.”

“Mijn lines zijn meer uitgedacht dan die van hem.” – Nick Vayne

Voor de finale zullen de beide mannen elkaar op zo veel mogelijk vlakken proberen te overklassen. Nick Vayne zal op technisch aspect Giant een stap voor willen zijn. “Hij ‘enkelrijmt’ heel vaak. Dat is gewoon ‘deze regel rijmt op deze, de volgende regel rijmt weer op de daaropvolgende regel’. Ik kan een heel schema in elkaar zetten dat op elkaar rijmt en ook echt raakt. Mijn lines zijn meer uitgedacht, vind ik. Hij doet het op zijn manier: origineel. Maar bij mij is de eerste regel een opbouw voor iets dat in de vierde of zelfs achtste regel nog terugkomt. Allemaal opbouwend naar die éne punchline. Op het technische vlak, het rijmgedeelte en qua delivery wil ik level up gaan. In mijn vorige battles hebben mensen ook kunnen zien dat ik grappen kan maken. Ik kan ook willekeurige connecties leggen als ik wil… je moet wel duidelijk laten zien dat jij de winnaar bent. Dat je alles wat hij kan, beter kunt. Dat is mijn aanpak.”

Giant wil vooral de performance het werk laten doen en is vrij zeker van zijn zaak: “Met performance outclass ik hem honderdduizend procent. Alleen al als ik de zaal vraag hoe het met ze gaat, krijg ik meer respons dan wanneer hij een bar dropt. Dus ik weet sowieso dat mijn performance veel sterker is. Mijn jokes zijn ook veel grappiger. Hij heeft zéker meer techniek, denk ik dan. Hij zal dat waarschijnlijk ook wel denken. Maar dit keer heb ik er ook heel veel bars in verwerkt die mensen die niet van mij zouden verwachten. Ik denk dat wat ik nu tegen hem heb het totaalplaatje is.”

“Ik ga ‘m sowieso pakken. Die titel is van mij.” – Giant

Wat zijn de verwachtingen voor de finale? Nick Vayne: “Ik wil gewoon de mensen laten zien dat ik terecht daar sta. Hij is doorgegaan doordat iemand af heeft gezegd. Ik ben gewoon doorgegaan doordat ik al m’n battles heb gewonnen. Ik wil hem in elk aspect overklassen. Dat is mijn doel. Dat ik kan zeggen: ‘Dit kán jij, maar ík kan het beter. Dát kan jij, maar daar ben ik óók beter in.” Giant houdt het vol overtuiging kort en bondig. “Ik ga ‘m sowieso pakken. Die titel is van mij en dan is het gewoon klaar.”

Aanstaande zondag 8 april barst de finale los in Plan C, Rotterdam. Een ticket kost je € 10,- in de voorverkoop, maar als je met meerdere personen bestelt, wordt het goedkoper per persoon. Naast de finale staan ook onder meer Waldo vs. Mitch, Vitaal vs. G-no en Jeevz vs. Symmetric op de card. De deuren gaan om 13:00 open.

Geplaatst door bowie op 5 april 2018