Pulcinos: van Siciliaans familierecept tot eigen hiphopavond in 013

Pulcinos Delight met o.a. Hef en sor, valt er sinds begin dit jaar te lezen op de website van Poppodium 013. Als Tilburger ging er bij mij meteen een lampje branden, al was het niet heel fel. ‘Pulcinos, Pulcinos, waar ken ik die naam ook alweer van?’ Het blijkt een paraplu-naam te zijn voor alle passies van Thomas Derks, die de laatste jaren vanuit een kleine kiem – een Siciliaans familierecept – een eigen delicatessenzaak, restaurant en slijterij liet groeien. Dat merk brengt hij nu vanuit het hart van Tilburg eigenhandig verder de hiphopscene in. We spreken hem op het terras van zijn zaak, waarover hij uitkijkt op het einde van de Heuvelstraat. Over citroenen, goudblonde lokken en hamburgers bakken voor J. Cole.

We ontmoeten Tilburger Derks, gebogen zittend over een kist, met daarnaast nog een enorme stapel met kisten vol citroenen. Hij en een paar personeelsleden – later zal zijn vader ook nog aanschuiven om te helpen – zijn bezig met het schillen ervan. De passie voor de vrucht sijpelt per woord verder uit zijn mond: “Rond eind februari, begin maart, is het de beste tijd om citroenen te bestellen. Nu zijn ze het mooist en het grootst, en hebben ze de dikste schil. Dat is belangrijk voor het maken van limoncello. De etherische oliën uit de schil zorgen voor de smaak. Die zijn nu het beste, dus hebben we flink ingekocht. Kunnen we weer lekker drank gaan maken!”

Thomas Derks (uiterst links) voor zijn zaak in hartje Tilburg. Tekst gaat door onder de foto.

Want dat is waar het allemaal begonnen is voor Thomas; de limoncello. Een aangetrouwde oom uit Falcone, Sicilië maakte het altijd volgens familierecept. “We gingen daar regelmatig op vakantie en proefden daar het eten en de limoncello. En altijd als ik er was noemde de lokale bevolking mij Pulcino, wat kuikentje betekent. Omdat ik goudblonde haren kreeg door de zon. De vader van mijn oom heeft me toen de geheimen van het recept geleerd.”

Stuiteren op Freddie Gibbs

Eenmaal thuis in Nederland begon hij daarmee te experimenteren, om de limoncello vervolgens bij diverse familieaangelegenheden te schenken. “Het experiment liep eenmaal uit de hand toen ik nog bij een restaurant werkte en m’n baas aanbood om het borreltje, dat hij altijd aanbood als hij de rekening presenteerde, zelf te maken. Toen heb ik gezegd; we plakken er een naam op, iemand moet een logo maken en we schrijven ons in bij de KVK.”

Wat aanvankelijk begon als een grap, liep binnen vier jaar tijd uit de hand tot wat het nu is; een delicatessenzaak, slijterij én restaurant op een A-locatie in Tilburg. Daarnaast wordt het merk op vierhonderd andere plekken in Nederland verkocht. En dan die connectie met hiphop: “Het hele team bestaat uit hiphopliefhebbers. We ontvangen hier al best wat mensen op leeftijd die onze playlist kunnen waarderen. Als je hier komt eten kan het gewoon zijn dat je mellow rap van A Tribe Called Quest of De La Soul hoort.” Bob, zijn collega die ook is aangeschoven: “En als je wat langer blijft hangen, stuiter je wellicht op Freddie Gibbs de zaak uit!”

A hungry Playboi Carti

Thomas: “Onze eerste festivalervaring als bedrijf hadden we in 2022 bij Smederij Festival. We hadden gewoon een bar gekocht, banners laten maken en een paar weken later vlogen de cocktails letterlijk over toonbank. In datzelfde jaar deed de kans zich voor om bij WOO HAH! in de backstage en de VIP te cateren. Toen hebben we hier de tent een heel weekend dichtgegooid en zijn we met het hele team daar gaan draaien.”

En dat moest ook wel, want het was flink aanpoten in de ‘Pulcinos Village’, vertellen ze. “We hebben een foodtruck neergezet, een cocktailbar, een gewone bar en twee tenten. De artiesten hadden nog een artist village, maar stonden al gauw bij ons in de rij om te betalen voor eten, omdat het als een lopend vuurtje ging hoe lekker het was.” Bob: “Op een gegeven moment kwam de tourmanager van J. Cole vragen om 35 hamburgers en later die van Playboi Carti: ‘Yo, I got a hungry Playboi Carti so I need food and I need it fucking fast!’ Toen moesten we nog gaan rennen ook. Maar dat maakte wel het hele weekend; die passie voor muziek in combinatie met het feit dat je een burger gaat maken voor je idolen.”

Ze kregen er niets anders dan lovende reacties. Ook alle artiesten op de line-up van hun feest Pulcinos Delight werden enthousiast. Dat vormde de basis van de line-up voor hun aankomende feestavond. “sor en Damy stonden drie dagen lang bij ons aan de bar. Zij kwamen er bijvoorbeeld via de tourmanager van Pi’erre Bourne achter dat hij onze limoncello lekker vond. Er moesten dus sowieso flessen mee terug naar Amerika, en het volgende moment was die manager P. Diddy aan het bellen omdat hij erover wilde vertellen. Helaas nam hij niet op, maar het feit dat hij het woord wilde verspreiden zei genoeg!”

Thomas (tweede van rechts) en Bob (tweede van links). Tekst gaat door onder de foto.

sor en Damy komen inmiddels regelmatig afgezakt naar Tilburg om te komen proeven bij Pulcinos. Ook Hef ontmoetten ze er, met een cocktail in zijn hand vragend of hij niet óók een gepersonaliseerde fles kon krijgen die hij bij anderen in de kleedkamer had gezien. “Natúúrlijk regelden we ook voor hem iets!” Zowel de twee Black Acid-members als Bundy staan 20 mei bij hen op de line-up in 013.

Dromen van citroenen op tour

Die avond ontstond na een weekend lang knallen tussen de grootste hiphopsterren van de wereld, wat de Pulcinos-crew deed beseffen dat hun passies – hiphop en food and beverage op hoog niveau – dichter bij elkaar konden komen. Thomas: “Het wordt iets realistischer om gekke dingen te verzinnen. Het koken voor artiesten daar, heeft me wel bewogen om er verder in te denken. Gaan we mee op tour? Kunnen we een partij worden die op hiphopfestivals backstages voorziet van eten en drinken op hoog niveau?”

Hoe ze dat gaan doen weten de twee nog niet, maar de eerste stap is een eigen feest. “Aangezien de meeste festivals al deals hebben met drankmerken en het moeilijk is om als onafhankelijke cocktailbar daar dan tussen te komen, gaan we het gewoon zelf proberen. Helaas kunnen we niet uitgebreid koken voor de bezoekers, maar wel voor de artiesten. Maar bezoekers kunnen wel onze cocktails proeven in de foyer, en de zaal gaat die avond gewoon Pulcinos ademen. Qua drank, aankleding en personeel gaat het gewoon een Pulcinos-vibe hebben.” Bob: “Noem het een hiphopavond, een mini-festival, een clubnacht; het is gewoon een verlenging van wat we hier al doen; goede muziek draaien en kwaliteit bieden.”

Na een korte rondleiding door de twee aangrenzende panden – de slijterij en delicatessenzaak links en het knusse restaurantje rechts – nemen we afscheid. Én kan ik wegens succes helaas thuis níet de limoncello proeven (want uitverkocht), maar krijg ik wel een sinaasappelvariant mee. Die smaakt naar méér, dus vind uw scribent van dienst op 20 mei in 013!

Alle info over Pulcinos Delight is hieronder te vinden.

Voor in de agenda:

Pulcinos Delight – met Hef, sor, Damy, Styn, DJ Sueside & Dokter Moon en DJ Wells
20 mei, 20:00 – 02:00
Poppodium 013, Tilburg
Tickets: € 27,50 (en hier te koop)

Geplaatst door bowie op 20 april 2023