Het decennium 1999 tot 2009 gaat de boeken in als de periode waarin de Nederlandse hiphopscene spectaculair groeit en een stuk professioneler wordt. Reden voor hiphopplatform Hiphop In Je Smoel (HIJS) om samen met underground en mainstream artiesten het afgelopen decennium onder de loep te nemen. Het resultaat? Dertig sleutelfiguren die in circa zeventig minuten aan het woord komen.

In de jaren ‘80 en tot ver in de jaren ‘90 was het moeilijk denkbaar dat hiphop ooit écht groot in Nederland zou worden. De afgelopen tien jaar is het tegendeel bewezen: Nederlandse hiphop maakte een spectaculaire ontwikkeling door en is inmiddels razend populair. Reden voor Hiphop In Je Smoel (HIJS) om samen met Nederlandse underground en mainstream artiesten het afgelopen decennium eens goed onder de loep te nemen. In samenwerking met filmmaker en rapper Kas is het afgelopen jaar keihard gewerkt om een documentaire te maken over deze ontwikkeling.

1999-2009 is een decennium dat de boeken ingaat als de periode waarin de Nederlandse hiphopscene groeit en steeds professioneler wordt. HIJS spreekt hierover in de ongeveer 70 minuten durende docu met meer dan 30 sleutelfiguren, undergroundhelden en opkomende artiesten als Def P, Fakkelbrigade, Raymzter, Terilekst, Brainpower, Lange Frans & Baas B, Ali B, Rocks, Kees de Koning, VSOP, Steen, Kempi, Winne, Salah Edin, Pete Philly & Perquisite, Duvel, U-Niq, Unorthadox, La Melodia, DAC, The Opposites en Fotosynthese.

De extra’s van de dvd bevatten anekdotes die niet direct in de verhaallijn van de documentaire passen. Zo vertelt Ali B over zijn zakelijke strategie en doet U-Niq zijn visie over de muziekindustrie uit de doeken. Alle opnames waren interessant, en we wilden jullie ook de beelden die de documentaire niet gehaald hebben niet onthouden. Die vind je terug in de extra’s en op onze website. Daarnaast vind je een uitgebreide ‘road report’ over de Amerikaanse hiphopformatie CunningLynguists. In 2003 haalde HIJS deze crew uit Kentucky naar Nederland voor twee exclusieve shows. Het is mooi om te zien hoe ze hun eerste indrukken van Europa verwerken en diverse zalen op zijn kop zetten. Deze “road report” zou een aantal jaren geleden verschijnen bij de nieuwe cd van CunninLynguists, maar door omstandigheden ging dat niet door. Speciaal voor de fans presenteren we hierbij “CunninLynguists Live from the Lowlands” alsnog op dvd.

Bekijk de Smoelwerk documentaire op Holland Doc!

Verkooppunten

Het Smoelwerk pakket (inclusief documentaire) is te bestellen via de Boekfabriek of info@hiphopinjesmoel.com. Daarnaast kan je terecht bij je lokale boekenzaak of koop Smoelwerk via Bol of Selexyz.

Prijs: € 30,–
ISBN: 978-94-90177-03-4
Uitgeverij: de Boekfabriek

Meer Publicaties