Public Enemy – How You Sell Soul To A Soulless People Who Sold Their Soul ???

Zoals we de laatste tijd van de releases van Public Enemy (en eigenlijk alle releases op het Slam Jamz label) gewend zijn, komt dit album weer in een dubbel CD hoesje, waarin zich een CD en een DVD bevinden.
Op de CD staan 19 nummers, op de DVD 7 titels genoemd.
Beginnend met de CD, kom ik er snel achter dat Public Enemy het nog steeds in zich heeft om knallende tracks te maken. In hun eerdere werk was een zwakkere track een uitzondering en wat dat betreft is het te merken dat de groep toch wel een beetje op zijn retour is, of misschien gewoonweg een andere weg aan het bewandelen is. Als ik de helft van de tracks dik vind, is het misschien ietwat aan de hoge kant geschat.
Chuck D overheerst qua vocals het hele werk maar Flavor Flav mag op 3 nummers solo zijn ding doen. Flavor Man, Bridge Of Pain (een serieuze track over zijn tijd in de gevangenis) en Col-Leepin (een kleine verwijzing naar de Cold Lampin track van het Fear Of A Black Planet album) weten echter niet die gevoelige snaar te raken bij mij. Wat dat betreft is het gepreek, zoals je de lessen die Chuck D geeft in zijn nummers wel kan noemen, wat effectiever.
De muziek van Public Enemy is, zoals ik al in een eerdere review concludeerde, een heel stuk veranderd. De slijpende machines en sound uit de Welcome To The Terrordome fabriek zijn vervangen door electrische gitaren, die zo nu en dan wat ruiger in de mix zitten (Black Is Back, Flavor Man en Frankenstar), maar ook wat meer met zorg bespeeld worden zoals bijvoorbeeld op Long And Whinig Road.
Voor mij komt de echte (lees oude) PE-sound weer tot leven in tracks als de titeltrack How You Sell Soul To A Soulless People Who Sold Their Soul en Harder Than You Think. Ook de tracks waarin verder niet gerapt wordt maar instrumentaal zijn met informatieve samples en gepraat (bijvoorbeeld in Between Hard And A Rock Place, Head Wide Shut, Escapism en Radiation of a Radiotvmovie Nation) doen oude tijden ook een beetje herleven.

Als ik de DVD door mij speler laat opeten, verschijnt er een menu waarin ik voor de MAIN MOVIE kies. Dit is een uitgebreide tour reportage van de “Smoking Grooves” tour die Public Enemy in 1998 deed. Bijna een uur lang zie je live footage, afgewisseld met materiaal van achter de schermen. Een aantal bekende gezichten zoals PMD, Ice Cube en KRS1 komen voorbij naast de complete (met Terminator X én Professor Griff) Public Enemy crew. In deze reportage laten de inmiddels redelijk oude mannen van PE zien dat ze live nog steeds hard hun ding doen.
Op de DVD staat verder nog een registratie van een concert wat PE in 2007 in Frankrijk heeft gedaan, footage van een show in de BB King’s in New York, het maken van een comic van Public Enemy en een jukebox met clips van artiesten van het Slam Jamz label.
Een aardig extraatje dacht ik zo!

How You Sell Soul To A Soulless People Who Sold Their Soul is een afwisselende CD met een dikke DVD. Persoonlijk ben ik meer te spreken over het visuele gedeelte van het pakket, waarschijnlijk vanwege de herinneringen aan de shows die ik van deze groep heb bijgewoond.
Voor instromende Public Enemy luisteraars denk ik dat dit album zware kost is. Daarentegen geeft het wel een goed beeld van waar ze voor staan.

Tracklist:
01.How You Sell Soul to a Souless People Who Sold Their Soul?
02.Black Is Back
03.Harder Than You Think
04.Between Hard and a Rock Place
05.Sex, Drugs & Violence
06.Amerikan Gangster
07.Can You Here Me Now
08.Head Wide Shut
09.Flavor Man
10.The Enemy Battle Hymn of the Public
11.Escapism
12.Frankenstar
13.Col-Leepin
14.Radiation of a Radiotvmovie Nation
15.See Something, Say Something
16.Long and Whining Road
17.Bridge of Pain
18.Eve of Destruction
19.How You Sell Soul (Time Is God Refrain)

Meer info: Slam Jamz

Geplaatst door bowie op 24 januari 2008