The Proov – Battle Mode

“Traditions” liet ons kennis maken met de jazzy, soulvolle kant van The Proov. Deze is nu ingeruild voor een wat kaal electronisch, industrieël geluid waar flink mee geëxperimenteerd wordt. Bijdrages komen van o.a. Nicolay (Foreign Exchange), Couzin Steve, Mercury Waters (Baltimore, USA), Incks (Brooklyn, USA), Dee Furguson, Kid Sublime en DJ Kypski (C-mon & Kypski). Producties van oudgedienden Colt en L. Geronimo en de raps van MC’s Gumshoe en CeeMajor maken deze “Battle Mode” compleet. Let’s go to combat…

Vanaf het begin is het elektronische geluid al duidelijk te horen, maar dit klinkt zeker niet negatief. Tekstueel is het makkelijk te volgen en nemen de MC’s je mee naar dagelijkse gebeurtenissen en filosofische gedachtengangen. “Two entropies” met scratches van Kypski is een aardige binnenkomer, maar het wordt echt funky met synths van Nicolay bij “She’s Mine”. Een ware potentiële clubbanger is “The Ultimate” die ondanks de cleane productie een roffe sfeer achterlaat. Je hoort over de gehele disc veel samples voorbij komen van de zogenaamde old-school hiphop tracks die men toch wel hoort te kennen als muziekliefhebber. Subtiel worden deze toegepast in de tracks en met een accentloze flow spitten Gumshoe en Ceemajor laid-back hun lyrics. “Skid Sublime” is instrumentale ‘pauze’ die je laat kennismaken met jong talent Kid Sublime. Heel plezierig is de soulvolle track “Business” met Couzin Steve en de liefdesverhalen zonder happy-end op “When Autumn Came Around”.

Titeltrack “Battle Mode” past dan wel weer perfect in het concept van de plaat, maar vind ik een van de mindere tracks in tegenstelling met “All The World Is A Stage” waar Dee Furguson de gastvocalen op zich neemt. Atari-achtige geluiden naast harde drums sieren de productie van “Epitome of MC” waar Brooklyn’s Female MC Incks de eerste verse verzorgd achterlaat. De afsluiter van de plaat is de semi zwoele banger “However the wind blows” waar er luchtig geflowd wordt met een jaren tachtig style over een onderwerp waar Nederland inmiddels bekender om staat dan klompen en molens.

Een indrukwekkende plaat waardoor ikzelf zeer verrast ben. Het blijft een kwestie van smaak, maar deze braggin’ & boastin’ plaat komt recht in je gezicht. Ben je een fervent luiteraar van likeminds als A Tribe Called Quest, The Pharcyde en Foreign Exchange? Dan raad ik je aan om deze plaat, uitgebracht op Gumshoe’s eigen label imPROOVment, aan te schaffen.

Meer info: http://www.theproov.com

*Tracklist: *
01. Intro
02. Two entropies ft. Kypski
03. Heroic
04. She’s Mine
05. Mceason
06. The Ultimate
07. Nebula (Don’t let it fool ya)(Remix)
08. Skid Sublime
09. Business ft. Couzin Steve
10. Battle Mode
11. All the world is a stage ft. Dee Ferguson
12. Photographic
13. Epitome of MC ft. Incksalonius
14. When autumn came around
15. However the wind blows

Geplaatst door bowie op 1 april 2005