The Procussions – 5 sparrows for 2 cent

The Procussions is een driemansformatie bestaande uit producer Stro en de MC’s J. Medeiros en Rez. Met 5 sparrows for 2 cent dropt het drietal, na As iron sharpens iron en Up all night, alweer haar derde album. De uit Colorado afkomstige crew wordt door insiders vaak in verband gebracht met groepen als Little Brother en de onlangs gereviewde Strange Fruit Project: sloppy beats, doordachte lyrics en feelgood-flows: muziek met een zonnige ondertoon.

Deze informatie in het achterhoofd gehouden, kunnen we hier spreken van een verrassende plaat. Op het eerste gehoor is 5 sparrows for 2 cent een experimenteel, eigenzinnig album. De muziek is op bepaalde momenten ingetogen en rustig, op andere ogenblikken uitgelaten en energiek, maar kwalitatief constant hoogstaand. De beats zijn dan weer instrumentaal (in de letterlijke zin van het woord), dan weer elektronisch en digitaal. De sfeer verloopt van grimey via zwoel tot opportunistisch, en van positief via agressief tot pessimistisch.

Eén van de MC’s heeft zelfs wat weg van de Zack de la Rocha, voormalig frontman van de legendarische cross-overband Rage against the machine. Een track als Rain Dance bevat geen vlekkeloze flow van driemaal zestien lijnen en een refrein, maar is vooral muziek, voorzien van de betreffende master of ceremony die, door af en toe een kreet te slaken, het geheel vitaal doet klinken. Het volgende nummer, I’ll Fly is echter weer zomers en zoetsappig. Een groot minpunt van deze track is dat er een groepje weinig getalenteerde zangeressen haar opwachting maakt, zodat het refrein een tenenkrommend slappe en verwijfde indruk maakt.

De rijmstijl is soepel en vlot, de flows lopen als een trein over beats die goed in elkaar overvloeien, zonder dat er ooit sprake is van eenzijdigheid. Mijn persoonlijke favorieten zijn Rain Dance, Vader March en de absolute uitschieter Carousel. I’ll Fly had wat mij betreft weggelaten kunnen worden, maar wie weet wordt met dit soort tracks weer een heel andere doelgroep bereikt.

Al met al is 5 sparrows for 2 cent een interessant, veelzijdig album dat, een enkel minpunt daargelaten, hoge ogen kan gooien. De muziek is fris en de excellerende rappers laten duidelijk merken er zin in te hebben. Met dit soort artiesten doet Rawkus Records goede zaken, en kan de platenmaatschappij haar reputatie van befaamd undergroundlabel herwinnen. De vraag is natuurlijk of Rawkus zich dit imago ook wil aanmeten, of dat het label zich liever goudgravende in de mainstream begeeft.

Meer info: http://www.theprocussions.com

Tracklist:
01. Opening Meditation
02. Shabach
03. Anybody
04. Simple Song
05. Fight Here
06. Miss January
07. The Storm
08. Rain Dance
09. I’ll Fly
10. Track 10
11. Little People
12. Carousel
13. For The Camera
14. Vader March
15. Jiminy Cricket
16. American Fado
17. Mars

Geplaatst door bowie op 29 januari 2007