Prince Po – The Slickness

Rapper/producer Prince Po (Lawrence Baskerville) is natuurlijk de wederhelft van de legendarische hiphopact Organized Konfusion dat in ’91 debuteerde met de klassieker Organized Konfusion, waarna in respectievelijk ’94 en ’97 nog de sterke albums Stress: The Extinction Agenda en The Equinox verschenen.

Nadat de andere wederhelft, Pharoahe Monch in 1999 zijn soloalbum Internal Affairs dropte, komt Prince Poetry nu met zijn solodebuut dat verschijnt op Lex Records en waarover hij zegt: “My music is guided by our everyday ups and downs, the funny and serious; the sunshine and the rain… I keep the creativity alive with double meanings and new rhyme styles.”

In 2002 ontmoette Prince Po rapper/producer Danger Mouse toen deze Ghetto Pop Life opnam. Na een guest appearance op het nummer “Copy Cats”, vond Danger Mouse het tijd worden dat Prince Po met zijn soloalbum kwam. Poetry stemde in en het duo werkte vervolgens twee jaar lang aan een nieuwe lp, getiteld The Slickness. Danger Mouse produceerde verschillende tracks en wist ook Madlib, Jel, J-Zone en Richard X te strikken als producers.

The Slickness opent met het korte “Hello” (productie Jel) dat erin pompt met een diepe baslijn en gedreven raps waarna het up-tempo “Too Much” (productie Madlib), met straight spittin’-rhymes en een vintage orgelsound in de hypnotiserende beat, de aandacht trekt.

Een hoogtepunt is het heerlijk helder klinkende “Love Thang” met een frisse, funky beat waarop Prince Po’s intelligente rhymes misschien nog wel het beste tot zijn recht komen. Het tempo is up, en Poetry rijmt hier zo lekker en relaxt dat het lijkt alsof de track gewoon puur natuur is ontstaan. De fraaie vocals van zangeres Carla geven de zomerse song meerwaarde.

“Hold Dat” (productie Richard X) heeft een dirty lowlife vibe door de nasty beat met ruis en de horny freaky raps en zang van Jemini The Gifted One & Rell. Een nummer dat het goed zal doen in ranzige clubs en SM-kelders. Een banger is er in de vorm van het door J-Zone geproduceerde “It’s Going Down” feat. Stone. Het ietwat duister klinkende “Social Distortion” kent een gastbijdrage van MF Doom, die de laatste tijd meer uitbrengt dan de consument lijkt te kunnen volgen en verdragen.

Een track waarin de clear delivery van Po weer duidelijk naar voren komt, is het dope “The Slickness”. Madlib staat door zijn verfijnde productie weer aan de basis van deze song die interessante samples en een chillin’ sfeer met zich meedraagt. Prince Po zelf rapt smoothly en in ya face.

Scherp klinkt “Grown Ass Man” met een boombapbeat, bouncy is “Bump Bump” met gastraps van Raekwon die met zijn nonchalance komt zoals je van hem kunt verwachten. Iets minder is het trage “Meet Me At Tha Bar” feat. J-Ro & J-Zone dat een geschikte boozetrack is, maar wat ongeïnspireerd overkomt door de lome vibe.

“Fall Back” feat. Jemini & Cairo is soulvol, funky en bovenal fris door de jazzy baslijn en de uplifting vibe. Wel is het opvallend dat Po op dit nummer Jemini en Cairo de baas is doordat hij veel meer pit in zijn rijmschema’s legt dan de andere twee rappers. In “Be Easy” verwoordt Prince Po op rustige wijze zijn donkere gedachten en gevoelens (“Crazy thoughts runnin’ through my mind/ Making moves but it feels like I’m losing time/ Push hard but it feels like it’s not enough/ Gettin’ though, ready to explode like I gotta bust/ Now I just sit back, relax and be easy”).

The Slickness is een frisse plaat geworden die qua sfeer doet denken aan Ghetto Pop Life van Danger Mouse & Jemini, een van de topalbums uit 2003. Hiphopheads die down zijn met traditionele, oprechte straight-up hiphop moeten deze nasty habits zeker ondergaan, want The Slickness is een van de hiphopalbums van 2004.

Tracklist:
01. Hello
02. Too Much
03. Love Thang
04. Hold Dat feat. Jemini & Rell
05. It’s Going Down feat. Stone
06. Social Distortion feat. MF Doom
07. The Slickness
08. Grown Ass Man
09. Bump Bump feat. Raekwon
10. Meet Me At The Bar feat. J-Ro & J-Zone
11. Fall Back feat. Jemini & Cairo
12. Be Easy
13. Hold Dat (Club Remix by Richard X) feat. Jemini & Rell

Meer info: http://www.lexrecords.com

Geplaatst door bowie op 5 juni 2004